Home Könyvkritika Könyvkritika: Camryn Garrett – Pozitív

Könyvkritika: Camryn Garrett – Pozitív

Először is, jár a nagy pacsi a Maxim Kiadónak, amiért elhozták ezt a regényt magyarul. HIV témában ugyanis még mindig nagy a zavar a fejekben, így bizony kellenek az ilyen könyvek, amik nem csak szórakoztatnak, hanem komoly üzenetet adnak át és fontos információkat közvetítenek.

De miről szól a könyv? A főszereplője Simone, egy 17 éves lány, akit a két apukája nevel. A lány születése óta HIV Pozitív, az előző iskolájából pedig azért kellett eljönnie, mert kiderült a titka. A mostani sulijában jól mennek a dolgok, van két szuper barátnője és emellett az álmának élhet: ő rendezheti a Bohém élet színpadi változatát a suliban. Össze is jön egy cuki és kedves sráccal, amikor Simone titkos üzeneteket kap, amikben szembesítik, hogy tudják, hogy HIV Pozitív, és mindenkinek elmondják a titkát, ha nem teszi meg, amit kérnek…

Igazából már az alaptörténete is olyan, ami engem olvasás során egyből berántott. Mert még én is ritkán olvasok HIV-vel kapcsolatos könyvet, és emiatt minden plusz infó jól is jött erről az állapotról. Igazából pont az a könyv legnagyobb ereje, hogy nem elmondja, hanem megmutatja azt, hogyan él egy HIV-es lány. Milyen félelmei vannak az állapota miatt, mennyi rettegés és fájdalom kíséri az útját, és hogy éli meg az árulásokat, a fájdalmat, azt, ha kiközösítik egy olyan dolog miatt, amiről nem tehet.

Rengeteg erős jelenet volt a könyv e-kapcsán, és mindezt megfejelték még a terápiás csoportülésekkel is, amikben HIV pozitív tinédzserek találkoztak heti egyszer, hogy kibeszéljék az életüket. Ezeket a jeleneteket szerettem talán a legjobban, de a könyv vége is zseniális lett, Simone pedig olyan szép gondolatokat és érzéseket adott át, amikről úgy érzem, nagyon sokáig velem maradnak. És én ezért kifejezetten rajongok, ha egy könyv igazán adni tud.

Ha HIV pozitív vagy, lehet-e párkapcsolatod egy egészséges fiúval? Megfertőzöd egyáltalán a csókkal? Mit lehet és mit nem? Ezekre is kitér a regény, nyilván, engem viszont az érzelmi rész érdekelt a legjobban, hogy miként alakul ki egy kapcsolat, mi játszódik le a két emberben. Miles iszonyú cuki srác, imádtam, ahogy próbál bevonódni Simone musical-mániájába, a beszélgetéseikért oda és vissza voltam, ahogy Miles útját is szerettem amit a regényben bejárt, gondolok itt a személyiségfejlődésére.

A romantikus részek eszelősen jók lettek, annyira édes Simone és Miles párosa, és azt különösen szerettem, hogy megmutatták, egy lánynak is lehetnek ugyanolyan vágyai, mint akár egy fiúnak, és ebben az égvilágon semmi rossz nincs. A vibrátoros jeleneten sírva röhögtem, de igazából a sexshopos részen is.

A könyv a HIV mellett rengeteg fontos témába beleállt még. Simone szülei ugyanis melegek, két apukája van, egyikük előző házasságából ráadásul van egy féltestvére is. A családi problémák bár nem annyira erősen, de jelen voltak. Leginkább a szülők kapcsán mégis a féltés volt az, amit legjobban kidomborított az írónő, hogy milyen nehéz elfogadni szülőként azt, ha a gyereked felnőtt, és neked úgy kell elengedni, hogy végig mögötte állj, ha elesne. És ezt a részt tök ügyesen prezentálta.

Simone emellett a saját szexualitásával is küzdött, ugyanis az előző sulijában belezúgott egy lányba, és most nem biztos benne, hogy ő heteró vagy éppen biszexuális. Simone emellett fekete bőrű is, és sajnos átéli a bőrszínéből fakadó előítéleteket is. Ezzel kapcsolatosan a legerősebb jelenet az volt, amikor Miles bemutatta a csapattársainak a lányt, és Simone kapott egy durva beszólást, hogy a fekete lányok biztos jók az ágyban. Kétszer is elolvastam ezt a jelenetet és ami utána jött, mert annyira erős gondolatokat és érzelmeket közvetített az írónő.

Mégis, egy idő után úgy éreztem, hogy kicsit túlzásba estünk. Simone HIV pozitív, fekete, talán biszexuális és meleg szülők gyermeke, annyi mindent akartak megmutatni, és kábé a HIV témán kívül igazából semmiben sem sikerült elmélyülni, és egy-két erősebb jeleneten kívül nem éreztem azt, hogy igazán kaptam volna valamit. Egyszerűen itt most a kevesebb néha több elv jobban működött volna.

Amikor pedig becsuktam a könyvet, kissé úgy éreztem, hogy sok olyan szál volt, amivel nem kezdett semmit az írónő. Gondolok itt például a barátnősre, ami tök jól indult, hogy ha van egy párkapcsolatod, akkor lekoptatod-e a barátaid, de itt is inkább csak egy erőltett párbeszéd kerekedett ki ebből, miközben ez (is) egy tök fontos téma, ami jobb bemutatást érdemelt volna. Pláne mert rengetegen tapasztalják azt, hogy egy párkapcsolatba lépve mennyivel nehezebb lesz lavírozni a szabadidőddel. És igazából több ilyen rész is volt (nem akarok spoilerezni), ahol azt éreztem, belekezdtünk valamibe, de nem fejeztük be.

Értékelés: 8/10

A Pozitív egy nagyon fontos regény, ami olvasmányos formában mutatja meg, hogy milyen egy HIV Pozitív lány élete. Ezt a részét remekül tálalta, a főszereplő imádnivaló, Miles személyében új könyves álompasi született, de kissé úgy érzem, hogy az írónő nagyon sok mindenbe bele akart vágni, sok téma futott egyszerre, amiket nem tudott jól kidomborítani. Kár érte, de abszolút nem bántam meg az olvasást.

Hogy tetszik a borító? Kétségkívül passzol a regényhez, és alapvetően nem rossz, bár csak a borító miatt biztos nem vetném rá magam a regényre.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted keményebb témákról szóló könyveket és felkeltette az érdeklődésed az alapsztori, ezt se hagyd ki!

POZITÍV BLOGTURNÉ

 • Camryn Garrett neve egyelőre még nem cseng ismerősen a magyar olvasóknak, de a Maxim Kiadó jóvoltából most végre itthon is megjelent a szerző világhírű regénye, a Pozitív, mely nagyon nehéz témát dolgoz fel. A történet főhőse, Simone ugyanis HIV-pozitív, melyet nemcsak diáktársai, de újdonsült szerelme elől is eltitkolja. A könyvből most ti is nyerhettek egy példányt, ha bloggereinkkel tartotok, és játszatok is velünk!

 • Mivel a Pozitív történetében fontos szerepet kap egy betegség, ezért a mostani játékunkban olyan regényeket kell felismernetek, amelyekben szintén kiemelt szerepet kap valamilyen testi vagy mentális betegség. A ti feladatotok mindössze annyi lesz, hogy a blogokon található leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter dobozba.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Az ismert romantikus történetben két beteg fiatal talál egymásra, akiknek valószínűleg nem adatik meg a hosszú élet, mégis sikerül megtalálniuk a boldogságot – még ha csak egy rövid időre is. Bár mindkét főhősünk sok mindenen ment már keresztül, együtt elhatározzák, hogy egy kis időre úgy akarnak élni, mintha átlagos fiatalok lennének, hogy minél jobban kiélvezhessék az együtt töltött időt. Az egyszerre vidám, és mégis szívszorító történetből a regény mellett filmadaptáció is készült.

  a Rafflecopter giveaway

 • 12. 05. Utószó
  12. 07. Sorok között
  12. 09. Hagyjatok! Olvasok!
  12. 11. Readinspo