Home Könyvkritika Könyvkritika Dan Gemeinhart – Egy kutyus két élete

Könyvkritika Dan Gemeinhart – Egy kutyus két élete

A Maxim Kiadó Delfin könyvek sorozatában jelent meg az Egy kutyus két élete című ifjúsági regény pár hete. A történet főszereplője Brodie, aki egy nagyon jó kutya. A halála után egy mennyország-szerű helyen tér magához megannyi kutya társaságában, és az emlékei a földi életéről szép lassan visszatérnek.

Brodie nem tudja kiélvezni a jólétet, vissza kell térnie a Földre, mert tudja, hogy a kis gazdájának, Aidennek szüksége van rá. Így egy új barátjával, Tuckkal, a pitbullal visszatér, hogy megtalálják Aident, miközben nagy veszélyek várnak rá, ugyanis a Földön élő lelketlen pokolfajzatok az ő lelkükkel akarnak táplálkozni.

Az alaptörténet saccperkábé ennyi, a könyv során pedig Brodie utazását nézhetjük végig. Megannyi kalandba és veszélyes helyzetbe keveredik, a pokolfajzatok ugyanis tényleg nagyon kegyetlenek. Több harcjelenet is van a könyvben, őszintén szólva ezek miatt nem tudom mennyire való tíz éves gyerekek kezébe a könyv, márpedig ők az elsődleges célcsoport. A kutyaviadalok leírása nagyon valóságos, időnként zavaróan élethű, és ez sok ponton nehézzé tette az olvasást. Bár tény, hogy izgalmassá is tette a könyvet.

Ami miatt viszont mindenképpen jó ötlet a gyerekek kezébe adni a könyvet, az üzenete. Nagyon szépen mesél arról, mit jelent jónak lenni, miért fontos az, hogy átgondoljuk az életünket és ne mindig a könnyebb utat válasszuk. Van egy nagyon szép jelenet a könyvben, amikor egy idegen fiúnak segítenek, és szóba kerül, hogy sokra megy vele a srác, másnap újra megtámadhatják. És erre mondja Brodie kutyus, hogy most megtette amit tudott, segített, ahogy tudott. Ez is annyira gyönyörű üzenet volt. Mert igenis meg kell tenni, amit tudunk. Ki tudja, hátha az pont elég lesz.

Imádtam a könyvben Brodie kutyus és Aiden kapcsolatát is. Annyira szerették egymást, és amikor a narrációban lelki társakként emlegették őket, egy pillanatra sem éreztem túlzónak. Kaptunk sok emlékfoszlányt a múltból, ez nagyon kellett ahhoz, hogy megértsük miért kockáztatta Brodie a lelkét a gazdijáért. És látva köztük ezt a gyönyörű kapcsolatot, a hatalmas szeretetet, meg is értem.

Aiden szálánál feltűnt egy másik keményebb téma is, a családon belüli erőszak egy alkoholista apa által. Kétségkívül bevállalós, nem vált tőle pillekönnyűvé a könyv, a történetet viszont nagyon erősítette. Nekem tetszett, szerintem jól kezelte az író a szálat, hátborzongató volt látni a kutyus és Aiden szenvedését. És hogy gond-e, hogy egy middle grade könyvbe bekerült egy ilyen szál? Szerintem nem. Érthetően, tisztán mesélt róla az író, és egyszerűen nem lehet az élet minden árnyoldalát elrejteni a tíz-tizenkét éves gyerekektől sem.

Amit még ki kell emelnem, a könyv mellékszereplője, Tuck, a pitbull és Patsy, a macska. az ő háttértörténetük is szívszorító lett, mindkét állatkát nagyon a szívembe zártam, és nem csak a vicces szóváltásaik és beszólásaik miatt. Jól megmutatta náluk az író azt, hogy az önvád, a lelkifurdalás vagy éppen a nehéz múltunk elengedése milyen módon gátolhat meg minket a boldogságunk elérése közben. Már csak emiatt is élmény volt erről olvasni.

Értékelés: 9/10

Sejtettem, hogy egy szívszorító regény vár rám, de erre abszolút nem voltam felkészülve. Az Egy kutyus két élete nagyon elgondolkodtató, időnként meglepően izgi és kalandos könyv, amiben azért humor is van jócskán. Az pedig, ahogy megmutatták mennyire tudja szeretni egy kisfiú a kutyáját és fordítva, hát gyönyörű lett.

Hogy tetszik a borító? Álomszép, különösen az aranyló pöttyök, aminek a történetben is nagy jelentősége van.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a kutyákat, nyert ügyed van! És bár ez middle grade regény, szerintem felnőttként is ugyanúgy élvezhető és szerethető.

EGY KUTYUS KÉT ÉLETE – BLOGTURNÉ

 • A Maxim Kiadó jóvoltából 2020-ban jelent meg ez a kedves kutyás történet, melyben Brodie kalandjait ismerhetjük meg. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerjétek meg a regényt és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

 • A hazai könyves piacon is egyre több olyan kötetet találunk, amelyeknek kutyák a főszereplői, így a mostani játékunkban ezekkel a történetekkel foglalkozunk. Minden állomáson találtok egy idézetet, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi annak a regénynek a címe, ahonnan származik az említett szöveg.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  “A jó jót, a gonoszság gonoszságot szül, és ha jóságodat gonoszsággal viszonozzák is, nincs más választásod, mint hogy jobb legyél azoknál, akik rosszul bántak veled.”

  a Rafflecopter giveaway

 • 01.30.: Csak olvass!
  02.01.: Flora the Sweaterist
  02.03.: Sorok között