Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Kalapos Éva – Massza

Ritkán szisszenek fel, ha csúszik egy regény megjelenése. Annyi olvasnivalóm van, a harag pár másodpercig tart csupán, aztán szállok át a következő könyvre. Viszont amikor itt megtudtam, hogy a tervezett őszi megjelenés helyett januárban debütál a könyv, eléggé elszomorodtam. Igen, ennyire kíváncsi voltam a történetre.

Imádom, amikor egy író ennyire fontos témákat feszeget a könyvében, mint a bullying. Olvasóként felfokozott érdeklődéssel figyelem, és ami azt illeti, mivel magam is foglalkozom írással, naná, hogy érdekel, más hogyan nyúl hozzá. Most, hogy befaltam a könyvet csak egy dolgot mondhatok: Kalapos Éva meseszép munkát végzett.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

massza

A történet főszereplője a tizenéves Ráber Patrik. Valahogy mindig is más volt, kilógott a sorból, de csak azután kezdik el szivatni miatta, hogy bekerül egy amatőr színjátszó csapatba, ahol menten az övé lesz a főszerep. És összejön egy Dina nevű lánnyal is, akire amúgy a suli legbunkóbb sráca, Győző is pályázna. Ezek után indul be a kőkemény szívatás. Patriknak egy perc nyugta sem lesz, állandóan bántják és egyre elkeseredettebbé válik, miközben minderről a környezete alig vesz tudomást.

A könyv gyönyörűen bemutatja, hogy mi történhet egy sráccal, ha állandóan zaklatják. Ha már tényleg úgy érzi, hogy itt a vég, és nem lehet jobb az élete. Ez az út nagyon finoman és érzékenyen lett bemutatva. Hátborzongató volt végig élni Patrik szenvedését, látni, ahogy éhezik, ahogy idegileg kikészítik, és mindig egyre rosszabb és fájdalmasabb dolgokkal kínozzák. A legszomorúbb mindebben az, hogy Patrik története nem csupán fikció, hanem maga a valóság. Tucatnyi ilyen esetről hallani a valóságban.

Ahogy én elképzeltem: Patrik | A fotón: Ross Lynch
Ahogy én elképzeltem: Patrik | A fotón: Ross Lynch

Nagyon örülök, hogy Kalapos Éva megírta ezt a regényt. Mert bemutatja, mi történhet, és egyben felnyitja mindenki szemét, és vegyük észre a jeleket. Patriknak segíthettek volna a barátai, a családja, a színházi emberek, a szerelme és persze az iskola vezetés is. Csupán meg kellett volna látni az egyértelmű jeleket. Mint az üresen beadott dolgozatlap. Ha valaki sosem csinált még olyat, és egyszer csak előfordul, akkor nem üvölteni kell vele, hanem elgondolkodni: miért. És igazán megnézni az illetőt, hogy észrevegyük, segíteni kell. Annak pedig, aki átéli a bullyingot, tudatsítani, hogy igenis segítséget kell kérnie. Nincs olyan ember a földkerekségen, akinek indoka lenne arra, hogy ne olvassa el a Masszát. A könyv végén lévő tájékoztató, jogi és egyéb tudnivalók pedig igazán jó ötlet.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Csupán egy dolgot sajnálok, az pedig a könyv lezáratlansága. Ez a bekezdés spoileres lesz, ugorja át az, akit zavar. Tehát, spoileresen folytatom. Alig találok szavakat arra, hogy mennyire elszomorított a könyv vége. Adott egy dramaturgiailag csodásan felépített remekmű, egy olyan tett, ami meg lett alapozva, és elmarad a következmény. Nem derült ki, hogy mi történt Patrikkal és a többi karakterrel. Nem mindegy, hogy javítóba zárják a művészlelkű Patrikot, vagy megússza közmunkával. Lezáratlannak érzem. És mivel az írónő nem tervez folytatást a könyvhöz, ezért eléggé dühös és csalódott voltam az utolsó oldalakon. Mindenesetre nagyon remélem, hogy Éva egyszer újra előveszi Patrik történetét. Véget ért a spoileres bekezdés.

Ahogy én elképzeltem: Patrik | A fotón: Ross Lynch
Ahogy én elképzeltem: Patrik | A fotón: Ross Lynch

Értékelés: 9/10

A Massza egy rendkívüli regény, ami nem csak komoly témát érint, hanem csodásan ki is fejti azt. A karakterek annyira reálisak és emberiek, hogy szinte lesétálnak a lapokról. A stílus és a nyelvezet teljesen modern és mai, a szituációk pedig amit bemutat, véresen realisták. Együtt szenvedtem Patrikkal, és reméltem, hogy van még fény az alagút végén. Csodás élmény volt, de a vége miatt nem tudom maximális pontra értékelni.

Hogy tetszik a borító? Nagyon eredeti, vonzza a tekintetet. Általában az emberes borítókat csípem, de ez így tökéletes.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek. De tényleg, minden ember vegye kezébe a könyvet, érezze át a történetet és tanulja meg felismerni a jeleket, mert szó szerint életeket menthet, ha időben segít. Ha csak egy könyvet veszel meg idén, akkor ez legyen az!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

KALAPOS ÉVA – MASSZA – BLOGTURNÉ

  • A napokban jelent meg Kalapos Éva új regénye, a Massza, ami a bullyng ellen kívánja felhívni a figyelmet. A kötetben végigélhetjük, hogy mi történik egy olyan fiatallal, aki folyamatos támadások áldozata.

    Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és a Manó könyvek jóvoltából 1 példányt nyerhetsz is!

    banner-massza

  • A Massza főszereplője, Ráber Patrik bolondul a versekért, és imádja a színjátszást is. A mostani játékunkban vers részleteket kell felismerni, és beírni a mű címét és a költőt, aki írta, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

    A játék során 1 példányt sorsolunk ki a regényből. A győztesnek 72 órája van válaszolni a levélre, különben sajnos újra kell sorsolnunk. A könyvet a kiadó postázza, és sajnos csak Magyarország területén belül.

    Emlékszel még az augusztusi égbolt
    Tüzeire? – a cirpelő mezőn
    Álltunk, s szemednek mélyén elveszőn
    Csillant egy csillagtestvér fény… be szép volt!

    S úgy tetszett, hogy hozzánk hajol a félhold,
    – Szelíd, ezüst kar – s átölelni jön,
    Emelni lágyan, véle lengni fönn,
    Hol égi súlyt az éther könnyedén hord…

    S a sóhajunk, a fájó földi sóhaj
    Szivünkből úgy szállt, mint finom homok
    Szitál alá a tűnő ballonokról,

    S ajkad lezártam egy oly hosszu csókkal,
    Hogy addig mennybe értünk, s angyalok
    Kacagtak ránk az égi balkonokról…

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading