Home Könyvek listák 5 ok, hogy miért érdemes elolvasni Kae Westa regényeit

5 ok, hogy miért érdemes elolvasni Kae Westa regényeit

Nagy nap a mai: ugyanis most ünnepli a születésnapját Kae Westa! A neves esemény alkalmából össze is szedtem 5 okot, hogy miért is érdemes elolvasni az írónő három megjelent regényét (A démon és a papnő, Karvalyszárnyon & Napsötét). Bízom benne, hogy lesz, akinek meghozom a kedvét!

#1 – Sokakkal ellentétben én nem vagyok kifejezetten fantasy-kedvelő, ritkán is olvasom a műfajban. Kae könyveiben mégis van valami olyan extra és megfoghatatlan dolog, ami miatt lazán elolvasok egy ötszáz oldalas könyvet is az írónőtől. Sokat agyaltam rajta mi lehet ez az extra, aztán rájöttem. Ott van a sorok között Kae Westa lelke, szó szerint érezni, hogy mennyire szerette írni a könyvet. Emiatt pedig olvasni is mennyei.

#2 – Amellett, hogy ott van a lélek is a történetekben Kae erőssége maga a stílus is. Gyönyörűen alkotja meg a sorokat, annyira szép kifejezéseket, hasonlat használ. Mintha szépirodalmi regény lenne, a szöveg minősége legalábbis szerintem mindenképpen.

#3 – Az írónő törődik a karaktereivel – és az útjukkal is. Egy olyan Westa-könyv sincs, ahol ne esnének át remek karakterfejlődésen a szereplők. Vegyük például a főhősöket. Az, ahogyan a Karvalyszárnyonban Calina elkényeztetett grófkisasszonyból az oldalak során egy bátor harcossá válik, de emellett nem veszíti el az emberségét, az szerintem meseszép lett. Ráadásul egy csomó karakternél megtörténik ilyen.

#4 – A világteremtés mindent visz. Egy fantasy könyvnél kiemelten fontos az, hogy az író milyen világot teremt meg. Vannak-e benne hézagok, hiteltelen az egész, vagy olyan jól le van írva, hogy tényleg elhiszed, igen, ez a világ létezik. Nos, Westa az utóbbi kategóriába tartozik. Annyira hiteles az összes általa megteremtett világ, hogy néha elgondolkodom rajta, vajon nem-e élt ott egy kicsit, aztán teleportált hozzánk haza.

#5 – Imádom, mikor egy író mer bátor lenni. Kae Westa pedig abszolút nem szívbajos. Mégis, ki írt volna például egy olyan regényt (Napsötét, rád nézek), aminek a főszereplői szupergonoszok (és ezt élvezik is), ráadásul még nemük sincs. Vagy gondoljunk csak Reynirre a Karvalyszárnyonban. Nekem pedig olvasóként nagyon bejön ez a bátorság.

* Kíváncsi lettél az írónő Vörös Pöttyös könyveire? Katt ide értük! *