Home Könyvek listák A tíz kedvenc Young Adult könyvem 2014-ben

A tíz kedvenc Young Adult könyvem 2014-ben

Amikor átnéztem az idei olvasmánylistámat, egy pillanatig sem lepődtem meg azon, hogy a legtöbb könyv, aminek esélyt adtam, Young Adult volt. Hát ez van, szívesen olvasok fiatalokról, és mélyen hiszek abban, amiket ezek a történetek tanítanak, azt pedig, hogy mindezt szórakoztató, szerethető/szórakoztató stílusban teszik.

Nehéz volt kiválasztanom a sok jó regényből tízet, de végül sikerült. A realista könyvek mellett a disztópiák nyűgöztek le a leginkább, és van egy olyan érzésem, hogy ez jövőre sem lesz másként 🙂

02-sor

ya-csillagainkban-a-hiba10. John Green – Csillagainkban a hiba

Megjelent: 2013-ban, a Gabó kiadónál

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

Azt hiszem senkit sem ér meglepetésként az, hogy a Csillagainkban a hiba felkerült a toplistámra. Ez egy csodálatos regény, szeretetről, reményről, bátorságról és a tomboló szerelemről. De jobban belegondolva, egy mondatban össze se nagyon lehet foglalni azt a sok bennem tomboló érzést és gondolatot, amit ez a regény gerjesztett.

John Green igazi klasszikust alkotott, amire hosszú évek múltán is emlékezni fogunk. A filmadaptáció sajnos nem sikerült olyan jól, de megbocsátom, hiszen a film miatt sokunkhoz eljutott a regény. Ha másért nem, hát emiatt megérte.

02-sor

ya-menedek09. Ann Aguirre – Razorland trilógia

Megjelent: 2012 – 14 között, a Fumax kiadónál

:: Könyvkritikáim Online megrendelés ::

Idén találtam rá a Fumax által kiadott Razorland-trilógiára. Hosszú ideig szemezgettem vele, de aztán csak időt szakítottam rá, ezt pedig nem bántam meg. De nem ám! Aguirre egy bámulatosan tehetséges írónő, aki szerethető és realista karaktereket, és világot alkotott meg. Egy olyat, amiben igazi öröm volt három részen keresztül elmélyednem.

A teljes trilógia egyenlő minőséget mutatott, sem sok, sem kevés nem volt. Az itt ábrázolt zombikat pedig különösen szerettem, A Horda pedig szerencsére olyan minőségi lezárása volt a sorozatnak, amit megérdemelt.

02-sor

ya-duff08. Kody Keplinger – The Duff – A pótkerék

Megjelent: 2014-ben a Könyvmolyképző kiadónál

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

Nemrég írtam a könyvről, ami megtanította, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy DUFF. Oké-oké, ennél azért többet mutatott ez a zseniális regény. Elgondolkodtatott, megmosolyogtatott és bemutatott egy olyan szerelmi kapcsolatot, amit egyszerűen nem lehetett nem szeretni.

Bianca az egyik legjobb Young Adult hősnő, akit valaha láttam, örültem, hogy végre nem egy tökéletes nebántsvirágról olvashatok, hanem egy hétköznapi lányról, akit akár ismerhetnék is. Persze maga az egész DUFF-jelenség is sokat hozzáadott a könyv élvezetéhez. Kíváncsian várom a filmadaptációt, amit jövőre mutatnak majd be a mozik.

02-sor

ya-soha-nincs-vege07. Patrick Ness – Soha nincs vége

Megjelent: 2014-ben a Vivandra kiadónál

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

Régóta akartam már Patrick Nesstől olvasni, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy tényleg meg is tegyem. Pedig sok ismerősöm ajánlotta, és hallottam az író jó hírét… De mindegy is, a lényeg, hogy végre rászántam magam. És nem bántam meg!

A Soha nincs vége egy remek disztópia, amiben főhősünk egy különös világban ébred, ahol üldözik őt, segítséget pedig két gyerektől kaphat, akikkel együtt rekedtek ebben a világban. Számos remek gondolatot közvetít a regény az életről, a világról és az emberekről egyaránt, de őszintén szólva, a főszereplő magánéleti meleg-szála volt az, ami a legjobban megfogott a műben. Persze ez nem jelenti azt, hogy a körítés ne lett volna zseniális.

02-sor

ya-viharszivu-mya-mavis06. Kemese Fanni – A viharszívű Mya Mavis

Megjelent: 2014-ben, a Könyvmolyképző kiadónál

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

Két hosszú év telt el A napszemű Pippa Kenn megjelenése óta, a regény végén pedig olyan brutális függővég volt, hogy nehéz volt nem kaparnom a falat a folytatásig. Éppen emiatt nagyok is voltak az elvárásaim a második rész felé.

Örömmel jelentem, megérte a hosszú várakozás, A viharszívű Mya Mavis ha lehet még izgalmasabb, egyedibb, és szerethetőbb, mint amilyen az első rész volt. A legjobban a világ felépítés, és a temérdek információ átadása tetszett. Jutott idő az érzelmekre is, amit olyan realista karakterek közvetítettek, akik még véletlenül sem tökéletesek, hanem nagyon is emberiek. Ezért is szerettem őket annyira.

02-sor

ya-dac-305. Kalapos Éva – Kéz a kézben

Megjelent: 2014-ben, a Manó könyveknél

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

A D.A.C.-sorozat a lehető legjobb dolog, ami a magyar ifjúsági irodalommal történhetett. Végre, itt egy tini könyvsorozat, igazán reálisan mutatják be a tinik világát. Itt végre azt éreztem, hogy hús-vér karakterekről szól a sztori, akik nem egy álomvilágban léteznek.

A könyvek több tabutémát is említenek, mint az anorexia, a szex, az önkielégítés vagy a romák elfogadása, és mindezt olyan csodálatosan és nem demagóg módon teszi, amit egyszerűen öröm olvasni. Bár a sorozat első két része is zseniális volt, kétségkívül a Kéz a kézben volt az eddigi legjobb kötet. Ha még valaki nem ismeri a könyveket, érdemes pótolnia!

02-sor

ya-az-igazi04. Kiera Cass – Az Igazi

Megjelent: 2014-ben, a Gabó kiadónál

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

Nem is tudom hanyadszor írom már le az oldalra, hogy szerelmes vagyok a Párválasztó sorozatba. Szerintem ez a sokadik alkalom, de az a bizonyos “szerelem” egy pillanatra sem csökkent, már a kezdetektől ugyanolyan erővel lobog. A rózsaszín köd akkora a szemem előtt, hogy semmi hibát nem látok a történetben – pedig állítólag vannak…

A trilógia lezárása számomra pont azt hozta, amit vártam. Egy ütős részt, amiben végre pontot tesznek a történet végére. Az különösen tetszett, hogy nem az volt már a kérdés, hogy “kit választ America“, örültem, hogy azon eddigre már túljutottunk.

Jövőre érkezik amúgy egy spin-off könyvsorozat – avagy folytatás – de az America lányának a Párválasztójáról szól majd. Alig várom!

02-sor

ya-az-otodik-hullam03. Rick Yancey – Az ötödik hullám

Megjelent: 2014-ben a Cartaphilius kiadónál

:: KönyvkritikámOnline megrendelés ::

Sok disztópiát olvastam az idén. Voltak köztük igazán jók, de a legnagyobb kedvencem Az ötödik hullám lett. Ebben a történetben az ufók lerohanták az embereket, mindegyik hullámban egyre inkább csökkent a népesség száma. Most Az ötödik hullámot éljük át, amiben ember fordul ember ellen…

Rick Yancey zsenialitása előtt meg kell emelnem a kalapom. Az író hihetetlenül tehetséges, és az, amit papírra vetett, hát, szerintem maga a tökély. A kritikámban sem igazán tudtam belekötni, és így utólag is azt látom, hogy nincs is mibe. Csúcs ez a regény, a legjobb disztópia, amihez idén szerencsém volt.

Nagyon várom a folytatást, a második részt, remélem hamar megjelenik a kiadónál, illetve, érkezik egy film adaptáció is, amit a moziban biztos meg fogok nézni.

02-sor

ya-oh-boy02. Marie-Aude Murail – Oh, boy!

Megjelent: 2014-ben, a Könyvmolyképző kiadónál

:: Könyvkritikám Online megrendelés ::

Alapvetően az olvasmányaim nagy része amerikai, így mindig felüdülést jelent, ha európai könyvet olvashatok. A francia irodalom különösen a szívemhez nőtt az elmúlt évek során, így az Oh, boy! esetében is biztos voltam abban, hogy remek lesz a regény, de arra nem voltam úgymond “felkészülve“, hogy ennyire jó lesz!

Már maga az alaptörténet is zseniális: három testvér elárvul, így gyámot keresnek nekik. Két jelölt van: egy férjezett, középkorú nő, akinek csak a legkisebb lány kellene, és a féltestvérük, Bart, aki még csak huszonéves, csapongó életet él, ráadásul meleg is. Olvasás közben végig azt hittem, hogy csak arra megy majd ki a játék, hogy hol helyezik el a gyerekeket, és ekkor jött a hatalmas meglepetés, ami miatt végigsírtam az egész könyvet. Csodálatos, megható és gyönyörű az Oh, boy!, remélem sokan elolvassátok majd!

02-sor

ya-vampirakademia01. Richelle Mead – Vámpírakadémia

Megjelent: 2009 – 11 között, az Agave kiadónál

:: KönyvkritikáimOnline megrendelés ::

Ha nincs a Blogturné klub, akkor valószínűleg sosem olvasom el a Vámpírakadémiát, úgyhogy mindenképpen hálás vagyok a lányoknak, amiért a lelkesedésük rám is átragadt, és elolvashattam ezt a remek sorozatot.

Persze, korábban is hallottam már a Vámpírakadémiáról, de annyira telítődtem már a vámpíros sztorikkal, hogy nem akartam még egybe belefogni. Viszont az, hogy elolvastam a teljes sorozatot, az idei év egyik legjobb döntése volt.

Az összes részét imádtam, Richelle Mead pedig nem csak a függővégek királynője, hanem egy igazi zseni is. Imádtam a karaktereket, a világ felépítését, a különleges vámpírokat, de leginkább azt a zseniális humort, amivel Rose még a legszomorúbb percekben is képes volt mosolyt csalni az arcomra. A sorozat jóságáról amúgy az is sokat elárul, hogy a nyáron, öt nap alatt kivégeztem a köteteket. Szépen, sorban…