Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Ugron Zsolna – Úrilányok Erdélyben

Emlékszem a pillanatra, amikor először találkoztam a könyvvel. A cím és a gyönyörű, zöld borító hamar kíváncsivá tett, de a negatív vélemények miatt nem olvastam el. Most, hogy a Libri Kiadó gondozásában új borítóval, és átdolgozott, javított tartalommal jelent meg a regény, megadtam neki az esélyt. Íme, a véleményem napjaink egyik legmegosztóbb könyvéről!

urilanyok-erdelyben-konyv

A történet főhőse Anna, az erdélyi arisztokrata lány, akinek a családja a kommunizmus idején elveszítette a kastélyait, akárcsak sok más erdélyi arisztokrata magyar család. Anna most a fővárosban él, dögös pasija van, de egy temetés miatt visszatér Erdélybe. Ott megismeri Gábort, a gazdag ficsúrt, aki visszaszerezte a román államtól a kastélyát. Anna nem csak a srácba, hanem Erdélybe is hamar beleszeret.

A felütés, és eleve Erdély miatt ennek nagyon jó könyvnek kellene lennie. Az én szememben sajnos ez egy kevésbé jól sikerült regény. Nem sikerült teljesen elbűvölnie, ami miatt nagyon szomorú vagyok.

Kezdjük ott, hogy a regény megírási módja bőven hagy kivetnivalót maga után. A tőmondatok sokasága nem zavar, az elnagyzolt, „ez most lírai és szép lesz, ha beledöglök is, de megmutatom nektek, mit tudok„-típusú kierőszakolt leírások annál inkább. De még ennél is furábban hatott, hogy az egyik mondatban még jelen időt használt, aztán ismét múltat, és ez kábé folyamatosan váltakozott.

Szerettem volna igazán megszeretni a karaktereket, de sajnos megismernem is alig sikerült őket. A hősnő, Anna egy nagyon impulzív nő, aki seperc alatt hoz meg az egész életét megváltoztató döntéseket. Itt viszont semmi nyomát nem lehetett látni sokszor a folyamatoknak, és időnként mintha a történet egy-egy szemei kimaradtak volna a sztoriból. Vagyis, az egyik mondatban Anna még erre gondol, aztán a másikban hirtelen egy másik országban van, mindenféle váltás nélkül. És ez többszöri eset volt, hogy mindenféle előjel nélkül ugráltunk a sztoriban, hatalmas káoszt teremtve.

Alapvetően nekem tetszik a sztori üzenete, miszerint ne fordítsunk hátat a múltunknak, és akinek a családja egykoron gróf, báró, stb. volt, az maradjon most is az. Hogy hiába utazgatnak szerte a világban és élnek luxus körülmények között, a család becsülete és hírneve a fontos, és ha már visszaszerezték, ami őket illeti, minden nehézség ellenére restaurálják a kastélyokat, éljenek puritán körülmények közt, ha szükséges, mert arisztokratának nem csak azt jelenti, hogy úszol a pénzben. És ez úgy-ahogy át is jött.

A könyv nagy előnye volt még, hogy bemutatta Erdélyt, a történelmét, és ez valahogy hangulatot is adott a regénynek. Kifejezetten szerettem a beleszőtt történeteket, ahogy Anna rokonságának az élete pár oldal erejéig megelevenedett a lapokon, és elmeséltetett, hogy miket éltek át, és egyáltalán, milyen a jellemük. Kifejezetten tetszettek az idősebb grófnők beszólásai, ahogy terelgették a fiatal rokonokat, és eleve a belterjes rokonrendszer is sok mosolyt okozott.

urilanyok-erdelyben-original

Nagy előnye még, hogy bemutatta Erdélyt, itt-ott reflektált a mai viszonyokra is, amik egyáltalán nem egyszerűek. Érdekes volt olvasni az arisztokraták nehézségeiről, és a mostani harcaikról is, miközben persze, hogy sajnálom a kifosztottakat. Ami pedig Erdély tájait, dimbes-dombos vidékeit illeti, öröm volt olvasni róla.

Mivel Anna egy tévés riporter, ezért kaptunk némi behind the scenes anyagot is, amiket nagyon élveztem. Még ha csak egy kicsikét is, de jó volt belepillantani a tévézés kulisszái mögé, és meglátni, miként dolgozik például egy utazó riporter.

Nagyon sajnálom, hogy ez a könyv nem lehetett az, aminek rendeltetett. A jó felütés, az ígéretes témaválasztás sajnos nem volt elég. Ha legalább a romantikus szál rendben lett volna, de Anna és Gábor szerelme nem jött át, pedig ez remek keretet adhatott volna a történetnek. Meg az sem ártott volna, ha legalább az egyik főszereplőt sikerül megkedvelnem.

Értékelés: 6/10

Jóindulatúan megadom a 3 csillagot a könyvre, mert tetszett a regény üzenete, még ha nehéz is volt kihámozni, és hát, Erdélyt továbbra is imádom.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű, nem csak a régi, hanem az új is. Ráadásul most már keménytáblás, védőborítós, elképesztően szép kiadásban kapható.

Kinek ajánlom elolvasásra? Erdély szerelmeseinek mindenféleképpen, azoknak is, akik szeretnének minél több emberi sorsot megismerni.

UGRN ZSOLNA – ÚRILÁNYOK ERDÉLYBEN – BLOGTURNÉ

 • urilany

  A Libri Kiadó jóvoltából újra megjelent Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben című regénye, az Úrasszonyok trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere útra kel, hogy Annával együtt fedezze fel a csodálatos szépségű Erdélyt, megismerje annak történetét, és hogy figyelemmel kísérjen egy szárba szökkenő románcot.

  2016. július 28-tól minden harmadnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

 • A kommunizmus idején Romániában számos kastélyt és földterületet vettek el az emberektől, manapság viszont egyre több kerül vissza az őket megillető, eredeti tulajdonosok leszármazottaihoz. Játékunkban tehát a kastélyoké lesz a főszerep.
  Minden állomáson találtok egy régi levelet, rajta néhány információval, melyek segítségével ki kell találnotok, melyik család visszakapott kastélyáról van szó. Ha ez megvan, a család nevét írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A mind a három feladatot teljesítők között kisorsoljuk a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.
  Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  erdely-jatek

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js