Home Könyvkritika Könyvkritika: Kalapos Éva – D.A.C. 4 – Nem gyerekjáték

Könyvkritika: Kalapos Éva – D.A.C. 4 – Nem gyerekjáték

A DAC az egyik kedvenc magyar könyvsorozatom, így érthető módon nagyon vártam már a negyedik rész megjelenését. Nem csalódtam a kötetben, de nem titkolom, ezt másnak éreztem, mint az eddigieket. Flóra különleges változáson ment át, az élethelyzet, a helyzet, amit átélt, mintha átdeformálta volna a gondolatait. Sokszor rá sem ismertem. De a végletekig hiteles volt – és ez fontos.

dac-nem-gyerekjatek

Kalapos Éva sorozatában továbbra is azt szeretem a legjobban, hogy bátran mer olyan témákról beszélni, amikről más regényben pusmognának, vagy csak aprócska mellékszálként, félig kidolgozatlanul lebegne a levegőben. A Nem gyerekjáték legjobb eleme szerintem Ákos kapcsán jött elő. A veszélyes játék, amibe a fiú belekeveredett nagyon durva volt, és a legrosszabb az, hogy tényleg hódít a neten a bátorságpróba eltorzult verziója. Igenis menő, hogy felhívták a figyelmet erre, remélem sok olvasó tudja majd hasznosítani az olvasottakat.

A DAC negyedik részének másik fő eleme Flóra magánéletében jött elő. Már az előző rész végén belebegtették a közelgő változást, akkor is tudni lehetett, Flóra apja becsajozott. Az illető ráadásul Flóra egyik ismerőse, bőven fiatalabb az apjánál, de pár évvel idősebb Flóránál. Naná, hogy a lány nehezen kezelte a dolgot, és árulásként fogta fel. A regény nagy része pedig arról szólt, hogy ezt miként fogadja el, milyen terveket szövöget…

Ahogy én elképzeltem: Flóra | A fotón: Lucy Hale
Ahogy én elképzeltem: Flóra | A fotón: Lucy Hale

Flóra eddig egy okos, értelmes és a végletekig elfogadó karakterként élt bennem. Habár voltak hebrencs megnyilvánulásai, a viselkedése mindig érettebb volt a koránál. Éppen ezért meglepődtem a hisztihurrikánon, a kínos helyzeteken, és a már giccses, hollywoodi filmeket megszégyenítő nyálas lezárás és kibékülés is kínosan érintett. Egy szóval se mondom, hogy ne lett volna hiteles. Mert az volt, Flóra mégiscsak tizenhét éves, az édesanyja “pótlása” komoly téma, az asszony halála mélyen megsebezte a lányt. Tehát minden ízében hiteles volt a jellemének az “eltorzulása”, csak olvasóként pislogtam nagyokat. De amikor megjött az esze, már mosolyogtam én is.

A mellékszálak közül szerettem még Johhny bá esetét, különösen a tanár reakcióját a történtekre. Az a beszélgetés barátságról, tanár-diák viszonyról nagyon hasznos volt, és remekül is lett megírva. Ginny és a pasija párkapcsolati problémái is tetszettek, illetve az is, hogy végre felmerült, mitévők lesznek a továbbtanulás terén, és merre sodorja majd őket a szél. Amit még nagyon szerettem, az Flóra és Karola néni, illetve Flóra és Geri kapcsolata. Remek beszélgetések és jelenetek születtek meg, amik mindhárom karakter jellemét tökéletesen árnyalták.

Ahogy én elképzeltem: Ákos | A fotón: Sterling Beaumon
Ahogy én elképzeltem: Ákos | A fotón: Sterling Beaumon

Értékelés: 8/10

Mindent egybevéve élveztem a könyv elolvasását, átjött a szokásos DAC-feeling, csak Flóra – totálisan jogos – hisztijei úgymond kiverték nálam a biztosítékot. A korábbi részek tehát jobban tetszettek, de továbbra is nagy a szerelem a sorozat iránt, és kíváncsian várom a következő részt.

A DAC negyedik része már napok óta első a Bookline értékesítési toplistán, a Lírán is remek helyet birtokol. Örülök ám, hogy egyre népszerűbb a sorozat, és bízom benne, hogy minél többen felfedezik majd maguknak a DAC könyveket. Igenis érdemes elolvasni őket nem csak a “célközönségnek”, hanem a szülőknek is.

KALAPOS ÉVA – DAC 4. NEM GYEREKJÁTÉK – BLOGTURNÉ

dac-btk

BLOGTURNÉ EXTRA – D.A.C. FLASHMOB

A Manó Könyvek a DAC megjelenésének a tiszteletére rendezett egy hatalmas flashmobot. Őrületesen jó lehetett ott a hangulat, a videóról is maximálisan átjön, mennyire imádták a fanok. Érdemes megnézni!