Home Könyvkritika Könyvkritika: Saul Austerlitz – A ​Jóbarátok-generáció

Könyvkritika: Saul Austerlitz – A ​Jóbarátok-generáció

A Jóbarátok egyértelműen az a sorozat, amit tulajdonképpen mindenki ismer. Emlékszem, én még anno a tv2-es hazai premier idején néztem meg az első részt retró módon a tévében, szombat délután adták, talán a Dawson és a haverok után. És igen, beleszerettem én is, éveken át néztem, a finálét pedig ugyanúgy megkönnyeztem, mint a legtöbben.

A Jóbarátok tulajdonképpen végigkísérte az életem egy jelentős szakaszát, és tökéletes kikapcsolódást nyújtott, máig szép emlékeket őrzök róla. Viszont… be kell valljam, nem tartozom azok közé, akik folyamatosan újranéznék az epizódokat. Számomra a Jóbarátok egy csodálatos emlék, amit nem akarok elrontani azzal, hogy a mai “szemüvegemmel”, a mai “elvárásaimmal” nézzek a részekre. Jobb a régről megmaradt “rózsaszín szemüveg”.

A kulisszatitkokra viszont nagyon kíváncsi voltam, ezért is olvastam el ezt a könyvet. Meg kell mondjam, nagyon érdekes volt belelátni a kulisszák mögé, elutazni a múltba, engem viszont pont a jelen fogott meg a legjobban. Az, amikor több fejezetben azt taglalták, hogy most, 2020-ban hogyan tud még mindig ennyire népszerű és időszerű lenni egy 25 éves sorozat. Mert ha belegondolunk, nem igazán van más ilyen, ami ezt a hatást elérte volna.

Érdekes volt nagyon, ahogy az író kielemezte mindezt, hogy a mai fiatalok miért nézik meg életükben először a sorozatot, mi az, ami miatt tudnak azonosulni a karakterekkel és hogyan sikerült elérniük az íróknak azt, hogy az idő vasfoga ne tapadjon meg a történeten. Mert tény és való, a Jóbarátok még ma is nagyon időszerű témákat és problémákat taglal, gondoljunk például csak arra, hogy Monicának és Chandlernek nem lehet saját gyereke. Azóta is hány sorozat vagy film foglalkozott ezzel a sokakat érintőt témával? A Jóbarátok nagyon sok szempontból megelőzte a korát, és többek között ezért lehet ma is sikeres.

Írtam, hogy a “mai szemüvegemmel” nem tudnám igazán élvezni a sorozatot. Ma már zavarna, hogy miért mutat meg egy olyan (nem létező) New Yorkot a sorozat, amibien nincsenek színes bőrű emberek, és persze hogyan engedhettek meg ennyi homofób vagy éppen transzfób viccet. Régen, gyerekként ezeket nem vettem fel, ma már zavarna.

Nagy pacsi a könyv írójának, amiért erre a témára is kitért, sőt, elismeri, hogy ebben a kreátorok hibáztak. Viszont jól végigviszi azt is, hogy abban az időben mit tehettek meg és mit nem, mennyire erős volt az elvárás a gyártó felől, milyen sok szinten volt megkötve az alkotók keze. Jól végigvezette ezt a részt, miközben nem kicsinyítette le senki felelősségét, és azért megjegyezte azt is, hogy ne feltétlenül a mai elvárások szerint ítéljünk meg egy régi sorozatot, persze ez van, akinek sikerül, van, akinek nem.

Természetesen kulisszatitkokból is akadt bőven, például végigvezette a könyv a színészek hírhedt fizetési szerződéseit, szóba került a Rachel-frizura megalkotásának a körülménye és a hatásai, a szereplőválogatásról nagyon bőven mesélnek benne, nem hagyták ki Matthew Perry függőségét és ennek a bélyegét a munkára, a színészek közti kapcsolatról is sokat meséltek, és persze részletesen kielemezte a könyv a háttérmunkálatokat, azt, hogyan is készül a sorozat kezdve az írószobától át a forgatásig. Aki szereti a sorozatokat, mint én, azoknak ezek az infók szerintem aranyat érhetnek.

Az írási folyamatról is szó esett, végig elemezte a könyv a két fő párkapcsolatot, a Ross – Rachel és a Monica – Chandler szálat is. Érdekes volt belelátni, hogy mi járt az írók fejében, hogyan lett egy apró ötletből több évadon át folyó sztori, avagy mennyit számított a színészek közti kémia. (Eredetileg Monica – Joey románcban gondolkodtak).

Meg kell mondjam, nekem mindig is szimpatikusabb volt a Rachel és Joey páros, és a könyvben tök jól levezették azt is, hogy miért érezhetek így, itt is tök jól előjönnek a szemüvegek. A régebbi időkben a kőkorszaki, követelőző, erőszakos Ross volt inkább “az ideál”, most pedig a Joey-féle támogató, kedves pasik. De hé, ez csak saját vélemény 🙂 A könyvben viszont ezt is jól levezették, a kapcsolatokat nem csak elmesélték, hanem kiegészítették érdekes infókkal és a háttéremberektől származó “ezt ezért és azért tettük” insider infókkal.

Értékelés: 10/10

Jóbarátok rajongóként nagyon élveztem a könyv olvasását. Tele van rengeteg érdekes információval, kulisszatitkokkal és elemzésekkel. Szerencsére nincs unalmasan megírva, sem túlírva, pont tökéletes a nyelvezete. Az infókat sem éreztem soknak, de jobbnak éreztem egyszerre keveset haladni, úgy sokkal jobban átjött a feeling. A könyv ugyan nem hozta meg a kedvem ahhoz, hogy újra megnézzem a Jóbarátokat, de emlékeztetett, hogy annak idején miért is szerettem annyira.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen tökéletes. Letisztult, egyből tudjuk mi ez, és jók a színek.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szeretted a Jóbarátokat és/vagy érdekel a tv-sorozatok világa és minden, ami mögötte van, ne hagyd ki ezt a könyvet!

A Jóbarátok-generáció

 • Ki ne ismerné a Jóbarátokat? De vajon mennyit tudtok a sorozat háttér történetéről, a szereplőválogatásról, az írók és rendezők munkájáról, a forgatási körülményekről? A Jóbarátok-generációból mindenre választ kaphattok. Tartsatok velünk, és vegyetek részt a nyereményjátékban, hátha éppen ti lesztek az a szerencsés, aki megnyeri a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

 • Ti mennyire vagytok komoly rajongói a sorozatnak? Most kiderül! Annyi a feladatotok, hogy válaszoljatok az állomáson feltett kérdésekre, és a válaszaitokat írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

  Milyen névre érkezik a TV-újság Chandler és Joey számára?

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • Blogturné Klub
  Okt. 7. Sorok között
  Okt. 9. Flora the Sweaterist
  Okt. 11. Jóbarátok book tag
  Okt. 13. Readinspo
  Okt. 15. Hagyjatok! Olvasok!