Home Szösszenetek Elárulom, hogy melyik Trónok harca szereplő halála fáj a legjobban

Elárulom, hogy melyik Trónok harca szereplő halála fáj a legjobban

A Trónok harca tipikusan az a sorozat, ahol jobb, ha a néző nem szeret meg igazán egy karaktert sem, mert nagyon könnyedén meghalhat még egy főszereplő is.

Van egy olyan érzésem, hogy erre igazából egyikünk sem képes, pláne mert olyan komplex szereplőket alkotnak meg az írók – no és a regények írója, George R.R. Martin – hogy lehetetlen nem kedvencet avatni.

A hatodik évad végén én bizony hatalmasat koppantam, hiszen meghalt az egyik favoritom, akinek a halálát nehezen tudom megbocsátani. Egyértelműen ki is jelenthetem, az ő halála fájt eddig a legjobban…

Figyelem: a cikk innentől spoileresen folytatódik, ha nem láttad még a hatodik évadot, ne olvass tovább!

got

Sok karakter halála miatt voltam már morcos, és nem feltétlenül Nedre gondolok. Jobban fájt például Catelyn Stark halála, imádtam a nőt. Azután azt hittem nem lesz még egy olyan szereplő, akinek a kiírásáért ennyire dühös leszek. Aztán jött Cersei és a bosszúja.

Margaery Tyrell már abban a pillanatban belopta magát a szívembe, ahogy megjelent a sorozatban. Imádom az ambíciózus, magabiztos női karaktereket, akik tudják, hogy mit akarnak az élettől, és hajlandóak is tenni a céljaik eléréséhez. Margaery pedig küzdött, hogy az legyen, aminek teremtetett: a királynő.

got-margaery-001

A nagy tragédiája, hogy azt hitte, ha eléri a célját és felkerül a korona a fejére, akkor eljön a “boldogan éltek, amíg meg nem haltak“, holott a nehézségek ezután jöttek csak igazán. És ezek miatt csak még jobban megszerettem őt.

A halálát egyszerűen még most sem fogom fel, az ominózus jelenetet is vagy hatszor visszanéztem, hátha van valami mód, hogy túlélte. De nincs, elképzelhetetlen, hogy túlélte volna a robbanást.

Nem csak azért fáj a halála, mert Sansa mellett ő volt a nagy kedvencem, hanem mert Margaery “dolga végezetlenül” távozott. A célját elérte, királynő lett, de a hatodik évadban kapott egy rejtélyt, szemmel láthatóan komoly tervei voltak, és egyszerűen furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy mi lehetett az.

got-margaery-02

Mi járt vajon Margaery fejében? Oké, abban biztos vagyok, hogy nem állt át a sötét oldalra a vallási fanatisták közé, de miben mesterkedett? Az odáig stimmel, hogy kinyíratja Cerseit és megmenti a testvérét. Ezért ha kell, beáldozza a királyt, a férjét is, de aztán hogy folyt volna tovább? Kidumálja a királyt a vallásból? Belülről bomlasztja szét a szektát? Megöli a királyt és maga ül a trónra westerosi királynőként?

Mondd csak Margaery, milyen okos és nagyratörő terveid és álmaid voltak?

Rettenetes, hogy ez már nem fog kiderülni. Ha nem építettek volna egy rejtélyt a karaktere köré a hatodik évadban, akkor most kevésbé fájna a halála. De így? Egyszerűen szomorúvá tesz a tudat, hogy Margaery nélkül érkezik majd 2017 nyarán a hetedik évad, és furdalja az oldalam a kíváncsiság a hatodik évados rejtély, amit sosem tudok meg. Így marad a jelenet, ahol a nagyanyjának odaadta a virágos szimbólumot, jelezve, ő még mindig ugyanaz az ambíciózus és okos nő, aki felbukkant a második évad elején…

got-margaery-03