Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Éjféli égbolt: Az utóbbi évek legnagyobb csalódása lett a Netflix filmje

Nem vagyok nagy sci-fi olvasó, de az ilyen filmeket általában szeretem, mert mindig nagyon érdekel a jövőnk egyik lehetséges víziója, különösen ha a nem túl távoli jövőbe tekintünk be, mert úgy még közelibbnek tűnik. Az éjféli égbolt alapjául szolgáló regény kimaradt, hátha az jobb.

Hát mit mondjak. Az utóbbi évek legnagyobb csalódása volt Az éjféli égbolt. Nagyon nem szerettem, de végignéztem, mert baromira érdekelt a vízió, az alapvető válaszok, ami szerintem bárkiben felmerült volna, aki megismeri a film alaptörténetét.

Ugyanis kiderül, hogy egy, a levegőben terjedő pusztító vírus tombol, egy északi sarki kutatóállomáson csak egyetlen ember marad, miután a többieket evakuálják. Végül rájön, hogy egy kislány is ott maradt vele, emellett próbálják felvenni a kapcsolatot egy űrhajóval, akik a lakhatónak bizonyuló Kepler -3-at fedezték fel. Agustine szólni akar nekik, hogy ne jöjjenek vissza, mert meghalnak, eközben meg a fertőzés terjed feléjük is, így Agustinék még északabbra tartanak… Na ugye, hogy benned is felmerült pár kérdés?

A Netflix pár hete vezetett be egy új funkciót: lehet lassítva és másfélszeres gyorsítással is nézni egy filmet. Na én Az éjféli égboltot kábé végig másfélszeres gyorsítással néztem, és még úgy is unalmas volt, cselekményben pedig meglehetősen vérszegény, és párbeszédekben sem bővelkedtünk.

Leginkább végig a művészfilmes jelző lebegett a szemeim előtt, mert kaptuk az elképesztően gyönyörű képeket a Földről, az űrből és persze a hosszan kitartott, „jó színész vagyok adj díjakat” nézésekből is volt egy rakat, eközben meg az ember halálra unta magát, mert alig történt valami, amikor pedig volt akció, tudtad mi lesz. (Gondolok itt például az űrsétára).

Innen spoileresen folytatom, óvatosan olvass tovább!

Ha ennyire untam, miért néztem végig? Azért, mert érdekeltek a válaszok. Tudni akartam, hogy mi ez a vírus. Vannak-e túlélők. Vírus ez egyáltalán? A Kepler-23-on maradtak emberek? Szóba került valami gyarmatosító űrhajó, de most ez célba ért? Halál komolyan annyi maradt az emberiségből, hogy 2 ember tengődik az űrben? Mert ha igen, akkor vagy vérfertőzés lesz a gyerekek között vagy kihalunk.

Hogy érkeztek-e válaszok? Semmi. És éppen emiatt amikor a film végére értem csak lestem ki a fejemből. Értem én, hogy ez egy karakterdráma akart lenni, ami a szereplőkre fókuszált, és okos ötlet volt a csavar is, hogy Agustine végig hallucinálja a kislányt és végső soron a saját lányát menti meg. (Nekem legalábbis az jött le, hogy Sully a lánya). Viszont úgy, hogy a világból kábé semmit nem mutatott, kábé semmilyen válasszal nem szolgált, nekem ez így nem volt oké. Pláne mert rendes vége se volt a filmnek, kábé mintha valahol elvágták volna. Gondolok itt mondjuk arra, amikor a két űrhajós lement a Földre. Így még nagyobb pofon volt, amikor megjelent a stáblista.

Értékelés: 1/10

Jól látod a pontozást. Bármennyire is jók voltak a színsézek, bármilyen szép képeket is kaptunk, engem ez a film iszonyúan untatott, és tudom, eleve az én hibám az is, hogy végignéztem, de tényleg azt hittem, hogy ebből lehet valami jó. Máskor nem leszek ilyen türelmes.

Sajnálom egyébként, mert tényleg azt hittem, hogy ez a film valami zseniálisan jó lesz, de nagyon nem azt kaptam, amire vártam. Viszont ha téged csak a karakterdráma érdekel, de a világ abszolút nem, akkor simán benne van, hogy imádni fogod a filmet.