Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: E. L. James – Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint | Írta: Klaudia

Amerikában már megjelent A Szürke ötven árnyalata Christian szemszögéből írt verziója. Klaudia elolvasta a könyvet, és írt is egy szuper kritikát az oldalra. A Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint decemberben jelenik meg a Libri Kiadó jóvoltából, ide kattintva már most előrendelhető. Alább olvassátok szeretettel Klaudia véleményét a könyvről!

grey-christian

02-sor

L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét | A cikket írta: Klaudia

Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról.

A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?

„Christian rendkívül összetett személyiség” – nyilatkozta James – „Az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet.

grey-christian6

A szabadság ötven árnyalatának megjelenése óta minden rajongó tisztában volt azzal a ténnyel, hogy Anastasia Steele és Christian Grey szexi története még közel sem ért véget. E.L. James ravasz módon már az utolsó könyv végén elhúzta a rajongók előtt a mézes madzagot, ugyanis bepillantást engedett Grey titokzatos és mindenképp irányításmániás gondolatai közé. Az indulatok kellő felkorbácsolása után a kérdés már csak az volt, mikor is fog megjelenni Christian narrálásával a várva várt regény?

Június 1-jén az írónő megtörte a hallgatást, és bombát robbantott a nagy bejelentéssel. Az új könyv, amely a GREY nevet kapta, június 18-án – Christan születésnapján – jelent meg világszerte. Pánikra semmi ok, a Libri Kiadó megvette a jogokat. Ha minden jól megy, a GREY magyar nyelven december 1-jén kerül a boltok piacaira.

grey-christian2

Bátran állíthatjuk, hogy sokak álma vált most valóra, hiszen a Szürke trilógia 2011-es megjelenése óta, rajongók milliói könyörögtek E.L. James-nek, aki következőképp hálálta meg kitartásukat: „Ezt a könyvet azoknak az olvasóknak ajánlom, kérleltek…és könyörögtek… és rimánkodtak… és fohászkodtak ezért. Köszönöm nektek mindazt, amit értetem tettetek. Minden nap jobbá teszitek az életem!” – Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, A szürke-, A sötét-, és A szabadság ötven árnyalata után, a GREY is meghódított mindent, hiszen pillanatok alatt az eladási listák élére került. Tagadhatatlan, hogy 2015 E.L. James éve. De hogy a siker tényleg kiérdemelte? Azt mindenki maga döntse el.

Egy biztos: számomra a GREY nem azt hozta, amit vártam tőle. Talán csak az én elvárásaim voltak magasak, de ez a könyv nem tudta megugrani azt, amit az első Szürkének sikerült.

FIFTY SHADES OF GREY, Jamie Dornan, 2015. ph: Chuck Zlotnick/© Focus Features/courtesy Everett

Az alaptörténet ugyanaz, vagyis nem volt sok olyan jelenet, amit már Anastasia szemszögéből ne tapasztalhattunk volna meg. Még a megjelenés előtt James azt nyilatkozta, hogy Christian egy igen összetett személyiség, így tehát kíváncsian vettem a kezembe az új könyvet. Arra számítottam, hogy végre választ kapunk a megválaszolatlan kérdésekre, de sajnos azt kell mondanom, hogy a megvalósítás csak részben sikerült.

Végig az volt az érzésem, mintha az írónő sötétben tapogatózna, hiszen csak a regény vége felé tudtunk meg többet a múltban történt traumatikus eseményről. Ezt az érzést pedig Christian rémálmai még jobban megerősítették. Mint ahogy az már az eddigi könyvekből is kiderült, ezek az álmok kiemelkedő fontossággal bírnak, hiszen a mélyen elfojtott gyerekkori emlékek kifejeződéseiről beszélünk. Kezdetben csak egy-egy felvillanás erejéig voltak jelen a történetben, de ahogy haladtunk az elkerülhetetlen végkifejlet felé, úgy egyre több részlet derült ki például Christian anyjáról is.

grey-christian3

Talán a 2011-ben megjelent első könyv sikerét abban is lehet keresni, hogy egy olyan újdonságot hozott az irodalmi életbe, ami sok ember kíváncsiságát keltette fel. A BDSM kapcsolatok népszerűsége töretlen a Szürke megjelenése óta, épp ezért vártam azt, hogy Christian egy kicsit többet fog mutatni a sokat hangoztatott domináns/uralkodó énjéből. Azonban ez csak ismételten abban nyilvánult meg, hogy az arcunkba tolták a felek közötti szerződést. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem igenis foglalkoztat a kérdés, hogyan lett az alávetettből domináns? Mindannyian tudjuk, hogy Elenának, vagyis Mrs. Robinsonnak hatalmas szerepe van abban, hogy Christian ezt az életformát választotta magának. Épp ezért furcsálltam, hogy csak olyan kevés szerep jutott neki.

Hogy ne csak rosszakat írjak a könyvről, azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Christian gondolatai sok esetben igen mulattatóak. Mivel most az ő szemszögéből követjük végig az eseményeket, az Ana által gyakran hangoztatott „holy cow-t” és az „inner goddess-t” ezúttal a káromkodások és Grey perverz fantáziái váltják fel. Hogyan reagál, amikor megtudja, hogy Ana szűz? Mit tesz akkor, amikor megkapja az „örültem, hogy megismertelek” emailt? Nem szeretném lelőni senki előtt a poént, de nekem azok a megnyilvánulások mosolyt csaltak az arcomra.

grey-christian4

Ami kifejezetten tetszett, hogy a történet nem állt meg ott, ahol az első könyv, és a külön töltött napok alatt végre az „igazi Christian” is ki tudott bontakozni – még, ha csak pár oldal erejéig is. Számomra egyértelműen a Dr. Flynnel folytatott beszélgetés jelentette a történet csúcspontját, hiszen akkor születik meg az a felismerés is Mr.Greyben, ami később a happy endhez vezet.

Összességében A szürke ötven árnyalata jobban megfogott, mint a GREY, de az is kétségtelen, hogy ez a könyv is egy újabb színezetet ad a történetnek, hiszen Christian oldaláról is kibontakoznak a szálak. Az írónő már be is jelentette, megírja A szabadság ötven árnyalatát is Christian szemszögéből.

A kritikát írta: Klaudia