Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Nicola Yoon – A nap is csillag

Ez a könyv különleges. Történetét és a stílusát tekintve is teljesen egyedi, a mondanivalóját pedig imádtam. Pedig kicsit tartottam tőle, hogy a Minden, mindent képtelen lesz felülmúlni az írónő. Nem is tette, ez a regény önmagában egy gyönyörű színfolt a könyvek tengerében. Semmi máshoz nem hasonlítható.

* Kíváncsi lettél rá? Szerezd be kedvezményesen ide kattintva! *

A fülszöveg bár kissé zavaros, de pontosan bemutatja a sztorit. Itt tényleg három főhős van: Natasha, Daniel és az Univerzum, Sors, vagy nevezzük, ahogy szeretnénk. A narrátor is tulajdonképpen maga az Univerzum, és úgy meséli el a főhősök, és az életükben felbukkanó mellékszereplők sorsát, hogy öröm volt olvasni.

Hiszel-e abban, hogy létezik szerelem első látásra? A regény nagy részében ezzel foglalkozik, hiszen Daniel amint meglátja Natashát, rögtön beleszeret, és amint elkezd vele beszélgetni érzi, hogy megváltozott az élete. Biztos benne, hogy ezzel a lánnyal kell leélnie az életét. Natasha is érzi a szikrát, de ő teljesen más beállítottságú. Nem olyan romantikus, mint Daniel, hanem sokkal inkább realisztikus. És mégis…

Ezt a könyvet szerintem azok szerethetik igazán, akik hisznek a szerelem első látásra és a lelkitárs ígéretében. Akiket nem zavar az, hogy egy nap alatt szövődik hatalmas szerelem a főhősök között. Én általában írtózom az instant szerelemtől, sok regényben zavart, de itt nem. Itt egyszerűen átjött, hogy a főhősök dacolva az idővel és a „realitással” tényleg egymásba szeretnek, mert egy hosszú nap során megtalálják a másikban mindazt, ami hiányzik az életükből – és persze a szerelmet.

Ahogy én elképzeltem: Natasha | A fotón: Amandla Stenberg

Annyira gyönyörűen mutatta be az írónő Natasha és Daniel hol lassan, hol gyorsan kialakuló érzelmeit, olyan szépen átjöttek a miértek, hogy egyszerűen nem tudtam ideges lenni az instant szerelem miatt. Talán a narráció is segített, és persze a szereplők közti kémia is sokat hozzáadott, de ez a szerelem álomszép volt, és képtelen lettem volna nem drukkolni a főhősök boldogságáért.

Viszont le kell szögezni, A Nap is csillag sokkal több egy szerelmes regénynél. Kezdjük ott, hogy Daniel ázsiai származású, míg Natasha Jamaicán született fekete bőrű lány. Az örökségük, a beilleszkedésük Amerikába, és persze a családi élethelyzetük is rengeteget hozzáadott a regényhez, és elősegítette a karakterfejlődést is.

Natasha például élete legrosszabb napján találkozik Daniellel: aznap akarják a családják kitoloncolni az országból. Igen, illegális bevándorlóként vannak jelen, az írónő pedig fájóan hitelesen átadta, hogy mit érezhetnek ezek a családok, mennyire szenved attól Natasha, hogy kiszakítják a jól ismert közegéből. Mert hiába született Jamaicán, ő Amerikában nőtt fel, itt van az élete. És most mindent elvennének tőle…

Gyönyörű fan-art a könyv egyik ikonikus New York-i jelenetéről 🙂

A lány családi életét is remekül bemutatta az írónő, külön szerettem az apjával való kusza kapcsolatát. Időnként szerettem volna pofán vágni a férfit, aztán meg saját magamat, amikor úgy éreztem, valahol megértem őt… Natasha személyiségének a fejlődése viszont bámulatos lett.

Daniel családi helyzete sem volt kevésbé érdekes, sőt! Nála inkább a testvérével voltak gondok, és itt is előkerült a beilleszkedés kérdése, az, hogy mennyire kell feladni – vagy éppen megtartani – az ősök kultúráját, és egyáltalán, hol jön el az a pont, hogy ki kell állnod magadért, bármennyire is fáj. És az, hogy ilyen háttér mellett Daniel ennyire szeretetreméltó és pozitív ember maradt, egyszerűen varázslatos.

A regényt az tette még különlegessé, hogy pár mellékszereplő kapott egy-egy rövidebb fejezetet. Külön tetszett például a pincérnő tragédiája, aki a büszkesége miatt elveszítette a fiát, és már csak a Facebookon láthatja az unokája képét… Megannyi sorsot mutatott meg az írónő, amik elgondolkodtattak és kiegészítették a történetet, ezzel pedig a kerek egész sokkal jobb lehetett. Az pedig, hogy láthattuk a jövőt is, és egy szereplőnek hála a kezdet és a vég összeért, zseniális megoldás volt.

Ahogy én elképzeltem: Daniel | A fotón: Charles Menton
Értékelés: 10/10

A Nap is csillag egy különleges stílusban megírt egyedi történet két fiatalról, az életükről és a nagy szerelemről, ami ha bekopogtat az ajtón, nincs mese, engedni kell. Bár néhol úgy tűnt beköszönt a rózsaszín köd, de tetszett, hogy még az instant szerelem mellett is teljesen hiteles maradt. Mindezek után alig várom Nicola Yoon új regényét.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű és különleges, akárcsak a könyv.

Kinek ajánlom elolvasásra? Romantikus hangulatú YA kedvelőknek mindenképpen, de nem ám csak tiniknek, hanem felnőtteknek is. Az instant szerelem részt pedig próbáljátok elfogadni, és úgy tényleg nagyot üthet a történet.

Kíváncsi lettél rá? Szerezd be kedvezményesen ide kattintva! *