Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Rick Yancey – Végtelen tenger

Az ötödik hullám az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam. Rick Yancey egy brilliáns író, aki megteremtett egy szuper világot, egy olyan disztópiát, ami olyan reálisan félelmetes, hogy még belegondolni is rossz. Nagyon kíváncsi voltam a regény folytatására, érdekelt, miként tudja tovább írni a szuper történetet. A végeredmény kicsit felemás lett. Nem ájultam el tőle, amit sajnálok.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

rick-yancey-vegtelen-tenger

A Végtelen tenger ott veszi fel a történet fonalát, ahol Az ötödik hullám véget ért. Cassiék menekülnek, pontosabban egy hotelben húzzák meg magukat. Adu elmegy barlangnézőbe, ahová Porcelányka követi, a csapat pedig kétfelé oszlik, amikor Vosch elrabolja Aduékat. Eközben Cassiékre egyéb fenyegetések várnak, egy új némító mutatkozik be.

A könyvben most Cassie és Adu két E/1-es nézőpontja váltakozott, néhol megszakítva egy-egy szereplő E/3-as történetmesélésével. Érdekes volt belelátni Adu fejébe, maga a lány is egy tök jó karakter, aki legalább annyira erős és állhatatos, mint Cassie. Adunál is legjobban azt szerettem, mint a többi karakternél: a múlt elmesélését. Azt, miként jutottak el idáig, mit éltek túl, és mi hajtja őket. Ezek az apró nüanszok teszik még élőbbé és érdekesebbé a karaktereket. Adu és az apja különös kapcsolata pedig telitalálat volt, minden visszaemlékezést nagyon csíptem.

evan-cassye

Mondtam már, hogy mennyire szeretem a sorozat pasi karaktereit? Evan minden hibájával együtt igazi álompasi, azokat a beszólásokat pedig egyszerűen imádom. A Grace-szel közös jeleneteiért pedig oda és vissza voltam. Ben humora és érzékenysége mindent visz, külön öröm, amikor rájátszik a sztereotípiára és próbál hülyének tűnni, mert azt hiszi, ezt várják el tőle. Imádom, ahogy Cassie a fiút látja, ahogy a múlt-béli Ben és Zombi keveredik benne. Az új alfa hím, Alex bemutatkozása is zseniális lett. A karakter tényleg Penge (bocsánat a béna szóviccért), és ahogy a múltjáról mesélt, engem is teljesen levett a lábamról.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

A világ még mindig borzasztó, és egyben érdekes. A bombaként funkcionáló gyerekek feltűnése kiverte nálam is a biztosítékot. Sammy viselkedése szintén, és egyben legalább annyiszor elszorult a szívem, mint Cassie-nek, látva, hogy egy öt éves kisgyerekre milyen élet vár, és mit kell megtennie a túlélésért. Egyszer jó lenne elbeszélgetni az íróval, hogy miként alkotta meg a világot, mert gyanítom, nagyon jó gondolatai és válaszai lennének.

vegtelen-tenger0

A könyv legnagyobb erőssége tehát a karakterizálás volt, de mindez nem feledteti a történet és dramaturgia-béli hiányosságokat. Messziről üvölt a Végtelen tengerről, hogy ez egy második kötet, ami felvezeti a nagy finálét, de önmagában valahogy nem állja meg a helyét. Maga a cselekmény sokszor unalmas volt, és úgy éreztem nem történik semmi. Persze, örültem a karakterizálásnak, de az első részben sikerült mindezt úgy megoldani, hogy emellett pörögjön a cselekmény, és haladjunk is előre, ne csak egy helyben toporogjunk.

Ami viszont még bántóbb volt, hogy – leginkább Adu részeinél – sokszor úgy éreztem, mintha egy filozófia könyvet olvasnék. Az állandó emelkedett gondolatoktól a falra másztam, és ez leginkább Vosch és Adu beszélgetéseinél fordult elő. Lehet, hogy én vagyok a hülye, de még mindig nem értem, hogy mire kellett a sok hullám, amikor egyszerre elintézhették volna a világot. Pedig erre válasz is jött, de egyszerűen átsiklottam felette. Annyi filozófiai maszlag mögé volt eldugva a lényeg, hogy az már nekem is sok volt, pedig én szeretem, ha egy könyv elgondolkodtat. De emellett meséljen történetet is, és ne csak a trilógia lezáró részét készítse elő…

a-vegtelen-tenger-konyv

Értékelés: 7/10

Rick Yancey egy zseniális író, a tehetségét már bizonyította. Viszont úgy érzem, hogy a Végtelen tenger nem ütötte meg Az ötödik hullám színvonalát. Ez sokkal inkább egy felvezető könyv, amit gyengít az emelkedett, filozófikus hangulat és a gyenge dramaturgia. A karakterek viszont továbbra is zseniálisak és szerethetőek, a világ pedig még mindig elviszi a hátán a kötetet.

Hogy tetszik a borító? Nagyon szép, de úgy érzem, hogy semmi köze nincs a könyvhöz. Egyszer sem járkáltak a karakterek olyan városban, aminek az egyik szintjét víz borítja.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

RICK YANCEY – VÉGTELEN TENGER – BLOGTURNÉ

  • A Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Yancey Végtelen tenger című regénye, Az 5. hullám trilógia második része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Cassie és a többiek további megpróbáltatásait ebben a vagy-vagy világban, ahol minden azon múlik, mit teszel.

    2016. február 6-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

  • Cassiék csapata ezúttal egy romos szállodában bujdokolva húzza meg magát, így mostani játékunk során a rejtőzködésé lesz a főszerep.
    Minden állomáson találtok néhány kulcsinformációt, melyek alapján ki kell találnotok, melyik szereplő bújt meg a zseblámpa fényében. Annyit segíthetünk, hogy az illetők mindegyikével találkozhattatok már az első rész során. Továbbá lehet köztük fiú, lány, ez-Az, élettelen karakter, egyszóval bármi és bárki.
    A helyes megfejtéseket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok. Elfogadunk teljes nevet vagy becenevet is.
    Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

    5 éves, szívalakú arcú, barna hajú és barna, mackószemű gyerek, aki 53-as raj legfiatalabb tagja volt

    a Rafflecopter giveawayhttps://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

BLOGTURNÉ EXTRA

Az ötödik hullám amerikai kiadója négy szuper trailert is elkészített a könyvhöz, amiben Cassie és Sam szemszögén keresztül élhetjük át az első négy hullám szörnyűségeit. Íme, a szuper videók!


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading