Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Katie McGarry – Crash In To You – Szívkarambol

El lehet-e mondani kvázi ugyanazt is harmadszor ugyanolyan érdekesen? Katie McGarry ezt próbálta megtenni a Pushing the Limits sorozat harmadik részében. A sorozat világsiker, már több, mint öt kötete megjelent külföldön, tehát igen, el lehet mondani ugyanazt, a kérdés továbbra is az, lehet-e ismét ugyanolyan érdekes, mint a legelső alkalommal? Mert egy biztos, ha nem ismerném az eddigi részeket, és ezt olvasnám először, el lennék ájulva. De így?

McGarry alapvetően a harmadik kötetet is ugyanarra építette, mint az első kettőt. Adott két szerelmes fiatal, az egyikük gazdag, de családi problémák miatt szenved, a másikuk nagyon szegény és szív a családja miatt. A gazdag tanult, kifinomult, akit a környezete félt a szegénytől, pláne mert a szegény túlságosan vadnak, megzabolázhatatlannak tűnik, de csak a gazdag bátorsága, gyönyörű külseje és csodálatos természete kell ahhoz, hogy kihozza a szegényből a tökéletességet. Ugyanezt kapom már a harmadik kötetben, és most éreztem először azt, hogy köszi, ez szuper, de…

katie-mcgarry-szivkarambol-crash-in-to-you

A történet főszereplője immáron Isaiah, akit az előző kötetekben Beth kikosarazott. Most már együtt él Noahval egy lepukkant lakásban, amit nem nagyon tudnak fenntartani, ezért Isaiah illegális autóversenyzésre megy, a pénz megteremtéséhez. Ott találkozik a kőgazdag, kocsirajongó Rachellel, aki rettenetesen szenved, mert a nővére halála óta ő tartja egyben az anyját, és a négy bátyja is elvárja, hogy megfeleljen a kihívásoknak a pánikbetegsége ellenére is. Rachel és Iaiah egymásba szeretnek, de bajba is kerülnek, mert együtt kell előteremteniük 5000 dollárt a maffiózó Ericknek.

Ha eltekintek attól, hogy harmadjára kapom meg ugyanazt, akkor is úgy érzem, több sebből vérzett a kötet. A hossza nem volt indokolt, többször leült a cselekmény és önismétlővé vált a szememben, ezt pedig nem csípem. A fő probléma az volt, hogyan gyűjtsenek össze 5.000 dollárt, miközben Rachel kőgazdag, Echo szintén, és Beth sem szűkölködik.

Ahogy én elképzeltem: Rachel | A fotón: Dianna Agron
Ahogy én elképzeltem: Rachel | A fotón: Dianna Agron

Oké, értem én, hogy Echo és Beth családja pénzes, de hé, jó kapcsolatot ápolnak velük, meddig tartott volna kölcsönkérni a pénzt? Vagy eleve Rachel elővehette volna a hitelkártyáját, levehette volna a pénzt, aztán benyeli a büntetést, vagy kitalál egy mesét. Tényleg annyira hiteltelennek éreztem ezt a pénzt témát ilyen sok kőgazdag karakter jelenléte mellett, és kábé ez volt a regény fő mozgatórugója, hogy meg kell lennie a pénznek…

Más szempontból McGarry hozta a tőle megszokottat. A romantika nagyon erős volt, a karakterizálás is tetszett. Rachel esetében a pánikbetegség behozása jolly joker volt, ahogy a kapcsolata is a bátyjaival, illetve a halott nővére, Colleen esete. Nagyon tetszett a lány karakterfejlődése, az út, amit bejárt, és annyiszor facsarodott el a szívem, amikor a sok szenvedésről volt szó, amit a kacsalábon forgó kastélyban át kellett élnie a családja miatt.

Isaiah most már nekem is igazán szimpatikus lett. Nagyon jó kis monológjai voltak gazdaságról, szegénységről, autókról, a szerelemről vagy a családról, és az is tetszett, mennyire végtelenül hiteles volt a karakter E/1-es narrálása. Sokan tanulhatnának McGarrytől, így kell szuper módon fiú E/1-et írni. A srác túlzott védelmező mechanizmusa is bejött volt, és eleve csíptem a srácot.

Ahogy én elképzeltem: Isaiah | A fotón: Mikkel Jensen
Ahogy én elképzeltem: Isaiah | A fotón: Mikkel Jensen

A mellékszereplők közül Abby lett a legnagyobb kedvenc, no és Logan. Alig várom már, hogy megjelenjen itthon a saját kötetük. Abby mindenképpen megérdemli a rivaldafényt, a barátsága Rachellel igazi aduász volt. Jó volt viszontlátni a régi főhősöket is, megtudni ezt-azt róluk, az életükről. Bethben pedig nem csalódtam, örülök, hogy vissza akarta szerezni a legjobb barátját.

Értékelés: 6/10

Valószínűleg azért nem élveztem annyira ezt a részt, mert úgy éreztem, ugyanazt kaptam az írónőtől, mint eddig. Az alapsémán nem változtatott, és ez most olvasóként nem feküdt teljesen. A főhősöket viszont megszerettem, jó volt látni a szerelmük beteljesedését. Isaiah és Rachel is megérdemelte végre a boldogságot.

KATIE MCGARRY – CRASH IN TO YOU – BLOGTURNÉ

crash-in-to-you-btk