Home Könyvkritika Könyvkritika: Simone Elkeles – A pasim tönkretett hírneve (Hogyan tegyük tönkre 3.)

Könyvkritika: Simone Elkeles – A pasim tönkretett hírneve (Hogyan tegyük tönkre 3.)

A végéhez ért Simone Elkeles trilógiája. A záró kötet bár rövid volt, de kissé lassan haladtam vele, mert sajnos nem voltam teljesen elégedett az olvasás során, igaz, akadtak nagyon pozitív élményeim is, Simone Elkeles humora pedig még mindig magával ragadó.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A sztori nyár elején veszi kezdetét, Amy és a barátai úgy döntenek, hogy Izraelbe utaznak egy pár napos katonai kiképző táborba – pont oda, ahol Avi is dolgozik. A meglepetés viszont nem pont úgy sül el, ahogy azt Amy remélte, ráadásul a tábor sem olyan egyszerű, mint várták…

A helyszínt még mindig imádom, és úgy érzem ez a közeg a kötet legnagyobb erőssége is. Tök jól működik a “nyugati lány rácsodálkozik a világra” megoldás, hiszen Izrael nyugati szemmel olyan különleges, egyedi és lüktető, a történetben is nagy ereje van. A vallási jelenetek is gyönyörűek voltak, amikor Amy elment a siratófalhoz, az például nagyon megható lett, és eleve imádtam azt, ahogy Amy a hitéhez állt.

Katonai tábor volt az egyik helyszín, és hát, jött itt minden, amit csak el tudunk képzelni. A wc-nek használt gödörbe esett 250 dolláros napszemüveg, borzalmas körülmények, gáz kaja, kemény kiképzési feladatok… Mindez bár előre kiszámítható volt, de úgy érzem az írónő jól átadta azt, hogy mit is jelent igazán katonának lenni, mennyire jó érzés, ha az ember próbára teszi a saját határait, és persze ott volt végig az is, hogy ami Amyéknek 10 napos, önként vállalt program, addig az izraeli fiataloknak éveken át tartó kötelező kiképzés, hogy megvédhessék az országukat.

Még mindig annyira imádom a könyv, és persze Amy humorát! Sok olyan jelenet volt, amikor hangosan felnevettem, Amy és Nathan beszélgetései például durván röhögősek, de a kiképzés is adott nem egy vicces pillanatot. Egyszerűen jó volt hangosan röhögni, átélni a sok megmosolyogtató jelenetet.

Viszont sajnos több problémám is volt a történetben, de a leginkább Amy személyiségfejlődése bántott. Az első két részben olyan szépen haladtunk előre, erre most a könyv közepén visszakaptuk a régi Amyt, az idióta döntéseivel. A csúcs az volt, amikor nem volt hajlandó megbeszélni a problémákat, hanem hisztizett tovább. Kiábrándítónak éreztem ezt a visszafejlődést, ráadásul mintha az írónő nem is ismerte volna fel, hogy mi ebben a részben a fő dilemma.

Gondoljunk csak bele: a pasink az izraeli hadseregnél van, kemény dolgokat csinál, több ezer kilométer választ el minket. Persze, hogy nehéz fenntartani egy ilyen párkapcsolatot. Persze, hogy gondokat okozhat, ha nem tisztázzuk a határokat. Annyi mindent lehetett volna mesélni arról, hogyan tud jól működni egy ilyen kapcsolat, mit is jelent igazán Avinak Amy. Mert persze, Aviből előtört a cuki álompasi, mondott kedves dolgokat, kaptunk romantikus jeleneteket, némi magyarázatot is, de úgy éreztem magam a végén, hogy annyi mindent ki lehetett volna hozni ebből a távkapcsolatos sztoriból, csak nem jött össze.

Értékelés: 7/10

Alapvetően jól szórakoztam, akadtak nagyon jó és vicces pillanatai a könyvnek, Izrael és Nathan jelenléte pedig sokat dobtak rajta. Az új karaktereket is szerettem, Tori lett a legjobb. De ezzel együtt is kicsit csalódott vagyok, leginkább Amy visszafejlődése, és a párkapcsolati kérdés kezelése miatt.

Hogy tetszik a borító? Továbbra is klassz, Pepe nem tud hülye pózt vágni 🙂

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha tetszett az első két rész, ennek is érdemes esélyt adni, mert végső soron jó viszontlátni az ismert arcokat.