Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Ajánló: Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv

A 21. század könyvkiadó jóvoltából már magyarul is elérhető a hivatalos Jóbarátok szakácskönyv, ami tényleg nem hiányozhat egy rajongó polcáról sem. A könyvet elolvastam én is, és biztos vagyok benne, hogy egy-egy ételt ki akarok majd próbálni belőle.

Ami tetszett a szakácskönyvben:

– Első blikkre talán azt hihetnénk, hogy ez egy sima szakácskönyv, amit a Jóbarátokkal akarnak eladni, de szerencsére nem erről van szó. Ebben a könyvben ténylegesen azok a kaják szerepelnek, amiket a sorozatban ettek, vagy amiről szó volt, és nem csak az olyan kultikusok kerülnek elő, mint Joey húsgombócos szendvicse, vagy a szaftos pulykás szendvics, amiről tudjuk, hogy az egyetlen jó dolog volt Ross életében egy bizonyos ponton.

– A recepteket több ponton összekapcsolja a Jóbarátok történetével. Például a sarokban jelzi, hogy az adott kaját melyik részben ették a karakterek, kis színes háttérrel konkrét idézeteket is olvashatunk az adott részből. Konkrétan a kajákon keresztül emlékeztet minket a Jóbarátok történetére és csal mosolyt az arcunkra ez a könyv.

– Kiválóan olvasható a könyv, és nagyon színes. Tele van képekkel a kajákról, sok kép van a sorozatból is, ráadásul a legtöbb oldalt külön grafikákkal teszik menőbbé. Sőt, néhol „Monica tippje” címszóval extra tanácsokat ad a receptkönyv. Tekintve, hogy a boltban ez a könyv 6.490 forintba kerül, szerintem kiemelten fontos, hogy minőségi legyen, és az ember örömmel lapozza. Na ez a könyv ezt a részt maximálisan teljesíti, annyira színes, jó ránézni, és még a tapintása is wow.

Nagyon széles a receptek repertoárja. A kötet ezekre oszlik szét: kis apróságok (pl. ketchup) receptek, majd reggeli, előételek és falatkák, levesek és köretek, szendvicsek, pizzák és tészták, főételek, édességek és desszertek, illetve az italok, koktélok és a baráti vacsorának szánt dolgok is külön vannak szedve. Így ez a könyv segíthet abban, hogy valaki egy komplett menüt állítson össze Jóbarátok-módra, és ez nagyon klassz.

Ami kevésbé tetszett benne:

– Nagyon érződik rajta, hogy amerikai. Persze, Jóbarátok szakácskönyv, mit várjon az ember? Szerintem sok olyan kaja van benne, ami magyar szájíznek is tökéletesen megfelel, és hát, sosem árt megismerni más nemzetek konyháját, viszont itt a recepteket böngészve nem mindegyik volt olyan, amit megkívántam volna. (De ez ugye ízlés kérdése is)

A legfőbb gondom az, hogy rengeteg olyan alapanyagot említ, ami számomra nehezen beszerezhető. Akartam például én is főzni valamit, mint a többiek a turnén, így el is döntöttem, hogy ma ebédre elkészítem a „Tojás Chandler módra”, vagy a „Tésztába göngyölt virslit”. Így ma álltam ott a Sparban a nagy tömegben, tíz percig kerestem a Boursin-sajtot, amit a recept írt, de nem találtam. Fogalmam se volt hirtelen mivel helyettesítsem, ahogy a tojásos kajához meg bolti pesztót nem találtam, így egyiket sem tudtam megcsinálni, ezért is maradtam ki a sorból, és nincs elkészített receptem. És sok helyen érzékeltem azt, hogy olyan alapanyagokat kér (pl. író, garnéla, vanília rúd), amiket csak nagyobb szupermarketekben (mondjuk Auchan) tudnék beszerezni, nem egy mezei kis Sparban, ahová én járok általában.

Összességében:

Ez a szakácskönyv tényleg a Jóbarátok rajongóknak íródott. Szerintem sokan lesznek azok, akiknek hozzám hasonlóan nagy mosolyt csalt az arcára a sok kép, az idézetek, a sztorifoszlányok. Ha egy Jóbarátok fannak keresnék ajándékot, tuti ezt adnám oda.

Ha csak mint szakácskönyvet nézem, tele van jónak tűnő receptekkel, de lévén amerikai, nyilván az ottani ízlésvilágra van szabva. Szerintem egy átlagkonyhában lévő alapanyagokból necces lenne elkészíteni a kajákat, de ha valaki előre összeírja mit akar, és eljut egy nagyobb áruházba, mint Interspar, Auchan vagy Tesco, netán a netről házhozszállítással meg tud mindent rendelni, akkor biztos, hogy több receptet is el lehet, és érdemes is megcsinálni.

Ami engem illet, több olyan kaja van, amit bejelöltem, hogy tutira megcsinálom, és előbb-utóbb sort is fogok keríteni rájuk, ebben teljesen biztos vagyok.

 • Mindig is arra vágytatok, hogy megkóstoljátok Rachel különleges desszertjét, vagy a világ legfinomabb sajttortáját? Kíváncsiak vagytok hogyan készül Joey paradicsomszósza és Ross szendvicse? Akkor ezt a könyvet nektek találták ki! A könyvben különböző előételek, főfogások, italok és desszertek szerepelnek, melyek jól ismertek már a rajongók számára. Tartsatok velünk, legyetek részesei a különleges turnénak, ismerjétek meg velünk közösen a szakácskönyvet , és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyeremény könyvet.

 • Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Jóbarátok sorozatot. Minden állomáson találtok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy kitől hangzik el az adott mondat a sorozatban. A játékban megtalálható egy bónusz kérdés is, ennek megválaszolásával tovább növelhetitek a nyerési esélyeteket a játékban.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  “Viselkedj felnőtt módjára, és gyere TV-t nézni a várba!”

  a Rafflecopter giveaway

 • 12.14.: Dreamworld
  12.16.: Pandalány olvas
  12.18.: Angelika blogja
  12.20.: Csak olvass!
  12.22.: Sorok között
  12.23.: Ambivalentina