Home Könyvkritika Könyvkritika: Ecsédi Orsolya – Cirrus: Egy rendbontó vírus kalandjai

Könyvkritika: Ecsédi Orsolya – Cirrus: Egy rendbontó vírus kalandjai

Ecsédi Orsolyától korábban már olvastam a Banyavészt, így biztos voltam benne, hogy a Cirrussal sem fogok mellé. Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire imádni fogom ezt a mesekönyvet. Konkrétan nem is tudom olvastam-e ennél jobb, eredetibb, szerethetőbb mesekönyvet az életem során. (Bár Csukás bácsi munkássága nyilván etalon)

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Egyszerűen imádtam a Cirrus minden sorát, ez tipikusan az a kötet, amit egy felnőtt és egy gyerek is ugyanannyira élvezhet. Ami meglepett, hogy egészen bravúros nyel megoldásokkal tarkított a kötet. Gondolok itt például a nevekre, annyira ötletes, hogy minden vírusnak V-vel kezdődjön a neve, például Verika, de azt is szerettem, hogy egyes betűket megcserélnek, így a Viráguralmi terv végig kétértelmű. A kötetben voltak zseniális versikék, mondókák is, amikért egyszerűen bolondultam, a legtöbbön pedig kuncogtam is.

A nem fertőző vírus egyenesen olyan – ahogy az ősi webegyeskori mondás tartja –, mint a hideg melegszendvics.

Az írónő nagyon egyedi világot épített a kötetben. Cirrus ugyanis egy vírus, akinek az lenne a feladata, hogy romboljon, pusztítson, és beálljon a rettegett kék halál, Cirrusnak viszont azon jár az agya, hogy egy vírus vajon tehet-e jót is a rossz helyett. A kis Cirrus pedig amint elkezdi az iskolát, egyre nehezebb helyzetbe kerül, kiközösítik, mert nem csak a neve, hanem a viselkedése is más, a helyi genyó, Vercel még bántja is, amikor új barátja lesz, Verika, az adathalász víruslány. Ahogy pedig halad Cirrus története előre, úgy lesz egyre izgalmasabb és egyedibb a kötet.

A kedvenc dalocskáját dúdolgatta magában, azt, hogy Bóbita, Bóbita frissít, közben a szoftverek szűrnek, részadatok furikáznak, vírushadak települnek.

A jó világépítést mindig díjazom, az itteniért pedig egyenesen rajongtam. Egyrészt remek nyelvi játékokat talált ki az írónő, emiatt a könyv humora is mindent vitt, leginkább a számítógépes poénokon röhögtem sokat. Az alapgondolat is bejött, hogy tehet-e egy vírus jót, de emellett végig nagyon erős volt számomra a vírusok társadalmának a bemutatása. Az, hogy létezhet egy ilyen világ, annyira ütős és egyedi gondolat, Ecsédi Orsolya pedig a lehető legszerethetőbben írta meg.

Helyteleníráson egyenesen tündökölt. Miután különösebb felkészülés nélkül leírta három cével azt, hogy utca, Virtória néni is kénytelen volt elismerni, hogy ritka tehetség. Nem volt más választása, mivel a helyesírás-ellenőrző program dupla vonallal húzta alá, aztán le is fagyott.

És hogy én mennyire szerettem a karaktereket is! Cirrus imádnivaló volt végig, olyan jól átjött az aggodalom, hogy mi lesz vajon így belőle, a különleges képességénél pedig a kételyek, és a félelem attól, hogy elfogadnak-e úgy, ahogy vagyunk. Szerintem rengeteg gyerek és felnőtt tud azonosulni ezzel a gondolattal, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy annak szeressenek minket, aminek születtünk. A karakterek közül Verikát imádtam még nagyon, ez a “sok a duma” meg a “hüm” dolog nálam mindent vitt.

Volt egy vírus, neve nem érdekes,
leintették folyton, hogy félre, hess,
szidták, mert nem rémít,
pedig minden rímét
rettegte processzor és félte cache.

Bevallom, László Maya felnőtt illusztrációit, például a kiadói antológiákban nem nagyon szeretem, de a gyerekkönyvekbe készült rajzai iszonyat cukkerek. A Cirrusban lévő rajzokat is imádtam, annyira kis egyszerűek, de szerethetőek voltak, nagyon feldobták a kötetet, egyszerűen jó volt rájuk nézni.

Én mindig úgy hittem, hogy egy jótetthez kell csak igazán fertőzőnek lenni, drágám. Az ugyanis sokkal nehezebb.

Értékelés: 10/10

Az év egyik legjobb könyve volt számomra a Cirrus. Vicces, szórakoztató, formabontó és emellett fontos dolgokról is mesél. Ezek után még nagyobb lelkesedéssel várom Ecsédi Orsolya újabb megjelenéseit!

Hogy tetszik a borító? Hát én ezt imádom! Cukiság a köbön!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ki ne hagyjátok! Ha van gyerek a családban, barátok között, ez tökéletes ajándék lesz 🙂

CIRRUS – EGY RENDBONTÓ VÍRUS KALANDJAI – BLOGTURNÉ

 • Ecsédi Orsolya Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai című mesekönyve 2017-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A mesekönyv különlegességét az adja, hogy főszereplője egy számítógépes vírusgyerek, Cirrus, aki szentül hiszi, hogy egy vírus nemcsak rombolásra jó, hanem tehet pozitív dolgokat is. A kis különc vírus kalandjairól most három bloggerünk mondja el a véleményét. A turné végén természetesen ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

 • Mivel a mesekönyv főszereplője egy kis vírus, így ezúttal leírásokat találhattok a blogjainkon különböző vírusfajtákról. Az lesz a dolgotok, hogy kitaláljátok, milyen vírusról is van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  A futtatható kódot tartalmazó (.COM, .EXE kiterjesztésű) állományokat fertőzik meg. A megfertőzött állományokba beírják a saját kódjukat. Két fajtáját különböztetjük meg: hozzáfűződő (append) és felülíró (replace) vírusokat.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
  09. 30. Sorok között
  10. 01. Könyv és más
  10. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)