Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Rasszista botrány van a Riverdale körül, kiakadt a sorozat egyetlen színes bőrű sztárja

Napokon belül itthon is megjelenik az első Riverdale regény, a sorozat háza táján pedig nagy a napokban a botrány.

A George Floyd esetről szerintem mindenki hallott már: egy fehér bőrű rendőr fojtotta meg a fekete bőrű férfit, aki hiába jelezte, hogy nem kap levegőt. (Felháborító, hogy ez megtörténhetett). Az eset hatalmas tüntetésekhez vezetett, és akárcsak a #metoo idején, több színes bőrű ember elmesélte a saját történetét.

A Riverdale sztárja, Vanessa Morgan Twitteren fakat ki a sorozat kapcsán, és elindított ezzel egy lavinát. (Mióta Ashleigh Murray a Katy Keene-be igazolt, Vanessa az egyetlen fekete bőrű állandó szereplő a sorozatban)

Elegem van belőle, hogy bűnözőknek, netán veszélyes, dühős, ijesztő embereknek vagyunk bállítva. Azt is unom, hogy a fehér főszereplők kellékei vagyunk, netán csak arra használnak minket, hogy a diverzitást reklámozzák, de nem pont a sorozatban. Nem maradok többé csendben.
Ó, és beszartok, de én vagyok az egyetlen fekete állandó szereplő a sorozatban, és az én fizetésem a legalacsonyabb.
Többet nem vagyok hajlandó olyan szerepet elvállalni, ahol nem reprezentálnak minket megfelelően.

A Twitteres kiírásra Vanessa kolléganője, a Bettyt alakító Lili Reinhart is kifejezte a támogatását, Morgan továbbá megígérte, hogy ezentúl csak olyan ruhákban hajlandó megjelenni a nyilvános rendezvényeken, amit fekete tervezők készítettek.

Vanessa kiakadása jogos, a karaktere, Toni leginkább csak a fehér bőrű Cheryl szerelmeként van jelen, de alig ismerjük a múltját, nincsenek önálló jelenetei vagy éppen történetszálai. (Legalábbis az első három évadban nem volt, és ahogy olvasom, a negyedikben sem).

A mai napon a Riverdale készítője, Roberto Aguirre-Sacasa megtörte a csendet, és ő is kiadott egy nyilatkozatot, amiben elismerte, hogy Vanessának igaza van, és azt ígérte megadják azt a tiszteletet neki és a karakterének is, amit megérdemelnek, továbbá bocsánatot kért a színésznőtől.

A showrunner ígérete szerint tehát változások érkeznek, és ezt az írószobában kezdik majd el. Továbbá az írók pénzt adományoztak a „Feketék élete is számít” Los Angelesi szervezetének. A showrunner védelmében azért annyit elmondanék, hogy egy másik sorozatában, a Netflixes Sabrinában nagyon komplexen vannak ábrázolva a fekete bőrű karakterek. Ez persze nem jelenti azt, hogy Toni karaktere ne érdemelné meg ugyanezt.