Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Ned Vizzini – Nyomás alatt

A depresszió egy olyan téma, amiről beszélni kell, mert egyszer bármelyikünk életében eljöhet az a pont, hogy a hatása alá kerülünk. Erről a témáról pedig Ned Vizzininél kevesebben tudnak jól mesélni, annál is inkább, mert az író ugyanúgy végigcsinálta az öt napos programot a pszichiátrián, akárcsak a főhőse, Craig. És nem csak ezért volt hiteles, és a végletekig szerethető könyv a Nyomás alatt.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg innen nagy kedvezménnyel! *

A főhősünk a 15 éves Craig, aki hatalmas munka árán bekerült a Vezetőképzőbe, a new york-i elit gimnáziumba. Viszont egyre kevésbé bírja a nyomást, depressziós lesz, nem tud enni, magába fordul. Amikor pedig egy nap úgy érzi, hogy öngyilkos akar lenni, felhívja az öngyilkos forró drótot, akiknek hála önként bemegy a kórházba, ahol kezdetét veszi a terépia, ami nem csupán megváltoztathatja, hanem meg is mentheti az életét.

Nem hiszem, hogy túl nagy spoilert lelőnék ezzel: a könyv egy sikertörténetet mesél el, miközben a regény végén konkretizálja, hogy a depresszió nem győzhető le mindig, akadhatnak rosszabb napok, de ez együtt jár az élettel.

Végigélni Craiggel a gyógyulás folyamatát maga volt a csoda. Igen, mondhatjuk, hogy öt nap alatt nem lehet megváltani a világot, pláne úgy, hogy Craig korábban is járt pszichológushoz. Én mégis hitelesnek éreztem a folyamatot, és egy sterilizált, a világtól elzárt környezet sokkal inkább el tudja gondolkodtatni az embert arról, hogy mi van odakint, mi jutatta be idebe, és min kéne változtatnia ahhoz, hogy ne legyen megint olyan mélyen, hogy újra bejusson a zárt osztályra. És mivel ez gyönyörűen le volt vezetve, én egy pillanatra sem éreztem azt, hogy ne lenne a regény hiteles.

A kép a könyvből készült Nyomás alatt című filmből származik

Olvasás során sokáig kérdés volt bennem, hogy pontosan mi jutatta el idáig Craiget? Netán az, hogy időnként jointozott a haverjaival? Vagy az elképesztő iskolai elvárások? Vagy pont a kettő együtt? A választ nem árulom el.

Arról viszont beszélni kell, hogy az iskola milyen hatalmas nyomást helyez a diákokra. Nézzünk csak szét Magyarországon: nem egy tini ismerősöm délután 15:30-ig suliban van, utána edzése van, haza ér 18:00-ra, megírja a leckéjét és 20:00-tól élheti az életét – két óráig, aztán irány az ágy. Amerikában bár más az iskolarendszer, ott is adott, hogy a diákok a rettentő sok elvárás és a megfelelési kényszer miatt mennyire összetörhetnek.

A Nyomás alatt tökéletesen bemutatja, hogy egy okos fiút mennyire kikészíthet az, ha nem tud megfelelni az elvárásoknak, ha nem úgy teljesít, ahogy az iskola, a szülők és persze maga a gyerek elvárná. Éppen emiatt is tökéletes olvasmány bárkinek, hogy rámutasson a jelekre, hogy mi az, amire figyelni kell egy diáknál – és megfelelő segítséget nyújtani.

A kép a könyvből készült Nyomás alatt című filmből származik

Szerencsére a könyv dúskált a szuper mellékszereplőkben, akiket jól ki is dolgoztak. A kedvencem az Aaron & Nia szál volt, a két legjobb barát, akiről sokáig nem lehetett eldönteni, hogy most jót, vagy rosszat tesznek-e Craignek azzal, hogy az életük része. A karakterek leírásai, a beszélgetéseik, és eleve az egész lényük, ahogy Vizzini felépítette őket, istenien tökéletes volt.

Az elmeosztály lakóit is nagyon szerettem. Mindegyik egy különc, szerethető figura volt, és jól reprezentálták a társadalom összes tagját. Példának okáért ugyanúgy ott kötött ki az egyetemi tanár és az egykori drogos roadie. És azon túl, hogy a mellékszereplők viccesek voltak, tényleg bizonyították azt is, hogy a depresszió nem válogat, de segítséget kérni tudni kell.

Akadt egy aprócska romantikus szál is a történetben, ami inkább a felétől vált jelentősebbé, de szerencsére nem vitte el a hangsúlyt. Ez inkább egy srác története, aki megbírkózik a démonaival, és emelllett szerelembe is esik, de nem emiatt lesz jobban – és ez így jó.

A kép a könyvből készült Nyomás alatt című filmből származik
Értékelés: 10/10

Szerintem ez egy csodálatos regény, ami felvállalta, hogy hitelesen bemutat egy nagyon komoly témát. Sikerrel is járt, Ned Vizzini műve kötelező olvasmánynak kéne, hogy legyen, mert annyira őszinte, szerethető és emellett fontos üzenetet is közvetít.

Hogy tetszik a borító? Nekem tetszik, de én elfogult vagyok, hiszen én csináltam a könyv borítóját. Bizony, komolyan!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! De legfőképpen diákoknak, szülőknek és tanároknak, hogy lássák, mit tehet a gyerekkel az iskolai nyomás, és miként tudnak segíteni – avagy éppen segítséget kérni.

 • Ned Vizzini ifjúsági regénye egy olyan fiúról szól, aki összeroppan a nagy nyomás alatt és egy különleges helyre kerül. Craig a pszichiátrián új embereket ismer meg, és teljesen új dolgokat fedez fel önmagáról és az életről is. Ám ahhoz, hogy a fiú kikerüljön innen komoly döntéseket kell hoznia. A megható, de egyben vicces és nagyon emberei történetet most könyv alakban is elolvashatod.

  Tarts velünk és a Blogturné Klub 4 bloggerével, akik elmesélik, hogy milyen különleges is Craig, és a többi szereplő a Nyomás alatt-ban 🙂

 • A Nyomás alatt című könyv főszereplője Craig egyfajta terápia céljából kezd el rajzolni, de nem ám sima rajzokat. A fiú elképesztően precíz várostérképeket alkot, amire mindenki felfigyel a pszichiátrián. Az ott lakó betegek és orvosok is a rajzok csodájára járnak, így a mi játékunk is e köré épül.

  Minden turnéban résztvevő blogon találsz egy képet egy rajzolt város térképről, neked pedig rá kell jönnöd, hogy melyik várost ábrázolja a térkép. A válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába várjuk. Akik ügyesen olvasnak térképet, azok között a Kiadó által felajánlott könyv kerül kisorsolásra.

  Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js