Home Hírek Botrány: Néhány kanadai iskola betiltotta a 13 okom volt-ot!

Botrány: Néhány kanadai iskola betiltotta a 13 okom volt-ot!

Tudom, fura dolog, de az emberi hülyeségen még mindig nagyon meg tudok lepődni. Most pedig inkább csak szomorkodom… A Variety adta közzé nemrég a hír, hogy néhány kanadai iskola szó szerint betiltotta a 13 okom volt-ot. A sorozatot, és a könyvet is egyaránt.

A St. Vince Iskola igazgatója, Azza Ghali még levelet is küldött a diákok szüleinek, amiben közli, hogy a diákok az iskola területén nem beszélgethetnek a történetről. Azon parázott be az igazgató, hogy a történet alkohol, dohányzás, drogok, nemi erőszak és öngyilkosság is szerepel. A Hamilton Wentworth Giminek is pont ez volt a kínja.

Az Ottawai Öngyilkosságot megelőző program eközben jó példával járt elő, csak hogy a Kanadát se temessük. Ők azt javasolták mindenkinek, hogy miután megismerték a történetet, nyugodtan hívják fel őket, vagy beszéljék meg valakivel a látottakat, és ha szükségük van rá, segítséget nyújtanak.

Eközben a Hanna anyukáját alakító Kate Walsh interjút adott, amiben kifejezte, hogy nagyon fontos a megelőzés, éppen ezért a szülőknek és a tanároknak diskurzust kéne folytatni a gyerekekkel a bullyingról, a szexuális erőszakról, faji kérdésekről, depresszióról, LMBT témáról és a mentális egézségről.

Gondolom mondanom sem kell, hogy teljes mértékben Walsh oldalán állok. Ezekről a dolgokról igenis beszélni kell, mert csak így előzhetjük meg, hogy még több “Hannah” ölje meg magát – és ugyanígy kezelni kell minden más problémát.

Valahol értem én, hogy egyszerűbb a kanadai iskoláknak a szőnyeg alá seperni a dolgokat, de attól még azok nem oldódnak meg. Ez a hozzáállás pedig végtelenül gusztustalan, és még véletlenül sem előremutató. Azt pedig szomorú, hogy elfelejtették, az iskola nem a tananyag ledarálásáról szól. Sokkal több annál – legalábbis annak kéne lennie.