Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Tíz szívfacsaróan édes Simon és a homo sapiens lobbi idézet

Nemrég jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Becky Albertalli nagyszerű regénye, a Simon és a homo sapiens lobbi. Az én szívem is meghódította a könyv, itt írtam véleményt. Kíváncsian várom milyen lesz a filmverzió!

simon-es-a-homo-sapiens-lobbi

Addig is, összeszedtem pár szerethető és vicces idézetet a könyvből, amik utólag is meghódították a szívem. Íme, a gyűjtemény:)

#1

Bizony, a coming out téma sokkal nehezebb és komplexebb, mint amilyennek kívülről tűnik.

„A szívem mélyén tudom, hogy a családom elfogadja majd. Nem vagyunk vallásosak. A szüleim demokraták. Apu szeret viccelődni, és nyilván kínos lesz, de azért azt hiszem, szerencsés vagyok. Tudom, hogy nem fognak kitagadni. És abban is biztos vagyok, hogy a suliban lesznek, akik halálra szekálnak majd, de a barátaimmal nem lesz gond. Leah imádja a melegeket, szóval ő valószínűleg odalesz a boldogságtól.
De belefáradtam a coming-outba. Mást se csinálok. Próbálok nem változni, de folyton változom, ilyen apró dolgokban. Barátnőm van. Sört iszom. És minden egyes alkalommal újra meg újra be kell mutatkoznom az univerzumnak.”

#2

Simonnak igaza van, a Harry Potter szent és sérthetetlen!

„– Mi az a dementor?
Ne már, ezt nem hiszem el!
– Nora, többé nem vagy a testvérem.
– Akkor biztos valami Harry Potter-dolog – mondja.”

#3

Imádnivaló, ahogy a romantika utat tör magának a regényben!

„Imádom, ahogy mosolyogsz, mintha észre sem vennéd. Imádom, hogy mindig olyan a hajad, mintha most keltél volna fel. Imádom, hogy egy pillanattal tovább tartod a szemkontaktust, mint szükséges. És imádom a holdszürke szemed. Szóval ha azt hiszed, hogy nem talállak vonzónak, Simon, akkor megőrültél.”

#4

A könyv egyet jelent az Oreo-mániával. Olvasás után vettem is, nekem sajna nem jött be, de hajrá Simon, te attól még szeresd bátran!

„Oké, először is, az Oreo abszolút külön ételcsoportnak számít. Másodszor, ez az egyetlen ételcsoport, ami számít.”

#5

Amikor a város leírása olyan idilli, hogy kedvem lenne odaköltözni…

„Éjfélkor Leah mindnyájunkat kitesz Nickéknél, innen csak egy hétperces sétára lakunk. Minden ház ablaka sötét, de a környék még így is narancssárgán izzik. Itt-ott széttrancsírozott tököket látok, és rengeteg vécépapírt az ágakra tekeredve. Shady Creek az idő nagy részében olyan, mint valami elvarázsolt tündérország, de amikor halloweenkor elfogynak a csokik, megmutatja a csúnyább arcát. Legalábbis errefelé.
Hideg van, és minden természetellenesen csendes – ha Abby nem lenne velem, kénytelen lennék zenével elfojtani a némaságot. Olyan, mintha mi lennénk az utolsó túlélők valami zombiapokalipszis után. Wonder Woman és a meleg dementor. Nem sok jót ígér a faj túlélése szempontjából.”

#6

Azért is szerettem ennyire a könyvet, mert pontosan leírta, hogy miért olyan nehéz a coming out, hogy miért fél az, akinek meg kell tennie. Reális és szívszorító!

„– Figyeljetek. Mondani szeretnék valamit. – Próbálok lazának tűnni, de a hangom rekedt. Nora rám néz, halvány, bátorító mosolyt küld felém, és a gyomrom azonnal összeugrik.
– Mi lenne az? – kérdezi anyu, és ültében felegyenesedik.
Fogalmam sincs, mások hogy csinálják. Blue hogy oldotta meg? Csak két szó. Két istenverte szó, és többé nem ugyanaz a Simon vagyok. A kezemet a számra szorítom, és magam elé meredek.
Nem tudom, miért hittem azt, hogy könnyű lesz. ”

#7

Még egy fájdalmasan őszinte és egyben csodás gondolat a coming out-ról

„És nem, nincs ilyen közös múltam Abbyvel. De pont emiatt volt könnyebb. Az énemnek van ez a hatalmas része, amit még csak most próbálgatok. És nem tudom, hogy fog összeállni az egész. Hogy fogok összeállni. Olyan, mintha egy új változat lennék. Csak kellett valaki, aki így ismer – felsóhajtok. – De tényleg el akartam nektek mondani.”

#8

Szomorú igazság.

„Elég vicces, hogy pont a legheteróbb, legmenőbb, legsportosabb srácok mennek el a végsőkig a nemcsere napon. Azt hiszem, elég biztosak a férfiasságukban, hogy ne érdekelje őket. Igazából utálom, amikor ezt mondják. Úgy értem, én is biztos vagyok a férfiasságomban. Az, ha valaki magabiztos férfi, még nem jelenti azt, hogy heteró.”

#9

Éljenek a legjobb fiú barátok, akik pontosan tudják, hogy kezeljenek egy coming outos, kissé talán kínosabb helyzetet 🙂

„– Azt mondta, nem akar nagy ügyet csinálni belőle – néz rá Nick. – Akkor mégis mit mondjak?
–Valami támogatót. Gőzöm sincs. Vagy fogd meg esetleg a kezét, ahogy én is. Mindegy.
Nickkel egymásra nézünk. – Nem fogom meg a kezed – közlöm vele halvány mosoly kíséretében.
– Rendben… – bólint –, de tudom, hogy szívesen megtennéd.”

#10

Zárjuk egy édes, romantikus jelenettel, mert megérdemeljük!

„–Szia – mondom.
Elmosolyodik.
– Szia.
És ekkor már igazán csókolom, ő visszacsókol, és a hajamba túr.”