Home Könyvek listák Ez volt a 6 kedvenc LMBT könyvbem 2019-ben

Ez volt a 6 kedvenc LMBT könyvbem 2019-ben

Idén kicsit gondban voltam ezzel a kategóriával, mert nehéz lenne megmondanom, hogy hány LMBT könyvet olvastam 2019-ben. Hiszen mit tekintünk LMBT regénynek? Azt, ahol az összes főhős az LMBT közösség tagja? Adná magát, de…

Idén több olyan regényt is olvastam, ahol több nézőpont karaktert mutatott be a szerző, és akadtak köztük a saját nemükhöz (is) vonzódó szereplők, emellett heterók is. Úgy döntöttem utóbbi műveket is a listán hagyom, hiszen annál a pár kötetnél nagyon erősen átjött az LMBT-szál és jó volt olvasni róla.

A futottak még kategóriából kiemelném Sam Wilberrytől a Rusht, a Szólíts a neveden! folytatását és a Bíborszínt is. Utóbbi nagyon klassz könyv egy leszbikus hősnővel, de nem éreztem ezt annyira központi elemnek, hogy itt is helyet kapjon a kötet.

Íme tehát a top hat kötet, hátha megjön valamelyikhez a kedvetek 🙂

6. Hajnal Kitti – Falak

Áron új albérletbe költözik, méghozzá egy nyíltan meleg sráchoz, Áron számára pedig ez mindent megváltoztat. Az értékelésemben már kielemeztem a könyv (szerintem meglévő) dramaturgiai hibáit, de Hajnal Kitti stílusa annyira magával ragadó, a kötet pedig olyan könnyedén olvasható, hogy bármely LMBT-rajongó könyvespolcán ott lehet a helye. Tehát igen, érdemes elolvasni, ezért is került fel a listámra.

5. Léonor de Reconodo – Váltóláz

Szívszorító LMBT kötet, amiben a középkorú transznemű főhősünk végre elfogadja magában, hogy ő egy férfi testbe született nő, és elindul a változás útján. A kötet bemutatja a család, a munkatársak reakcióit, mindezt meglehetősen szívhez szóló módon teszi, miközben végigéljük az utat, mire egy nő végre önmagává válik, bármennyire is nehéz ez a folyamat.

4. Bálint Erika – Adj esélyt!

A több főhős egyike Adorján, a negyvenes éveiben járó orvos, aki fiatalon feleségül vett egy nőt, gyermeke született tőle, akit elszakítottak tőle, miután kiderült, hogy meleg. Adorján történetén keresztül fájóan hitelesen jelent meg, hogy régebben még nehezebb volt itthon melegnek lenni, hogy mennyire kemény dió az elfogadás, önmagunk szeretete és hogy soha nem késő megbocsátást nyerni.

3. Gayle Forman – Eltévedtem

A regény három főszereplője közül az arab származású Harun meleg, de képtelen bevallani mindezt a családjának mert retteg a reakciójuktól. A könyvben nagyon erősen átjött a coming outtól való félelem és eleve a felvállalás nehézsége, Harun karakterfejlődése mindent vitt. Persze a másik két hősünk története is érdekes volt 🙂

2. Róbert Katalin – Keresd az igazit!

Hopp, ez az egyetlen fantasy elemekkel tarkított kötet a listán! Róbert Katalin regényében három főhőse közül két srác, Milo és Deniel zúg egymásba, a románcuk pedig annyira intenzív, a kémia olyan erős köztük, hogy már csak ezért is öröm volt olvasni ezt a történetet. De a megteremtett világ és a női főszereplő is nagyon szerethető, Róbert Katalin szerethető és olvasmányos stílusa pedig itt is garancia egy különleges élményre.

1. Christina Lauren – Autoboyography: Egy fiús könyv

A biszexuális főhősünk beleszeret egy mormon srácba, aki maga előtt is tagadja, hogy meleg. Sosem szerettem különösebben azokat a történeteket, ahol a vallás áll a szerelem útjába, de itt olyan gyönyörűen, érthetően és szépen lett átadva a dilemma, a karakterek annyira szerethetőek lettek és maga a történet is olyan lírian – gyönyörűen lett megírva, hogy azt hiszem kijelenthetem, ez lett idén a kedvenc olvasmányom.