Könyvajánló: 5 regény, amiben a főhős mentális betegséggel küzd

Könyvajánló: 5 regény, amiben a főhős mentális betegséggel küzd

4
Oszd meg!

A Young Adult regények célközönsége a fiatal korosztály, így kifejezetten fontos, hogy a tabu témák is szóba kerüljenek ezen írásokban. Szerencsére bőven vannak olyan magyarul is elérhető regények, amik a mentális betegségekre fókuszálnak.

Alább összegyűjtöttem öt olyan szuper könyvet, amiben a főhősök mentális betegségekkel küzdenek, mint a paranoia és a depresszió. Ezen regények azért is zseniálisak, mert bemutatják, hogy mit élnek át ezek a fiatalok, és miként lehetnek képesek szembenézni a démonaikkal. Már csak ezért is ajánlom az elolvasásukat.

Jennifer Niven – Veled minden hely ragyogó

A kötet mindkét főhőse súlyos sebeket hordoz magában. Violet bár népszerű, de képtelen elfogadni a testvére halálát. Eközben Finch súlyos depresszióval küzd, és próbál a felszínen maradni. Iszonyúan hiteles, és fájdalmasan gyönyörű ez a regény.

John Corey Whaley – Nagyon logikátlan barátság

a főhősünk, a tizenhat éves Solomon nagyon különleges betegséggel küzd: egyszerűen nem tudja elhagyni a házat, mert traumák és pánikrohamok törnek rá, ha megpróbálja. Retteg a külvilágtól, és éppen ez okoz számára nehézséget – még véletlenül sem az, hogy meleg. És utóbbi egészen zseniális megoldás.

Fotó kredit: @Esztibogyó – Instagram
John Green – Alaska nyomában

A főhős, Miles esetében leginkább a depresszió játszik szerepet, amiből ugyan már kilábalt, de valahogy még mindig fenyegető árnyként lebeg a feje felett. Az új bentlakásos iskolában viszont kezd magára találni egészen addig, amíg szörnyű tragédia nem történik…

Rainbow Rowell – Fangirl

Milyen lehet úgy az élet, ha az ikertestvéred bátran szembenéz az élet kihívásaival, míg te visszahúzódó vagy és félénk? A hősnő, Cath félénksége pedig egyre komolyabb méreteket ölt, amikor a főiskola miatt kollégiumba kell költöznie. Pánikrohamok, és egyéb nehézségek kísérik az útját.

Stephen Chbosky – Egy különc srác feljegyzései

Charlie gyerekkori traumái sosem múltak el nyomtalanul, most viszont eljött az idő, hogy megküzdjön velük, és a felszínre hozza a múlt sebeit… Őszinte és hiteles regény egy tizenéves srácról, aki maga mögött hagyja a múltat és elkezdi igazán élni az életét.

7198 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok
7198 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

  1. Valahogy ennél komolyabbra számítottam… Mármint nem azért, de a mentális betegségeknél nekem nem a depresszió, ami elsőnek eszembe jut, ellenben hány olyan könyv van, ahol “tényleges” betegek vannak (Lakótárs kerestetik, Óceán mélyén, vagy Virágot Algernonnak) Kár, hogy mégsem erről szólt a lista…

    • Ez az, amivel sajnos nem tudok egyetérteni. Hogy osztályozzuk a mentális betegségeket, hogy mi a súlyos, mi kevésbé az. Szerintem a depresszió is ugyanúgy mentális, és az embert nagyon megviseli betegség.

      Ezzel együtt köszönöm a javaslatokat, érik a második kör könyvajánló ebben a témában 🙂