Home Hírek Íróként kikészítette John Greent a Csillagainkban a hiba hatalmas sikere

Íróként kikészítette John Greent a Csillagainkban a hiba hatalmas sikere

Ma John Green egy nagyon érdekes videót posztolt, amiben olyan dolgokról beszélt, amiről az írók általában hallgatnak. Nevezetesen: mi történik akkor egy író életében, ha megír egy nagyon sikeres könyvet, és nem tudja, hogyan tovább…

This image released by 20th Century Fox shows Ansel Elgort, left, and Shailene Woodley appear in a scene from "The Fault In Our Stars." (AP Photo/20th Century Fox, James Bridges)

A Csillagainkban a hiba a 4. megjelent könyve, aminek Amerikában a keménytáblás kiadása a megjelenési hetében több eladást produkált, mint a Papírvásorok, az Alaska nyomában és a Katherine a köbön együttvéve. Tehát már csak ennyiből is érzékelhető, hogy milyen sikeres író, és ez még mindig így van, a korábbi könyvei még mindig ott vannak a New York Times Bestseller listákon.

Green mondandójának a lényege, hogy a Csillagainkban a hiba hatalmas sikere egyben a saját kudarcává vált. Egyik oldalról jött a sok szeretet, a hatalmas siker és az elismerés, ami persze jó, de… Az író elkezdett kételkedni magában: tud-e még valaha olyan jót írni. Menni fog-e az írás még egyáltalán?

Több regényötlettel is megpróbálkozott, de jó pár oldal után feladta, mert valahogy nem működtek. Nem állt össze a sztori, kételkedett saját magában, nem hitte, hogy be tudja fejezni. Így egy ideig fel is hagyott a próbálkozással.

John Green kék pólóban: a Csillagainkban a hiba forgatásaira is eljárt
John Green kék pólóban: a Csillagainkban a hiba forgatásaira is eljárt

Egy éve kezdte újra, akkor jött egy történet, amit csupán szórakozásból kezdett el írni. Aztán kiderült számára, hogy pont erre volt szüksége. Ahogy a szavaiból kihámoztam, korábban is szeretett írni, de érzett némi “kötelességtudatot” is, hogy az olvasók várják az írásait. Most pedig csak úgy odaült és elkezdett írni. Bár tisztában van vele, hogy talán nem fogják az olvasók úgy szeretni, mint a Csillagainkban a hibát, sőt, talán meg sem jelenik, akkor is élvezi, hogy írja.

Szerzőként magam is nagyon megértem Green problémáját, ezen szerintem mindenki átesik, aki publikál, még olyan író is, akit nem ér akkora kritikai elismerés. Nagyon jónak érzem, hogy minderről Green ennyire nyíltan mesélt, hogy fontos, hogy az olvasók néha belássanak a kulisszák mögé is. Szóval, szuper a videó, nézzétek meg ti is!