Home Könyvkritika Könyvkritika: Vic James – Gilded Cage: Aranykalitka

Könyvkritika: Vic James – Gilded Cage: Aranykalitka

Mindenki könyves pályafutásában akadnak olyan időszakok, amikor egyszerűen nem megy az olvasás. Az utóbbi hetekben nekem is ilyen válságom volt, aztán jött az Aranykalitka, amit kábé 36 óra alatt kiolvastam, mert annyira bejött, hogy nem tudtam letenni. Mondtam már, hogy imádom?

A könyv a modernkori Angliát mutatja be disztópikus körülmények között. A sztori szerint a Tehetségesek, avagy Egyenlők uralják az országot, ők azok, akik különleges képességekkel születtek. A közemberekre pedig nagy teher vár: mindenkinek 10 év rabszolgamunkát kell vállalnia az Egyenlőknél, ami idő alatt nem is számítanak embernek, nincsenek jogaik. Ha túl későn mész a munkára, belehalsz, ha túl korán, sosem hevered ki – áll a mondás…

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

A főhőseink a Hadley család, most indul erre a 10 éves rabszolgamunkára. A neves Kyneston birtokra készülnek, ahol elvileg viszonylag könnyebb dolguk lenne, de a Jardine család nem kér Luke-ból, aki egy olyan rabszolgavárosba kerül, ahol lázadást szerveznek a helyi rabok, és eközben kiderül, Kynesotn sem olyan biztonságos.

A kötetnek elég sok nézőpontkaraktere volt, bár tény, hogy Luke és Abi Hadley kapták a legtöbb saját fejezetet. Nekem az összes nézőpontkarakter tetszett, mert így tudták a lehető legszínesebben, legérdekesebben bemutatni ezt a durva világot. Igen, időnként érződött, hogy “kifelé beszélnek” a karakterek, tehát nekünk adnak át infót, de a karakter amúgy nem mondta volna azokat a szavakat. Ez annyira nem gond, hiszen sikerült így belátóbban megismerni a világot.

Ahogy én elképzeltem: Gavar Jardine | A fotón: Nolan Gerard Funk

Az biztos, hogy Vic James érdekes társadalmat és világot festett le. Itt-ott, pár apró részletben feltűntek bakik, de őszintén, csak legyintettem rájuk. Az írónő sodró lendülettel vezetett végig a fejezeteken, izgalmas és érdekes történetet kreált, és sikerült az összes főszereplőjét többdimenziós, érdekes karakterekké formálnia.

Ha ilyen sok a nézőpontkarakter, akkor tényleg elengedhetetlen, hogy mindenki érdekes legyen. Szerintem ez itt összejött. Vegyük például a Jardine fivéreket. Gavart, aki gyűlöli az őt szadizó apját, a rákényszerített menyasszonyáról kiveri a frász, naná, hogy idegbeteg, de imádja a lányát. A középső fivér, Jenner Tehetségtelen, emiatt különböző kételyek, fájdalmak gyötrik, de hozzá kötődik a romantikus szál, ami nagyon érdekes lett. Silyen meg! Igazi könyves gazember, akinek annyi szemét dolga van, hogy utálni kéne, de lehetetlen, mert hihetetlenül csavaros az észjárása, és vannak jó gondolatai.

Ahogy én elképzeltem: Jenner Jardine | A fotón: Hunter Parrish

És nekem a Hadley család is szimpatikus volt. Szerettem, ahogy Luke félős, meggondolatlan tinifiúból erős, bátor férfivá érik, aki képes kiállni az elveiért, bármi is legyen az ára. Érdekes volt a kis Daisy is, akiben sokkal több erő és ész lakozik, mint azt az ember kinézné egy tíz éves kislányból. Abi pedig! Oké, néha kissé nyálasnak tűnt a romantikus ábrándozásaival, de ő is nagyon erős, okos lány, aki döbbenetes karakterfejlődést produkált a fejezetek során.

Ami még nagyon érdekes volt a könyv során, azok a morális kérdések. Miért engedhető meg egy modern Angliában, hogy valaki tíz éven át rabszolga legyen? Ha valaki szörnyű tetteket követ el, bánhatunk-e vele úgy, mintha szó szerint kutya lenne? Tehetségesnek számít-e az, akinek van képessége, de nem használja? Többek között ezeket a morális kérdéseket is feldobja a könyv, és ad rá nagyon jó, sokrétű válaszokat, és nem csak egy szemszögből. Ráadásul nem erőlteti ránk tudat alatt a véleményét, hanem csak feldobja a vitaponti érveket. Ezért pedig jár egy hatalmas pacsi az írónőnek.

Ahogy én elképzeltem: Silyen Jardine | A fotón: Ansel Elgort

Értékelés: 10/10

Mindent egybevetve nekem ez a könyv 5 csillagos élmény volt. És bár talán az értékelésem spoileresnek tűnhet, de direkt nem említettem a többi karaktert, mint Boudát, akitől néha kivert a frász, mégis, ütős karakter volt. Szerettem, hogy ennyire csavaros, jól felépített a könyv, és hát, tényleg nem tudtam letenni.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű, és jól passzol a könyvhöz. Megelevenedett előttem a birtok cirádás kapuja, az arany háttér jól jellemzi, hogy hiába élsz egy luxusbirtokon akár rabszolgaként, akár “Egyenlőként”, az életed lehet szar.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a disztópiákat és az elgondolkodtató családtörténeteket, akkor ez a te könyved!

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

THE GILDED CAGE: ARANYKALITKA – BLOGTURNÉ

 • A Könyvhétre jelent meg Vic James izgalmas disztópiája, ami egy olyan modernkori Angliát mutat be, ahol minden közemberre 10 év rabszolgaság vár, kivéve a különleges képességekkel születő Egyenlőkre.

  A lehetetlen kötetről a Blogturné Klub 3 bloggere ír véleményt, és a könyv egy példányát is megnyerhetitek.

 • A könyv Angliában játszódik, a köszönetnyilvánításában az írónő is egy klasszikus angol történetnek nevezi. Éppen ezért most angol játékot játszunk.

  Az állomásokon találtok 3 képet Anglia nevezetességeiről, ezt kell felismernetek, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely városban található a nevezetesség.

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 07.28. – Sorok Között Könyves Blog
  07.29. – Deszy könyvajánlója
  07.31. – Spirit Bliss blogja