Home Könyvkritika Könyvkritika: Candace Bushnell – Carrie naplója

Könyvkritika: Candace Bushnell – Carrie naplója

carrie-naplojaTalán van, aki nem tudja, de a Carrie Naplója című CW-sorozat nem a Szex és New York szériából született meg, hanem annak az írója, Candace Bushnell gondolt egyet évekkel ezelőtt, és leírta Carrie Bradshaw tinikori élményeit. A CW-sorozat végül a regény alapján készült el, a már látott első évad pedig viszonylag hűen követte a regény cselekményeit. Persze, volt némi változtatás, akadt olyan szereplő, aki kimaradt a sorozatból, és alaposan visszavettek a karakterek “vagányságából” – no de ezt kifejtem később bővebben is. Mindent összevetve nekem ez a könyv nagyon tetszett, és tipikusan olyan volt, amit szívesen olvastam volna még tovább. Szerencsére van második része is, igaz, az már picit más kategória, de arról is lesz kritika még a héten.

Az első kötet, a Carrie Naplója – ahogy eddig is kiderült, – tehát Carrie Bradshaw tinikorát mutatja be, és azt, miképp is találkozott New York és Mr. Big előtt az első szerelemével, a veszettül jóképű Sebastiannal. A tini Carrie még nem találta meg az írói hangját, egyelőre keresi az útját, de már biztos abban, hogy író akar lenni, a kérdés csupán annyi, miképp érhetné el. A könyv pedig egész jó betekintést nyújt Carrie és barátai életébe. A ’80-as évek hangulata ezerrel tombol, és ne aggódjunk, Carrie hiába szűz, még véletlenül sem szűzies. Utóbbi momentum kifejezetten tetszett, hiszen sokkal jobban reflektált arra a Carrie-re, akit bő húsz évvel későbbi kiadásában megszerettünk a sorozatban.

A sorozat verzióval összehasonlítva ahogy írtam, volt elég sok változtatás. A könyvben az összes karakter érettebb, cigiznek ezerrel, piálnak és így tovább, tehát hitelesen festi le a tinikori problémákat. Sőt, ki merem jelenteni azt is, hogy talán az általam olvasott könyvek között itt a leginkább reális a tinik ábrázolásmódja – vagy ha nem is, de rendkívül közel áll a valósághoz, ezt pedig mindenképp pozitívumként könyvelem el. Carrie egyik nővére amúgy eltűnt a süllyesztőben, de nem is volt túl fontos karakter. A legfontosabb változtatás azonban az, hogy a regényben nem szerepelt a New Yorki gyakornoki munka, ergó megmaradtunk a kisvárosban, legalábbis az első részben. Mindezektől függetlenül a The Carrie Diaries első évada viszonylag hűen követte a regény cselekményeit, legalábbis azon részét, amik a kisvárosban maradtak. A Carrie – Sebastian szál a könyvben viszont érdekesebben lett kifejtve, hiszen ott jobban elmagyarázták Sebastian okait a csúnyaságokra, szóval, nekem ott valahogy jobban átjött, pedig elvileg a sorozatban is meg akarták magyarázni.

Carrie naploja konyv

A könyv stílusát tekintve nekem az olvasás az elején egy kicsit problémás volt. Jelen idejű E/1-et kaptunk, ami itt nem volt túl jó választás. Az éhezők viadala pörgős elmeséléséhez vagy a Tökéletes kémia két főszereplős nézőpontjához tökéletesen passzolt a jelen idejű elbeszélés, de a Carrie naplója esetében ez inkább csak hátráltatta a közérthetű elbeszélést, mintsem erősítette volna azt. Ettől függetlenül nekem bejött a könyv, és mint írtam, a tinik ábrázolása nagyon reálisra sikerült. Kifejezetten tetszett amúgy Walt karaktere, sokkal vagányabb volt ő is, mint a sorozatban, ráadásul hamarabb is kiderült a mássága, amit sikerült tök jól megmutatni a ’80-as évek milliőjét tekintve. Carrie karaktere pedig kifejezetten tetszett a könyvben, a vagányság egyesült a szelíd ártatlansággal, ez a kettősség pedig tökéletesen jellemezte azt, hogy miből lesz majd a cserebogár. Ami még nagyon bejött, az Carrie és Donna óvatos barátsága, ó, és a könyv végén felbukkant Samantha is, igaz, csak említés szintjén.

Értékelés: 8/10
Ezt a könyvet mindenkinek szívből ajánlom, akit csak egy kicsit is érdekel a Szex és New York – avagy a The Carrie Diaries – univerzuma. Szerintem nem fog benne csalódni, hisz úgy érzem remekül visszaadta a ’80as évek hangulatán túl Carrie karakterét is. Még a héten írok a folytatásról is, ami az első kötetnél is királyabb lett!