Home Könyvek listák Ez a 10 legtöbbször betiltott YA könyv az amerikai iskolai könyvtárakban

Ez a 10 legtöbbször betiltott YA könyv az amerikai iskolai könyvtárakban

Idén is nyilvánosságra hozták a rettegett listát, azt a 10 könyvet, amit a legtöbb amerikai iskolai könyvtár tiltott be 2017-ben. És ezt szó szerint értésétek: az intézményekben nem lehet kölcsönözni a műveket.

A teljes listát itt nézhetitek meg, de alább az itthon megjelenteket külön kiemeltem. Ahogy látjátok, a kifogások listája széles, és időnként meghökkentő is. Mert szomorú, hogy pár apróság miatt egy egész regényt úgy elítélnek a betiltást követelők, hogy nem veszik észre a fő üzenetét, és inkább a homokba dugják a fejüket…

No, íme, a top10 betiltott könyvek közül az itthon is megjelentek. Emlékeztetőül, itt a teljes lista.

The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál (Angie Thomas) – Vulgáris a könyv, sértő a nyelvezete, és szóba kerül a droghasználat. Komolyan, máglyára vele. (NE!)

Tizenhárom okom volt (Jay Asher) – Az a bűne, hogy nyíltan beszél az öngyilkosságról.

– – Papírsárkányok (Khaled Hosseini) – Szexuális erőszakra utaló jelek, és úgy hiszik, ez a könyv promotálja az iszlámot és terroristává neveli az olvasót. (WTF)

– Junior (Sherman Alexie) – Káromkodás, és pár utalás az erotikára a bűne.

Ne bántsátok a fekete rigót (Harper Lee) – Az n-betűs szót használja (*éger) ráadásul van benne erőszak is, hűha! Még jó, hogy Pulitzer-díjat kapott, és jó néhány iskolában kötelező olvasmány. (Fuck logick, mondaná erre a habzó szájó anyuka, aki üvölt, hogy tiltsák be a könyvet…)