Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Gayle Forman – Itt voltam

A Csak egy nap és a Ha maradnék után egyértelmű, hogy felkeltette a kíváncsiságom Gayle Forman új regénye. Szerencsére a mű nem okozott csalódást, sőt! Ugyanolyan hatalmas élményként marad meg bennem, mint Gayle korábbi művei.

Egészen elképesztő, hogy az írónő mennyire tehetséges. Egyrészt gyönyörűen fogalmaz, szeretem, ahogy beszippant a stílusa a történetbe, és annyira jól olvasható, hogy fel sem akarok kelni, csak a végére érni, még akkor is, ha már rég megérkeztem a busszal és le kellene szállni (true story 🙂.

itt-voltam

Nagyon szeretem a karaktereit, a drámákat és azt a mély lelki vívódást, amit látok a lapokon. Tényleg elhiszem minden egyes szavukat, a szenvedést, a boldogságot, a gyötrelmeket, a karakterfejlődés pedig csodálatos. Gayle Forman okkal ennyire sikeres, alig várom már, hogy még több könyvét elolvassam!

Az Itt voltam is kemény témáról szól. Főszereplőnk, Cody nemrég érettségizett le, egy kisvárosban lakik az anyjával, akihez felemás kapcsolat fűzi, és takarítónként dolgozik. A valaha volt legjobb barátnője Seattle-ben tanul az egyetemen, és rettentően eltávolodtak egymástól. Egy nap szörnyű hírt kap Cody: Meg öngyilkos lett. Cody úgy dönt kideríti, pontosan miért dobta el a barátnője az életét.

Ahogy én elképzeltem: Cody | A fotón: Nina Dobrev
Ahogy én elképzeltem: Cody | A fotón: Nina Dobrev

Nagyon magával ragadott a könyv, Cody karaktere hamar kedvenccé vált. Tetszett, hogy nem egy tündérmesével nyitunk, hanem a realitással, miszerint nem tudja mindenki elhagyni a várost a gimi után, van, akinek csak a takarítás marad, a monoton hétköznapok és a belesüppedés a nem túl izgalmas felnőtt létbe. Codynál gyönyörű karakterfejlődést tapasztaltam, a Meg halálával való nyomozás során Cody egyre bátrabb, szókimondóbb és erősebb lett. Egy olyan lány, aki megharcol a saját démonaival, hogy elérhesse az álmait.

Meg révén nagyon komoly témát feszeget a szerző. Öngyilkosság. Nehéz nagyon, pláne úgy írni róla, hogy ne nyíljon ki az olvasó zsebében a bicska. Tetszett, ahogy Forman hozzányúlt a témához, ahogy vékony mezsgyén egyensúlyozva nem vitt túlzásba semmit, nem szónokolt, vagy érvelt bizonyos oldalakon. Egyszerűen megmutatta, mi történik az életben maradt hozzátartozókkal és barátokkal, leírja milyen fájdalmat és kétségbeesést élnek át. Emellett megmutatta azt is, Meg miért döntött a halál mellett, és ő milyen utat járt be.

Ahogy én elképzeltem: Ben
Ahogy én elképzeltem: Ben

Sok könyvben csak a főszálra építenek a szerzők, itt viszont oda voltam a jól kidolgozott mellékszereplőkért. Meg lakótársai különösen elvarázsoltak, Henry és Alice jópofa karakterek, akik a gyászt a maguk módján viselik. Ben tipikus álompasi lett, ahogy egyre több dolog derült ki róla, úgy vált még szimpatikusabbá. Pont így járt a Füves Richard is, akit elkönyveltem lúzerként, erre bumm. Meg és Cody családtagjait is nagyon megszerettem, a végére a tetteiket is megértettem, Meg öccsét pedig nagyon sajnáltam. Szegény gyerek.

Értékelés: 10/10

Az Itt voltam maximális élvezetet nyújtott. Tökéletesen megírt regény egy lányról, aki önmagát keresi, miután a legjobb barátnője öngyilkos lett. Tanulságos, egyedi és az utolsó sorig jól megírt, elgondolkodtató, sokszor szórakoztató és a végletekig szerethető regény az Itt voltam.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek. Fiúk és lányok is egyaránt cuppanjanak rá bátran. Szerintem nem fognak csalódni.