Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: CJ Roberts – Fogoly a sötétben

fogoly-a-sotetbenMár hetek teltek el azóta, hogy elolvastam a Fogoly a sötétbent. Azt hittem ennyi idő elég lesz ahhoz, hogy feldolgozzam a regény által kapott sokkot. Az élményt. Magam sem tudom mi volt az, így azt hiszem a regény sokkoló élményt nyújt, és mindenki a saját személyisége, gondolatai és értékrendje alapján ítélheti meg, hogy melyik érzés volt benne erősebb. Mindenesetre most, hogy eltelt pár hét, kicsit jobban átlátom a könyvet, a karakterek tetteit, az érzelmi töltetet, amit közvetít, és persze a brutalitás szerepét/mértékét is. Örülök, hogy vártam a kritika megfogalmazásával.

18 éven aluliaknak nem ajánlott! Egyre több könyvön láttok manapság +18-as karikát. Ezek általában a szex miatt kerülnek rá, miszerint egy tizenöt éves ne olvassa már el hogyan huncutkodik Kelemen Anna az aktuális kuncsaftjával. Vannak azonban olyan könyvek, amikre okkal kerül a 18-as karika. Ha rajtam múlna, egyenesen 21-es jelzést tettem volna a Fogoly a sötétben-re. Ez egy elég sokkoló könyv, olyan szituációkkal és helyzetekkel, amiket bizony értelmezni kell, és helyre kell rakni magában az embernek. Biztos vagyok benne, hogy egy 13 éves olvasó még nem érett elég ehhez a könyvhöz. Kérek mindenkit, hogy óvatosan vegye a kezébe a regényt, és most az egyszer figyeljen oda a karikára. Okkal került oda!

Így fest a teljes Captive in the Dark sorozat
Így fest a teljes Captive in the Dark sorozat

A történet: Még mindig emésztem… Szóval, Caleb a férfi főhősünk gyerekkorában rabszolga volt, akit már tizenkét évesek férfiak erőszakoltak meg. Miután kiszabadították, megölte az őt elrabló férfit, majd úgy döntött ugyanezt teszi a többi rabszolgavezérrel is. A cél érdekében elrabolja a tizennyolc éves Livvie-t, hogy kiképezze, aztán eladja őt a kiszemelt rabszolgavezérnek, és sikerüljön megölni a férfit. Caleb azonban a brutális kínzások közepette egyre jobban elkezdi megkedvelni a lányt, akinek akaratlanul is sikerül behatolnia a páncélja alá, Livvie-ben pedig kialakul a Stockholm szindróma, és ő is más színben látja az elrablóját.

Az erőszak: Ez egy erőszakos könyv. Az eleje legalábbis mindenképpen az. Caleb iszonyú komolyan veszi a kiképzést, megveri a lányt, többször megkínozza. Ez nem olyan, mint A Szürke ötven árnyalata, hogy az ütések után lágyan elkenje babapopsi krémmel a lány bőrét. Itt kőkemény csapások és kínzások vannak, Livvie – azaz Cica, tényleg így hívja végig – pedig kőkeményen szenved. A fájdalom leírása pedig annyira szívbemarkoló, hogy szó szerint berohannék a könyv lapjai közé, hogy megmentsem a lányt. Brutális dolgok történnek, amiket néha megpróbál erotikával feloldani a szerző, de az erőszak attól még erőszak marad. Itt pedig nagyon komoly erőszakról beszélünk.

Ahogy én elképzeltem: Olívia | A fotón: Nina Dobrev
Ahogy én elképzeltem: Olívia | A fotón: Nina Dobrev

Erotika: Amellett, hogy nagyon erőszakos a regény, megvan benne az erotikus, sőt, talán a romantikus oldal is. Például amikor Caleb magához öleli a lányt, aki biztonságot talál a férfi karjai között. Ez lett egyébként a regény legemblematikusabb idézete is, amikor Olívia (azért sem fogom Cicázni) arról narrál, hogy Caleb a kínzója és egyben a boldogsága is. Az erotikus részek pedig tényleg erotikusak, ezek azok a pontok, ahol meg lehet kedvelni Caleb karakterét.

Caleb, te galád: Ő az egyik legösszetettebb férfi főhős, akivel valaha dolgom volt. Rengeteg érzés kavarog bennem, akárhányszor csak rá gondolok. Az egyik pillanatban mélységesen megvetem azért, amit Livvie-vel tett, máskor felizgat a férfias határozottságával és az erejével. Kivált belőlem mélységes sajnálatot és védelmezési ösztönt is, amikor a múltjáról tudok meg egyre több mindent. Összetett egy pasi ez, akit a regény folyamán érzelmek megannyi skáláját felvonultatta bennem. És emiatt is tör elő azon érzés bennem, hogy kell egyfajta lelki érettség ahhoz, hogy valaki elolvassa a regényt. Könnyű azt képzelni Caleb miatt, hogy megengedett az, ha egy pasi megüssön minket, ha utána/előtte kedves hozzánk és a mennyekbe repít. Ezt pedig senki sem engedheti meg.

Ahogy én elképzeltem: Caleb | A fotón: Travis Fimmel
Ahogy én elképzeltem: Caleb | A fotón: Travis Fimmel

A regény lezárásáról spoileresen! Ez az egy bekezdés szokás szerint spoileres lesz. Kíváncsi voltam arra, mit tartogat majd még nekem ez a könyv. Nem igazán tudtam kiszámítani, hogy merre haladunk majd tovább, éppen ezért ért nagy a meglepetés a végén. Imádtam amúgy Livvie személyiségváltozását, ahogy egy ijedt, félénk lányból átváltozott vadmacskává, ahogyan már ő irányította Calebet a nőiességével. A lezárás nagyon izgalmas volt, kíváncsian várom, hogy Caleb tényleg átadja-e a lányt a rabszolgavezérnek, vagy megpróbál elmenekülni vele. Nagyon várom a folytatást.

Értékelés: 8/10
Nagyon intenzív élményt éltem át az olvasás során. Olyan sok érzelmet kiváltott belőlem ez a könyv és a főszereplője, Caleb, amit egyszerűen nehéz szavakba öntenem. Örülök, hogy minden ellenérzésem dacára esélyt adtam a regénynek.

Kinek ajánlom elolvasásra? Tényleg vegyétek komolyan a 18 éves karikát! Szépen kérek minden fiatalkorút, hogy várjon még egy kicsit ezzel a könyvvel. Egyébiránt kemény idegzetűeknek ajánlom, akik nem rettennek meg az erőszak ábrázolásától sem. Sokkoló élmény lesz, ebben biztosak lehettek.

C.J. Roberts – Fogoly a sötétben – Blogturné