Home Film és Sorozat kritika 5 ok, hogy miért kell látnod a Netflix Sabrina sorozatát

5 ok, hogy miért kell látnod a Netflix Sabrina sorozatát

Jövőhéten debütál a Netflixen Chilling Adventures of Sabrina harmadik évada, és hú! Én még mindig oda és vissza vagyok ettől a sorozattól, így bátran ajánlom nektek is bepróbálásra. De hogy pontosan miért és kiknek érdemes csekkolniuk Sabrinát? Íme, pár ok, de egyet rögtön ellövök a bevezetőben: már regények is születtek a sorozathoz!

#1 – Nagyon klassz az alapsztori

Sabrina Spellman különleges, mert ő az egyetlen, aki félig boszorkány, félig halandó. A Sötét úrnak nagy tervei vannak az erős akaratú, független tinilánnyal, aki még mindig a két identitása, a két világa között lebeg. Ráadásul titkolózik is a halandó barátai előtt, és a szerelme, Harvey előtt is.

#2 – Erős női karakterek mindenütt

Sabrina már önmagában egy baromi erős női karakter, egy olyan, akit iszonyú jó a képernyőn látni, mert remek példakép. Sabrina határozott, bátor, képes nemet mondani akkor is, ha a józan ész igent diktálna, de a szíve a nemre vágyik – és ez csak egy az erős tulajdonságai közül.

Szerencsére nem Sabrina az egyetlen erős női karakter. A nénikéi, Zelda és Hilda is egészen zseniálisak, de például Prudence az Éj egyházából is egy nagyon komplex, és a végletekig erős lány, akit nem lehet megtörni. És szerintem fontos, hogy minél több erős női példakép legyen előttünk.

#3 – A hangulat és a mitológia mindent visz

A sorozat hangulata itt-ott kissé sötétebb, de rengeteg benne a vicces, romantikus és szerethetően édes családi hangulat is. A mitológiai rész felépítését különösen szeretem. Nagyon érdekes, ahogy a bibliai történeteket a saját képükre fordították, és ez az egész “kifordított istenhit” is, ők ugyanis a Sátánhoz imádkoznak, de amúgy minden ugyanaz, mint amit ismerünk, a túlbuzgó hit miatti fanatizmus sem más, ahogy az sem, hogy ez ellen miként lehet küzdeni.

#4 – A sötét lepe alatt azért ez elsősorban YA sorozat

Bármennyire is felnőttes a sorozat, azért nem tagadhatja le, hogy elsősorban YA szériának készült. Baromi erős az iskolai rész, ráadásul itt egyszerre kettőt ismerhetünk meg: Sabrina átlagos suliját és a varázslósulit is. Mindkettő tele van jó karakterekkel, szituációkkal.

És igen, a romantika is tombol ezerrel, a Sabrina – Harvey szál nagyon édes, de a második évad sok meglepetést hoz a romantika terén is, és külön szeretem azt, amit a második évad végére meglépett. Ne akarok spoilerezni, de annyit elmondok, ez a sorozat tele van jó meglepetésekkel.

#5 – Klassz az LMBT reprezentáció

A sorozatban két kiemelt LMBT karakter is van. Susie, a halandó legjobb barát transznemű, és a torokszorítóan hitelesen és érzékletesen nézhetjük végig, ahogy eljut az átalakulásig, hogy immáron Theo legyen, aki belül mindig is volt. Ez a szál nagyon jól van kezelve, nem túlzó, nem erőltett, minden ízében jó.

Sabrina unokatesója, Ambrose meleg – vagy inkább biszexuális – és szerencsére az ő karakterét is tök jól megírták. Ó, amiatt meg nagy pacsi, hogy szerepel Dorian Grey is a sorozatban. Igen, az a DG, aki itt boszorkány, de a lelkét ugyanúgy eladta, a festmény is megvan, és fiatal külsővel döglik a jó pasikért.

Nos, remélem, hogy az 5 pont valamelyike legalább egy kicsit meghozta a kedvetek a sorozathoz. Ha netán videós ízelítő jobban meggyőz, fent megnézhetitek az első évados trailert is.