Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Cassandra Clare & Wesley Chu – Az elveszett fehér könyv (A legősibb átok 2.)

Idén folytatódott is magyarul a Malec könyvsorozat, ami ezúttal időben az Árnyvadász akadémia novellák után, de még a Lady Midnight előtt játszódik. A történet nagyvonalakban annyi, hogy problémák vannak a portálokkal és különféle mágikus dolgokkal, ráadásul Magnus lakásából Ragnor és Sinjun ellopja a különleges varázskönyvet, Magnus, Alec, Clary, Jace, Simon és Izzy pedig követik Ragnor nyomait és Kínába utaznak, hogy visszaszerezzék Az elveszett fehér könyvet és megállítsák a duót.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezménnyel! *

Az alaptörténet saccperkábé ennyi, de Clare és Chu most is gondokoskodtak arról, hogy ne unatkozzunk. Ki kell emelnem a helyszínt, ugyanis ezúttal egy teljesen új mitológia mutatkozott meg előttünk. Baromi jó volt megismerni a shanghaji árnyvadászokat, az ottani árnypiacot, és eleve a szokásokat, a legendákat. Számomra minden új volt, és annyira üdítően hatott az egész, tetszett, hogy végre egy újabb, és a lehető legkevésbé amerikanizált szeletét láthatom Clare világából. Ahogy pedig Chúék az egészet felépítették, hát le a kalappal, de tényleg.

Az előző Malec kötethez képest most jó újítás volt, hogy Clary, Jace, Simon és Izzy is fontos szerephez jutottak. Sőt, tulajdonképpen visszaidézték a Mennyei tűz városát, ami elsőre bár kissé ismétlésnek hatott, de sok érdekes jelenetet kaptunk, ráadásul még mindig nagyon jó A végzet ereklyéi főszereplők közti kémia. És itt jön elő az, hogy érdemes a komplex kép megértéséhez minden Clare sztorit ismerni, mert például olyan jól meg tudtam érteni Simon fájdalmát és félelmét, a gyászát George miatt. És ezzel együtt is jó volt először látni Simont éles bevetésen. Clary és Jace pedig zseniálisak együtt, Jace egysoros poénjai pedig nagyon kellettek ahhoz, hogy oldják a hangulatot.

Magnus és Alec párosát most egy teljesen más élethelyzetben kaptuk el, mint legutóbb. Mostanra ugyanis már szülők, és minden jelenet amiben benne volt a kis Max, imádnivalóra sikeredett. Annyira jó szülőként látni a Malec párost, és hallani a gondolataikat arról, hogy mit is jelent számukra az apaság, és mennyire szeretik a gyereküket. A párkapcsolatuk is rengeteget fejlődött az évek során, jó látni ezt a stabilitást köztük. Számomra mindig is Malec marad a kedvenc párosom az árnyvadász könyvekből, és ez a könyv is egy bizonyíték arra, hogy miért.

És milyen volt maga a történet és a kaland? Nos, hát szórakoztató és izgalmas, de valahogy tét nélküli. Míg az előző kötetben vitt előre az, hogy megtudjam Magnus alakította-e a szektát, és most mi van Sinjunnal igazán, addig itt nem éreztem semmi extrát. Egyértelmű volt a Gonosz fortélyok trilógia ismeretében, hogy eget rázó változások nem fognak történni, emiatt valahogy kevésbé volt izgalmas.

Persze Chu és Clare mindent bevetett, hogy érdekes legyen a könyv, utóbbit a shanghaji mitológia kipipálta, és azért izgalmas jelenetekből, harcokból és WTF pillanatokból sem volt hiány, engem mégis érzelmileg fogott meg a kötet. Gondolok itt például Magnus félelmeire, hogy mi is fog történni vele, a döntésre, amit kellett hoznia, és eleve arra a zavaros viszonyra, ami Sinjunhoz és Ragnorhoz kötötte őt. Másfelől Alec kapcsán is imádtam látni, hogy csapódik le benne mindez ami történt, és mekkora fájdalmat okoz, ha nem tudsz segíteni azon, akit szeretsz. Érzelmileg tehát teljesen elvitt a könyv, ebben nem volt hiba.

Értékelés: 9/10

Összefoglaló gyanánt annyit tudok mondani, hogy minden hibája ellenére szerettem ezt a könyvet. Szerettem, mert a karakterek zseniálisak, érzelmileg megmozgatott a kötet és nem csak Malec párosáért voltam oda, hanem a másik két párosunkat is szerettem. Akadt egy-két meglepő mozzanat is, és nem tudok nem odalenni azért, ahogy Clare (és Chu) bővítik az árnyvadász univerzumot.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen imádom, úgy örülök, hogy nálunk nem a rajzolt alakkal jelennek meg a könyvek.

Kinek ajánlom elolvasásra? Leginkább Malec rajongóknak, és azoknak is, akik csak A végzet ereklyéit olvasták, de a többi sorozatot már nem tervezik. Malec miatt igenis érdemes visszatérni.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezménnyel! *

  • A napokban magyarul is megjelenik Az elveszett fehér könyv, amiben Cassandra Clare és Wesley Chu egy újabb Malec történettel örvendeztet meg minket. Kövesd végig a blogturnét, ismerd meg a regényt, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted!

  • Hát lehet nem imádni Malec párosát? 🙂 A mostani nyereményjátékunk során minden állomáson találtok egy Malec idézetet, a feladat, hogy eltaláljátok mely Árnyvadász könyvből idéztünk, és beírjátok a címet a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

    (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

    „A fiú válasz helyett megfogta Magnus kezét. A boszorkánymester kérdő tekintettel hagyta, hogy talpra húzza. Mielőtt egy szót szólhatott volna, Alec hozzásimult, és megcsókolta. Magnus halk, elégedett nyöszörgéssel ragadta meg a fiú ingének hátát, felgyűrte, és hűvös ujjaival végigsimította a gerincét. Alec előredőlt, az asztal pereme és saját teste közé szorítva Magnust. Nem mintha a boszorkánymester bánta volna.”

    a Rafflecopter giveaway

  • 10.27. – Sorok Között
    10.29. – Sorok Között extra állomás
    10.31. – Kelly & Lupi olvas
    11.02. – Reading Spo


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading