Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Tényleg ennyire borzasztó a Vámpírakadémia sorozat szereposztása?

Nemrég derült ki a jó hír, hogy Julie Plec, a Vámpírnaplók kreátora készíti majd el a Vámpírakadémia új feldolgozását. A sorozatból első körben 10 rész készül, és a Peacock streaming szolgáltatón fog debütálni.

A napokban kiderült, hogy kik alakítják majd a főszereplőket, és eléggé megosztotta a névsor a rajongókat. Íme a kép a főhősökkel:

Első sor: Rose Hathaway, Lissa Dragomir, Dimitrij Belikov, Christian Ozera, Victor Dashkov. Második sor: Tatiana Vogel, Mia Karp, Meredith, Sonya Karp, Mason Ashford.

A legnagyobb változás a filmhez, és a könyvekhez képest a diverzitás. Meglepő lehet, hogy míg a filmben az összes főhős fehér bőrű volt, addig itt több nemzetiség is képviselteti magát, és úgy láttam, ez sokaknak bökte a csőrét, rengeteg volt az „elfogadom a diverzitást, DE” típusú komment.

Én megértem azokat, akik azt szeretik, ha egy adaptáció a lehető legkönyvhűbb. Például engem a Veled minden hely ragyogó castingja készített ki, mert Justice Smith nem hasonlított a könyvben leírtakra, ráadásul még a játéka is rossz volt a filmben (és ez az igazi bűn). Másfelől, ha belegondolok, Elena a Vámpírnaplókban egy szőke hajú, kék szemű lány volt, és mennyivel jól jártunk már Nina Dobrevvel, aki bár külsőre teljesen más, de igazán tehetséges.

Ahogy ránézek a fenti képre, én elmosolyodom, mert úgy érzem, hogy ez így helyes. Igenis szeretnék diverz karaktereket látni egy sorozatban, és nekem még az a lehetőség is tetszik, hogy Christiant egy ázsiai színész alakítsa, mert ez is sok ízt hozzáadhat a történethez.

A változtatások kapcsán viszont szerintem nagyon fontos az, hogy ne csak külsőre történjenek változások, mint a Shadowhunters esetében. Maradva Christian karakterénél, ő a könyvekben is pária, de az, hogy itt még ázsiai származású is, az egy plusz adalék, amivel foglalkozni kell. Maga a gondolat is tök érdekes, hogy a vámpírok között jelen van-e a rasszizmus, hiszen ők több ezer éve élnek, nyilván magukkal hozhatják a régi beidegződéseket.

Ha csak külsőre változtatnak a készítők, de nem mennek mélyebben bele, akkor én is dühös leszek. Persze, az egyensúlyt nehéz lehet megtalálni, és nyilván könyvrajongóként szeretné mindenki, ha a lehető legkönyvhűbb lenne a történet. Én az adaptációknál már úgy vagyok, hogy csak legyen jó, és ha ehhez kell némi változtatás, állok elébe, mert nyilván egy párszáz oldalas könyvet nem lehet tíz részre elnyújtani, hiszen általában egy évad / könyv tempóval készülnek a sorozatos könyvadaptációk.

Szóval, én most ahogy a listára nézek, abszolút nem vagyok dühös. Nem zavar, hogy Rose-nak kicsit nagyobb az ajka, az sem, hogy Lissa spanyol származású. Dimitrinél is tetszik, hogy marconább a színész, Christian pedig iszonyú cuki. És egy dolgot nem szabad elfelejteni: ezek a színészek IMDB portré fotói. Amikor megkapják a karakterükhöz illő ruhatárat, sminket, fodrászt, netán még parókát is, akkor teljesen másként mutatnak majd ők is.

Mindenesetre én addig nem akarom elítélni a szereposztást, amíg nem látom az első évadot. Persze, nehéz nem megtenni. Justice Smith-en kiakadtam én is, pláne mert előtte sem szerettem a színészt. Csak abban bízom, hogy mindenki pozitívan csalódik majd a Vámpírakadémia sorozatnál, mert annyira jó az alapanyag, a könyvek olyan szerethetőek, hogy simán látok esélyt arra, hogy ez a sorozat is igazán jó legyen. És végső soron a színészek alakítása és a forgatókönyvek minősége lesz a lényeg, nem az, hogy a külsőségekben mennyire veszik alapul Richelle Mead karakterleírásait.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading