Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Íme 8 különbség Az Éhezők viadala: Futótűz film és a regény között!

Az első résszel ellentétben Az Éhezők viadala: Futótűz könyv és a film között azért akadt jó pár különbség, vélhetően azért is, mert most a könyvek írója nem vett részt a forgatókönyv megírásában. Íme a különbségek, amik feltűntek, ennél vélhetőbben sokkal több van.

* Figyelem! A poszt tele van spoilerekkel! *

#1 – Tizenharmadik körzet? Az meg mi? Kábé ilyen gondolata lehetett a filmnézőnek, ugyanis alig került szóba az állítólag elpusztított körzet. Bezzeg a könyvben már sokkal hamarabb említésre kerül, mint amikor Katniss találkozik az erdőben két lánnyal, akik éppen oda akarnak elmenekülni. (És elmesélik emellett Katnissnek, hogy milyen lázadás zajlott a körzetükben)

#2 – Katniss máshogy értesül a lázadásról. A filmben Katniss felfedezi a vonat ablakából a fecsegő poszáta jelképet, ez a könyvben nincs benne, sőt, a könyvben a polgármester házában lát egy hírádást a lázadásról, míg a filmben a békeőrök nem csukták be rendesen a vonat ajtót. (Hát igen, szomorú, hogy Magdge karakterét kiírták a sztoriból, pedig érdekes volt a két lány bimbózó barátsága a második rész elején).

#3 – A könyv elejéből sok mindent kihagytak. Az egyik legfájóbb kihagyás számomra az a jelenet, amikor Katniss az új főbékeőr miatt kint ragad az erdőben, és egy fáról leugorva biceg haza, miközben amúgy a békeőrök otthon várják.

#4 – A filmben nincsenek rémálmok. És ez a kihagyás részemről fájó dolog, mert a könyvben pont az hozta közelebb Peetát és Katnisst, hogy a viadal óta mindkettejüknek rémálmaik vannak, és csak úgy tudnak nyugodtan aludni, ha együtt teszik. Ez az összekötő kapocs szépen fel volt építve, a filmben „önmaguktól” aludnak együtt.

#5 – Dariusért nem fájt a szívünk. A könyv egyik legfájóbb pontja az volt, amikor a barátságos békeőr, Darius próbálta megvédeni Gale-t a korbácsolás alatt, és emiatt megbüntették a pasit, konkrétan avox lett belőle, tehát kivágták a nyelvét, és Katnisst kellett szolgálnia a kiképző központban, ami nagy törés volt a lánynak. Na ez a filmben nincs ott.

#6 –  Plutarch és a tik-tak. A könyvben amikor együtt táncol Plutarch és Katniss a férfi jelentőségteljesen felemeli előtte az óráját, amin átfut egy fecsegő poszátás szimbólum. Na ez itt nincs, pedig ez a mozzanat előre jelezte, hogy Plutarch lázadó, és persze azt is, hogy az aréna óra-alakú lesz.

#7 – Az új jelenetek azért jók lettek. Akárcsak az előző részben, most is kaptunk több új jelenetet, amik a könyvekben nem lehettek benne a Katniss nézőpont miatt. Snow elnök jelenetei különösen tetszettek, leginkább az fogott meg, amikor az unokája által rájött, hogy Katniss mennyire népszerű, vagy éppen szerelmes. Na de a végén, amikor a közvetítés leállt és ő őrjöngött, na azt imádtam.

#8 – Katniss terhes is, meg nem is. A filmben is elég nagy felháborodást váltott ki, amikor Peeta bekamuzta az interjú során, hogy Katniss terhes, viszont utána valahogy elmaradt ez a vonal, és kihagyták azokat a jeleneteket a könyvből, amikor Finnick két-három alkalommal emlékeztette a Nagy Mészárláson Katnisst, hogy ő most elvileg terhes. Nem is nagyon értem miért hagyták ki ezeket a filmből, hiszen a forradalom lángját csak még erősebben szította az, hogy egy terhes lányt dobtak be az arénába meghalni.

* Még nem olvastad az előzménykötetet? Szerezd be akciósan! Katt! *


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading