Home Könyvkritika Könyvkritika: Mauri Kunnas – Mikulás

Könyvkritika: Mauri Kunnas – Mikulás

Hogyan is dolgozik és él a Mikulás? Kik a segítői? Hogyan készülnek az ajándékok? Na ez az a könyv, ami tényleg mindenre választ ad, még arra is, hogyan tudja a Mikulás azt, ki a jó gyerek és ki nem.

Úgy érzem, ez nem is igazán mesekönyv, hanem egy nagy képes kalauz, ahol igazából az illusztrációk dominálnak, és nem feltétlenül a szöveg. A könyv mérete elég nagy, a rajzok beterítik a teljes oldalakat, és ami a legjobb: hogy nagyon részletgazdagok.

Engem felnőttként is teljesen elbűvöltek az illusztrációk, leginkább a sok apró részlet, például hogy a Mikulás pihenésként Agatha Christie regényt olvas, vagy az, hogy milyen apróságok vannak a Mikulás gyárában. A rajzok ráadásul szépek is, olyan emberközeliek, nem ábrázolnak senkit sem tökéletesnek, sokkal inkább a cukiságon van a hangsúly, ami érzésem szerint teljesen át is jött.

Ami az információ adagolást illeti, a szöveg szépen végigvezet az úton, hogy pontosan miként is jut el a gyerekek zoknijába, vagy karácsonyfája alá az ajándék. Szerintem gyerek szemmel teljesen reális lehet az egész folyamat, és ott, ahol a könyv nem tud magyarázatot adni, egyszerűen a mágiához nyúl. Gondolok itt arra, hogy nem válaszolja meg miként tudja a Mikulás egész este bejárni a Földet, elüti annyival, hogy ez csoda, meg az öreg manók se tudják, de ennyit még simán el lehet nézni.

Engem viszont két dolog eléggé zavart. Látszik, hogy nem ma íródott ez a könyv, mert némely dologban elég maradi a felfogása. A részletgazdag illusztrációk miatt feltűnt például, hogy mennyire bátran promotálja a vaskalapos nézeteket arról, hogy hol is a nő helye: hát a konyhában. (grr, dühítő!) Még írja is a szöveg, hogy a Mikulás felesége főz mindenkire, miközben a férfiak dolgoznak. “Nagyvonalúan” azért megemlítik, hogy néha a lányok festenek, mert finom a kezük, de alapvetően arra van kihegyezve az egész, hogy a nő helye a konyhában, lehetőleg egy seprűvel a kezében.

A másik bántó dolog nekem az volt, ahogyan a Mikulás megtudja, ki a jó gyerek, és ki nem. Ugyanis apró törpéket küld el kisgyerekeket kukkolni, ezek a törpék pedig szakállas idős bácsik. Az egyiknek meg olyan creepy tekintete volt, hogy csak lestem. Nem lehetett volna megoldani ezt is mágiával? Hogy a Mikulás tudja ki a jó gyerek, és kész.

Igen, tudom,én vagyok nagyon PC, de engem mindkét faktor zavart, és igazából ezek miatt ha odaadnám kisgyerekeknek, mindenképpen elbeszélgetnék velük ezekről. (Persze nekem nincs bajom azzal, ha egy nő háztartásbeliként akar élni, de azért legyen már döntési lehetőség, és mutassanak már be egy mesekönyvben más utakat is).

Értékelés: 7/10

Aranyos könyvecske volt, nagyon részletgazdag és szép illusztrációkkal. Ha karácsony előtt olvastam volna, szerintem még jobban megadta volna az ünnepi hangulatom. Viszont a női szereplők ábrázolása, és a kukkoló manók miatt valahogy nem tudok olyan jó szívvel a könyvre gondolni, ezért is a pontlevonás.

Hogy tetszik a borító? Nekem bejön, és az illusztrációk is nagyon cukik, részletgazdagok, és még színeiben is tetszenek.

Kinek ajánlom elolvasásra? Karácsony előtt érdemes lehet elővenni, megmutogatni a gyerekeknek, de szerintem mindenképpen beszélgessünk is a gyerekekkel, mert van miről.

MIKULÁS – BLOGTURNÉ

 • Bár a december 24 elmúlt már, a tél még javában tombol, így remélhetőleg bloggereinkhez hasonlóan az olvasók is szívesen barangolnak még egy kicsit a havas tájakon. Mauri Kunnas Mikulás című gyere1-ben jelent meg eredetileg, hazánkban pedig a Kolibri Kiadó jóvoltából most kézbe vehetjük a csodás, új kiadást. Ha szeretnétek bepillantást nyerni a lappföldi kulisszatitkokba és mindent megtudni a Mikulás és manói mindennapjairól, ez a könyv nektek íródott!
  Tartsatok velünk a hat állomásból álló turnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott három példány egyikét!

 • Szent Miklós, Télapó, Mikulás…még hazánkban is többfajta néven illetjük ezt a jóságos idős urat, aki minden télen megajándékozza a gyermekeket. De vajon hogyan szólítják őt más országokban? Minden állomáson találtok egyet-egyet a Mikulás külföldi elnevezéseiből, a ti feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok azt az országot, ahol azt használják.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Babbo Natale

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 01.19.- Deszy Könyvajánlója
  01.20.- Dreamworld
  01.21.- Sorok között
  01.22.- Könyvvilág blog
  01.23.- Könyv és más
  01.24.- Szembetűnő