Home Film és Sorozat kritika Kritika a 13 okom volt megosztó harmadik évadáról

Kritika a 13 okom volt megosztó harmadik évadáról

A 13 okom volt első évadát imádtam, a másikban hatalmasat csalódtam, így nem is örültem túlzottan a harmadik évad berendelésének. Aztán megjött a trailer, és kiderült, hogy mire akarják felépíteni a szezont. Rögtön fellelkesültem, mert baromi erős témát találtak. Végül kicsit megint átverve érzem magam, mert akadtak nagyon jó epizódok, erős történetszálak, de végső soron úgy érzem, a vágószobában halt meg a sorozat.

A sorozatkészítők a végtelen szabadság miatt szeretnek a Netflixhez hasonló streaming szolgáltatók felé fordulni. Itt nem akadályozza őket a műsoridő, nem kell ügyeskedni, hogy 42 izgalmas percben meséljék el a reklámidő miatt azt, amit ők 57 percben akarnak elmondani. Márpedig a harmadik évad is bebizonyította, hogy iszonyú erős lehetett volna, ha a 13×57 perces játékidő helyett 13×40 percben gondolkodnak, és így az unalmas, semmitmondó jeleneteket lenyesik, mert meglepően sok unalmas részlet volt, ami nem vezetett sehová, miközben kaptunk ütős jeleneteket is.

Spoileresen folytatom, ha még nem láttad a harmadik évadot, NE olvass tovább.

A készítők nagyon erősek abban, hogy jól kitaláljanak pár történetszálat. Imádtam például Jessica sorsának az alakulását, ahogy keményen kiállt a megerőszakolt lányok mellett, és szószólója lett a mozgalomnak. Szerettem Tyler szálát is, mert vele jól reflektáltak Hannah sorsára, hogy mi történhetett volna, ha azon emberek, akik valaki halálát okozták, most kellő odafigyeléssel segítenének neki talpra állni. Chloe karakterével behozták az abortusz témát, amit meglepő érzékenységgel vittek képernyőre. Szívszorító volt az egész, a színésznő játéka parádés volt, ezek igazán visszaidézték az első évados aranykort.

Ebben a szezonban a fő rejtély az volt, hogy ki ölte meg Bryce Walkert. A srác ugyanis meghalt, és nyilván Clayt kiáltotta ki a rendőrség bűnösnek, így a jelen jeleneteiben keményen kellett teperni, hogy bebizonyítsák a srác ártatlanságát. A múltban pedig kaptunk egy rakat Bryce jelenetet, amiben segítség volt Ani, az új karakter, aki Bryce házában élt, mint a nagyapja ápolójának a lánya, így közel került a fiúhoz, a suliban pedig Clay és a banda legjobb barátja lett.

Ani szemén át megismerhettük azt a Bryce-ot, aki végre kezdi felfogni, hogy milyen hibákat követett el a múltban, és ez milyen hatással volt az őt körülvevő emberek életére. Míg a sorozat elején úgy voltam vele, hogy ja, tök jó, hogy meghalt Bryce, a temetés jelenetét hatszor tekeretem vissza, mert annyira ütött, amikor bekiáltották, hogy ő egy erőszaktevő volt, nem érdemel sajnálatot. És aztán bumm, jött még több visszaemlékezés, megmutatták, hogy Bryce mennyire meg akar változni, és olyan bűnbánatot gyakorolt időnkéntt, ami rám is hatással volt.

És az írók a sztori végén aztán bumm, elbaszták. Pont amikor már kezdtem volna elhinni, hogy egy Bryce-hoz hasonló állat is megváltozhat, hogy lehet belőle jobb ember, akkor bizányították be az ellenkezőjét, hiszen a halála előtt pont ugyanolyan szemét barom módjára viselkedett, mint eddig. És ez az, amit íróként én nem értek. Behoztak egy tök jó karakterfejlődést, mutattak egy erős üzenetet, aztán az egészet agyonvágták, pont, mint Justinnál a második évadban. Ez nem erről szól, hogy én idealistaként happy endet akarok látni, hanem arról, hogy 12-13 részen keresztül felépítettek valamit, és aztán három perc alatt tönkrezúzták az egészet, miközben Bryce halálának az érzelmi hatása sokkal erősebb lett volna, ha ténylegesen el tudom hinni, hogy ez a srác megváltozott.

A másik nagy fájdalmam az évad során Ani karaktere volt. A lány egy az egyben Hannah klónja lett: viselkedésben, beszédstílusban, gondolkodásban, miközben végig idegesített. Már a narrálása, a hangja, az akcentusa is kikergetett a világból, és hogy láttam, ezzel nem voltam egyedül. Lehet azért volt ez, mert mintha meggyalázták volna Hannah emlékét, mintha vele akarták volna helyettesíteni? De nem, mert a csaj – és a színésznő – önmagában is nagyon idegesítő volt, márpedig rá építették fel az egész évadot.

Összességében annyit tudok mondani, hogy a 13 okom volt írói adhattak volna nekünk egy ütős és átgondolt évadot, amiben megmutathatták volna, hogy mi lakozik egy erőszaktevő lelkében, hogy továbbléphet-e egy srác, aki meg akarta ölni magát és a társait, és még sorolhatnám a jó történetszálakat. (Például Monty LMBT-vonala szimpatikus volt, még úgy is, hogy kezd hiteltelenül sok lenni a meleg karakter a sorozatban). Viszont a túl hosszú részek, az elbaltázott írói döntések miatt egy lagymatag évadot kaptunk, aminek akadtak jó pillanatai, de amúgy meh. Kár érte – és jobban jártunk volna, ha a sorozat véget ér az első évadával…