Home Hírek Botrány! Egy "rajongó" megjelenés előtt bescannelte az új Árnyvadász könyvet!

Botrány! Egy "rajongó" megjelenés előtt bescannelte az új Árnyvadász könyvet!

Cassandra Clare sajnos egy nagyon szomorú hírről számolt be, ami láttán csak pislogok, hogy egyáltalán ilyen megtörténhetett…

“Augusztus első hetén nyereményjátékot tartottam a Lost Book of the White kapcsán, így öt ember nyert dedikált kötetet. Sajnos egyikük bescannelte és feltöltötte a könyv összes oldalát, és odaadta egy barátjának fordításra. Összetört a szívem, mert Wes Chu és én olyan keményen dolgoztunk a könyvön. Még szomorúbb vagyok az ember miatt, akinek tudom a nevét, de nem árulom el, mert rajongónak adta ki magát, csak hogy megszerezze a példányt és árthasson”.

Amerikában a nagy kaliberű könyvekhez készül egy úgynevezett ARC-példány, ami promóciós célra szolgál, például bloggerek is ezt kapják meg, hogy a megjelenés előtt véleményezhessék a könyvet. Természetesen jelezve, hogy ezt a példányt tilos közzéadni.

De miért gond az, hogy ez most kikerült? Hiszen a könyv hivatalosan csak szeptember 1-jén fog megjelenni Amerikában, tehát az, hogy már most elérhető a kalóz változat jóval kevesebb értékesítést fog jelenteni, különösen az e-könyvek eladása eshet vissza.

Egy sorozat esetében számos következménye lehet annak, ha a kiadó azt látja, a második kötet nem fogy jól. Hiszen így felmerül a kérdés: szükség van egy harmadik részre is? Vagy ha szükség van rá, jelenjen meg ugyanakkora példányszámban? Netán a gyenge fogyás miatt a harmadik résznél nem lesz csak egy rossz minőségű, papír kiadás a könyvből, mert az olcsóbb a külföldi kiadónak?

A témában Maggie Stiefvater beszélt nagyon érthetően, abból sok infót megtudhattok, csekkoljátok itt. Hiába gondolják páran azt, hogy a bestseller szerzőket nem érinti érzékenyen, ha így meglopják őket, sajnos ez minden írónál probléma.

Cassandra Clare egy másik tweetben már ki is írta, hogy valószínűleg emiatt meg fogja szüntetni a nyereményjátékokat, hiszen sem az amerikai, sem a spanyol kiadója nem lesz elragadtatva, hogy a hivatalos megjelenés előtt terjed a Magus & Alec sorozat második része.

És miért is nagy baj, ami történt azon túl, hogy az írónak probléma? Cassandra erre is válaszolt: a kiszivárogtatás nem csak neki, hanem a könyvesboltoknak és a kiadóknak is árt, és így minden embernek, aki azon dolgozik, hogy egy könyv megjelenhessen. És most, ebben a koronavírusos időszakban különösen fontos, hogy egy potenciális sikerkönyv lehetőséget biztosítson mondjuk a könyvesboltoknak, a kiadóknak a túlélésre, sajnálatos, hogy így most ők is bajba kerülhetnek.

“Biztos mondhatnék még mást is, de határidőm van, írok még könyveket, hogy a seggfejek ellophassák őket.”

Cassandra ezekkel a szomorú szavakkal zárta a sorait. Valószínűleg neki sem esett jól, hogy sokan még nekiestek, miért “panaszkodik” emiatt. Márpedig egy dolgot érdemes megjegyezni: az íróknak sem adják oda ingyen a kenyeret a boltban… Sem a nyomdai dolgozónak. Az e-könyvek le és feltöltése pedig nagyon súlyos károkat okoz, nem csak itthon, hanem külföldön is…