Home Könyvkritika Könyvkritika: Saundra Mitchell – The Prom: A végzős bál

Könyvkritika: Saundra Mitchell – The Prom: A végzős bál

Ha lehetőséget kapnék rá, hogy egy könyvet elolvastassak Dúró Dórával anélkül, hogy ledarálná miután végzett vele, akkor biztosan A végzős bált adnám a kezébe. Ugyanis ez az egyik legjobb érzékenyítő regény LMBT témában, amit valaha olvastam. Igen, ennyire jó ez a könyv.

Nagyon ritka az, ha egy történet ilyen jól meg tudja fogalmazni azt, milyen hátrányok érik az embert, ha a saját neméhez (is) vonzódik, és emellett nem válik depresszívvé, nem szívja le az olvasót, hanem tele van szívvel, szeretettel és még humoros pillanatokkal is. A The Prom pont azért nagyon jó érzékenyítő olvasmány. Ráadásul a cselekménye is egészen magával ragadó.

A hősnőnk Emma Nolen, egy fiatal youtuber lány, akinek csak egy álma van: hogy a végzős bálon együtt táncolhasson szerelmével, a diákönkormányzat elnökével, Alyssával. A két lány ugyanis megbeszéli, hogy ott bújnak majd elő, és utána már felvállaljuk az érzelmeiket. Ám amikor Emma megveszi a jegyét a bálra, Alyssa anyja tudomására jut, hogy Emma meleg, és egy lánnyal menne a bálra, és az asszony úgy dönt, ezt megakadályozza, mikzöben nem is sejti, hogy Alyssa Emma titkos barátnője.

A történet két nézőpontban íródott, mindkét karakter érzelmeit megismerhetjük. Alyssa egy nagyon népszerű lány, aki fél előbújni, leginkább az édesanyja miatt, aki még mindig nem dolgozta fel, hogy az apja elhagyta őket. Alyssa nyilván látja azt is, hogy mivel Emma nyíltan leszbikus, mennyi támadás éri őt az indianai kisvárosban, és emiatt sem mer előbújni.

A regény fő konfliktusát tehát az adja, hogy Alyssa anyja hadakozik, hogy kitiltsa Emmát a bálról, megjelenik a kisvárosban két haláli Broadway színész is, hogy segítsen Emmának (nyilván a publicitásért), és olyan dolgok szabadulnak el, amire Emma nem is gondolt volna. A színészek jeleneteit amúgy imádtam, különösen azt a jelenetet, amikor Glickmann a vallásos tinikkel érteti meg bibliai példákon keresztül, hogy a másság még nem bűn, és gáz dolog Emmát ilyen keményen szekálni. Tökéletes iskolapéldája az a jelenet annak, hogy megfelelő kommunikációval és stílussal igenis nyitott fülekre találhat az igazság.

Alyssa szálánál nagyon szerettem a személyiségfejlődést átélni, a könyv végén egyenesen imádtam minden tettét. Itt-ott azért passzívnak éreztem őt, és nem volt fair Emmával szemben, de nem tudtam haragudni rá, mert olyan jól megmutatták az anyjával való kissé toxikus kapcsolatát és a lány túlzó vágyát, hogy boldoggá tegye a nőt. Annyira hitelesnek érződött a szememben az egész, és hát, a coming out sosem egyszerű, így bár egy részem itt-ott haragudott a lányra, de annyira meg tudtam érteni, hogy mit miért tesz.

Emma már a gimi első osztályában előbújt, “jutalmul” a full vallásos szülei kitagadják, és a nagymamája neveli. Emma tényleg nem szeretne mást, csak együtt táncolni a bálon a lánnyal, akit szeret. Hiszen nem ezt teszi minden heteró pár? Miért fájna az bárkinek, hogy ő egy lányt ölel át? Annyira gyönyörűen átjött ez a szál, ez az egyszerű álom, amire ez a sok szenvedést átélt, szimpatikus lány vágyik.

Amikor előkerül az egyenlőség az LMBT jogok kérdése, akkor nyugodtan lehet emberi jogokról is beszélni. Hiszen Emmának és Alyssának is joga van ahhoz a végzős bálhoz, ami mindenki másnak jár. Imádtam a regényben azt, ahogy ezt a szálat kezelték az alkotók, és amikor előkerült Emma dala, és az azt követő jelenetek, én elsírtam magam, de több olyan pontja is volt a regénynek, ahol eltörött a mécses, mert annyira magamban ismert a lányok történetében, bennem is rengeteg olyan félelem volt – és talán van is, – amin ők átmentek. Nagyon hiteles ez a könyv.

Értékelés: 10/10

Engem ez a regény nagyon magával ragadott. Sírtam, nevettem, izgultam, a kötet végén pedig elteltem boldogsággal. Csodálatos érzelmi hullámvasút volt, amihez kellett Saundra Mitchell tehetsége is, de tegyük hozzá, a regény alapját a sikeres Broadway darab adta. Ezzel együtt is csodálatos élményként éltem meg az olvasást, nem véletlen, hogy pár óra alatt ki is végeztem.

Hogy tetszik a borító? Nekem nagyon bejön, pedig ritkán vagyok oda a rajzolt borítókért a YA műfajban, de ez olyan szépen megragadja a sztori egyik kulcsjelenetét.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ha egy kicsit is nyitottnak érzed magad, ha érdekel, hogy mit él át egy LMBT pár, ha szereted a romantikus, humoros történeteket amikben akad azért komolyság és pár keményebb jelenet is, akkor ne hagyd ki az év egyik legjobb könyvét. És ne feledjük ugye, hogy a Netflix is filmet készített belőle 🙂

THE PROM – A VÉGZŐS BÁL – BLOGTURNÉ

 • Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál A végzős bál című regény, ami a The Prom című broadway musical könyvváltozata! A nyíltan leszbikus Emma Nolannek és a még nem coming outolt Alyssa Greene ugyanazt szeretné: párként megjelenni a végzős bálon, és egymással táncolni. Sajnos Alyssa édesanyja, a szülői munkaközösség bigott vezetője úgy dönt, hogy inkább nem tartanak bált, mintsem, hogy Emma a titokzatos lány párjával a karján jelenjen meg. Nem sokkal később pár broadway színész jelenik meg, és tüntetni kezd egy azonos nemű párokat is elfogadó bál megtartása mellett!

  Tartsatok velünk a regény blogturnéján, hogy megtudjátok mit gondolnak bloggereink Emma és Alyssa történetéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A végzős bált!

 • Emma és Alyssa végzős báljának a problémáját a Broadway sztárok veszik a nyakukba, amit azzal viszonzunk, hogy megismerkedünk néhány híres Broadway musicallel. Minden állomáson találtok egy eltorzított posztert, és ki kell találnotok, hogy mi az előadás címe! (Mind az angol, mind a magyar címet elfogadjuk.)

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway

 • [BLOGTURNÉ KLUB]
  13 – Hagyjatok! Olvasok! / Borítómustra
  17 – Spirit Bliss Sárga könyves út
  19 – Sorok között
  22 – Sorok között / Filmajánló
  25 – Utószó
  29 – Hagyjatok! Olvasok!