Home Hírek A lány, aki meg akarja menteni a világot – Magyarul is kapható...

A lány, aki meg akarja menteni a világot – Magyarul is kapható a 15 éves Greta Thunberg könyve!

A 15 éves svéd lányról, Greta Thunbergről szerintem már sokan hallottunk. Ő lett a jelképe a globális felmelegedés elleni küzdelemnek. A svéd lány először csak Svédországban próbálta felhívni a döntéshozók figyelmét, aztán egyre több követője lett, mostanra pedig azt tartják, hamarosan Nobel béke díjat kaphat a tevékenységéért.

Greta erős szónok, és igazat beszél: a politikusok a saját hatalmi érdekeik miatt hagyják, hogy a Föld lassan élhetetlenné váljon, így nekünk, együttesen kell megálljt parancsolnunk.

A fiatal lány a szüleivel együtt Ég a házunk címmel könyvet is írt, amiből sok minden kiderül a lányról, és a szüleiről is. Az édesanyja például operaénekesnő, aki 2009-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte hazáját, az apukája pedig színész volt. Persze a könyvben Greta mozgalma is szóba kerül. A kötet ide kattintva már megrendelhető.

Greta Thunberg – Ég a házunk

Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz.

Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: “tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: “tűz van, ég a házunk!”.

Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a “normálisak”, a harmadikba a “szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy “nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja.

A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években.

Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.