Home Könyvek listák Könyvajánló: 4 komoly témával foglalkozó Vörös Pöttyös regény

Könyvajánló: 4 komoly témával foglalkozó Vörös Pöttyös regény

Hasonló könyvajánlóm volt már, ott a mentális betegségekről szóló regényeket emeltem ki. Most íme, ennek tulajdonképpen a “testvére”, vagyis négy olyan Young Adult regény, ami komoly témával foglalkozik, és ez nagyon jól áll neki.

Deirdre Riordan Hall – Sugar

A kedvenc olvasmányom 2016-ból. A középpontban Sugar, egy túlsúlyos lány, akit a családja folyamatosan megaláz. Aztán megismeri Event, a jóképű srácot, és Sugar elindul a változás útján.

A regény gyönyörűen bemutatja azt, hogy miként változtathatjuk meg az életünket, és hogyan találhatunk rá a bennünk rejtőző erőre. Sugr története remek példa lehet mindenki számára.

Jay Asher – Tizenhárom okom volt…

A történet hősnője Hannah, aki az iskolai zaklatások miatt öngyilkos lett, és hátrahagy 13 kazettát, azon embereknek, akik miatt részben megölte magát.

Nagyon felkavaró és elgondolkodtató Asher remekműve, hiszen nagyon hitelesen bemutatja azt, hogy miként lehet lerombolni egy ember önképét, és sok-sok apró, önmagában nem súlyos ok egy nagy masszát alkotva hogyna teheti tönkre egy ember életét.

Katie McGarry – Pushing the Limits sorozat

Igazából az írónő bármely könyvét említhetném, mert mindegyik regényben komoly témával foglalkozik. A főhősei hányatatott sorsúak, például komoly anyagi nehézségekkel küzdenek, nincsenek szüleik, vagy a múltban megtörtént tragédiákat nem tudják feldolgozni.

McGarry nagyon hitelesen és érzékenyen nyúl a témához, és bár a központi elem a főhősök szerelme, de mégis, annyira karakterközpontúak a könyvek, hogy mindegyikben sikerül szépen bemutatnia a karakterfejlődést, és ezt olvasóként is jó átélni.

Ned Vizzini – Nyomás alatt

A főhősünk öngyilkosságra készül, mert az iskolai nyomást már nem tudja elviselni. Egyszerűen besokall a megfelelési kényszertől. Végül a pszichiátrián köt ki, ahol megváltozik az élete.

Az értékelésemben sokat írtam a könyvről, itt leginkább azt emelném ki, hogy mennyire szerettem az útmutatást a történetben. Hogy bizonyítja, ha az ember segítséget kap, akkor képes lehet változtatni, és jobb irányba terelni az életét.