Home Borítómustra Íme, néhány titok és érdekesség a Twilight – Alkonyat borítókról

Íme, néhány titok és érdekesség a Twilight – Alkonyat borítókról

A Twilight – Alkonyat sorozat sikerében egyértelműen szerepet játszottak a sejtelmes, gyönyörű borítók is – legalábbis, én nagyon hiszek ebben. Amikor anno először megláttam a borítókat rögtön felkeltette a figyelmem.

De hogy készültek a borítók? És mit szimbolizálnak pontosan? Az itthon megjelent “A Twilight világa” könyvből ez is kiderült. Íme, az ide vonatkozó részlet, amiből sok érdekességet megtudhattok, például azt is, mit akart Meyer eredetileg a New Moon borítójára tenni.

“Az Alkonyat fedőlapján található alma a jó és a rossz tudást jelképezi.

A többi könyvtől eltérően az Újhold borítóját nem Stephenie választotta ki. Mivel az idő nagyon fontos szerepet játszik a regényben, Stephenie Meyer egy óra képét szerette volna a fedőlapra tenni, de a kiadó végül a tulipán mellett döntött, amely lehulló szirmaival az elmúlást jelképezi. A leszakadt szirmot úgy is nézhetjük, mint Bella kicsorduló vérének képi megfelelőjét.

A Napfogyatkozás borítóján látható félig elszakadt szalag annak a próbálkozásnak a metaforája, amellyel Bella az emberi létezést igyekszik maga mögött hagyni. Az épségben maradt szálak mutatják, hogy nem képes tökéletesen elszakadni múltjától, és hátat fordítani a halandó életnek.

A Hajnalhasadás borítóján a paraszt és a királynő sakkfigurája is Bellát szimbolizálja: azt mutatják, hogyan lett Bella a legjelentéktelenebb figurából a regényfolyam végére a játék legfontosabb szereplőjévé. A sakktábla utalás még a könyv befejezésére, hiszen a Volturival vívott csatát is az ész és a taktika döntötte el, nem pedig a nyers erő.

Az Alkonyat-kalauz (= A Twilight világa) borítóján látható kirakós játék darabkái az Alkonyat-saga egységes egésszé összeálló részeit jelentik.

A Bree Tanner rövid második életének homokórája az időt szimbolizálja, és azt, hogy Breenek és újszülött társainak is meg vannak számlálva a percei.”