Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

A kormány bekeményít. A könyvesboltok készülhetnek az újabb büntetésekre?

Sajnos korábban már érkeztek olyan sajtóértesülések, amik arra engedtek következtetni, hogy közel van a gyermekvédelminek csúfolt homofób törvény szigorítása. Úgy tűnik, hogy gyakorlatban ezen már el is kezdtek dolgozni.

A pásztói Líra könyvesbolt posztolt erről egy szívszorítót, ugyanis az ottani kormányhivatalos dolgozó már távolságmérővel nézte, hogy a bolt bejárata egy iskola/templom kétszáz méteres körzetében van-e. Emlékeztetőül: ha ez megvalósul, akkor az adott boltban nem lehet olyan könyveket árusítani, amikben van LMBTQ karakter. Ez lehet egy huszadrangú mellékszereplő is. Sötét idők jönnek…

Részletek a pásztói Líra posztjában:

Érdekes látványban lehetett részük azoknak, akik hétfőn 10 óra tájban az Árkádsoron a könyvesbolt környékén jártak.

Két kormányhivatalos dolgozó távolságmérővel lemérte a könyvesbolt bejárata és az iskola, valamint a templom bejárata közötti távolságot. A munkatársak kissé bizonytalanok voltak a teendőik kapcsán, mert még ilyen feladatot nem bíztak rájuk. Végül megszületett az eredmény: a könyvesbolt bejárati ajtaja és a katolikus iskola bejárati ajtaja közötti távolság kevesebb, mint 200 méter.

Ezt megelőzően már volt egy vizsgálat a könyvesboltban, amelynek célja az LMBTQ tartalmú könyvek tárolására irányult. Azok a könyvek is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyeknek akár egy mellékszereplője, vagy akár egy röpke kis eseménye is a másságra utal. Tehát ide sorolandó több klasszikus, oszkár díjas alkotás, szépirodalmi mű, krimi, népmesei gyűjtemény, mesekönyv, filmsorozatok alapján készült regények, és még sorolhatnánk tovább.

Mi a vizsgálat célja? A törvény betartatása. Jó nagy büntetés kiszabás? Könyvesboltok ellehetetlenítés? Könyvesboltok bezárattatás? … A 40 éve működő könyvesbolt, a kultúra egyik szentélye veszélybe került. Valóban ekkora veszélyforrás az ifjúság szellemi és erkölcsi fejlődésére az olvasott irodalom?