Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Szurovecz Kitti – A sokszívű

Lehet-e egyszerre több embert szerelemmel szeretni? Erre a kérdésre épül Szurovecz Kitti új regénye, A sokszívű, ami a poliamoria világába kalauzolja el az olvasóit. Hogy mit is jelent ez pontosan?

A poliamoria, vagyis az etikus többszerelműség egy olyan kapcsolati forma, ahol egy embernek több szerelme is van, és mindenki tud mindenkiről, ismerik is egymást a felek. Ilyenkor nincs titkolózás, nincs hagyományos értelemben vett megcsalás. A poliamoria lényege az, hogy azon emberek, akik egyszerre több embert akarnak szeretni, etikusan megtehessék. No, ez a könyv ezt mutatja be.

Hősnőnk, Annabella harminc éves szépség, aki egyszerre két férfit szeret. Két hétig Olaszországban él Darióval, két hétig Magyarországon Andrissal. Titkolózik és hazudik, a srácok nem tudnak a másikról, Annabella pedig bár boldognak érzi magát, de felemészti a hazugság. Amikor megtudja, hogy terhes, megismeri a Sokszívűek társaságát, ahol olyan poliamor emberek vannak, mint ő. Végül úgy dönt, színt vall Andris és Dario előtt is.

A történetről nagyvonalakban ennyit érdemes mondani, a későbbi meglepetéseket pedig – például azt, hogyan fogadják a srácok Annabella hírét – nem akarom lelőni, mert A sokszívű nem az a típusú regény, ami tele lenne WTF pillanatokkal. Kicsit kiszámítható mederben folyik, de ezzel együtt is maximálisan élvezhető. Itt nem is feltétlenül az izgalom a lényeg, hanem a szereplők lelki világának a minél szélesebb bemutatása, és hogy gondolkodásra sarrkallja az embert. Ezt pedig maximálisan teljesítette a regény.

Maga a könyv lényege tényleg az, hogy bemutassa a sokszívűek életét, és egy kicsit az olvasót is kizökkentse a komfortzónájából. Mert ha belegondolunk, ez a világ a legtöbb ember előtt olyan különleges és idegen, amit nehéz megérteni, és talán még nehezebb elfogadni. Hiszen alapvetően prűdek vagyunk, annak lettünk nevelve, és az, ha meghalljuk, hogy valakinek több szerelme van máris olyan gondolatokat képes késztetni, hogy „válassz már közülük„. A könyv pedig azt a választ adta minderre, hogy „miért kéne, ha minden fél boldog lehet így is?

És pont ezt szerettem A sokszívűben. Hogy bemutatott egy életformát, több polimor párkapcsolatot, ahol látható volt mindennek az összes előnye és persze a hátulütői is, mert naná, hogy szóba kerülhet ilyenkor a féltékenység is, hiába akar az ember teljesen nyitott lenni.

Leginkább a mellékszereplők révén gondolkodtam el azon, hogy milyen életet is élnek így az emberek. Vajon Márk tényleg boldog volt így? No és Robi? És persze a lányok… Boldog lehet lenni úgy, hogy tudod, a párod mással is lefekszik? És ami talán rosszabb, hogy mással is átél boldog, megható pillanatokat amik túlmutatnak a szexualitáson, és sokkal intimebbek annál.

A könyv kábé egyetlen hátránya az, hogy túl sok mindent mond ki. Kicsit olyan érzésem volt, hogy a regény nagyon szeretne átadni egy üzenetet, ami vélhetően a szabadság üzenete, miszerint mindenki úgy él, ahogy akar és boldog, és amíg ezt etikusan teszi, tehát nem hazugságban, nincs okunk ítélkezni. Ez az üzenet pedig gyönyörű és nagyon is egyet tudok érteni vele, csak néhol örültem volna, ha nincs egyértelműen kimondva, hanem rávezet az írónő.

Értékelés: 8/10

A sokszívű egy különleges témát boncolgató lélektani regény. A karakterei szerencsére szimpatikusak, Annabellát például minden elhibázott döntése dacára az első pillanattól kezdve szerettem, ahogy a mellékszereplők is hamar belopták magukat a szívembe.

Külön boldogság, hogy az írónő végre ismét magyar helyszínen írt regényt, remélem, a következőnél is megmarad ez, mert imádom, ahogy Szurovecz Kitti ír a hazai környezetről, a hazai emberekről. A legnagyobb előnye a könyvnek mégis a témaválasztás, hogy bemutatott egy olyan életformát, amit magamtól biztos nem ismertem volna meg. Márpedig érdekes volt belátni abba, hogy „mi zajlik a zárt ajtók mögött„. Ezt pedig köszönöm.

Hogy tetszik a borító? Elsőre nem nyűgözött le igazán, kicsit talán túl egyszerűnek is éreztem. Viszont most, hogy elolvastam a regényt már jobban átjön a szimbolikája, és a szemnek is sokkal tetszetősebb látvány.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha csak egy kicsit is érdekel, hogy lehet-e szerelemmel több embert szeretni, és belenéznél egy különös szubkultúrába, akkor mindenképpen érdemes elolvasni a regényt.

A SOKSZÍVŰ – BLOGTURNÉ

  • Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg Szurovecz Kitti legújabb regénye. A sokszívű tabudöntögető történetében a poliamoria kerül fókuszba. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, s ha részt vesztek a nyereményjátékon, megnyerhetitek a könyv egy példányát!

  • A turné nyereményjátékában szeretnénk tesztelni, mennyire ismeritek Szurovecz Kitti eddig megjelent köteteit. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a szerző valamely korábbi könyvéből. A feladat adott: a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv címét, melyben az adott idézetet olvashatjátok. Természetesen, a nyeremény sem marad el 🙂

    Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

    A kegyetlenség az, amikor közel enged valaki, majd eltaszít. Amikor megmutatja neked, milyen jó is lehetne, aztán újra ellök, te pedig ott maradsz összetörve a porban, teljesen kiszolgáltatva neki. Neki, aki szeret. De nem szeret annyira, hogy igazán az élete részévé válhass.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 09.19. – Szembetűnő
    09.21. – Könyvvilág
    09.23. – Sorok között


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading