Home Könyvkritika Könyvkritika: Vivien Holloway – Pokoli szolgálat

Könyvkritika: Vivien Holloway – Pokoli szolgálat

Pokoli szolgalatAmikor létrehoztam a Magyar Könyvek Viadalát elsősorban az a cél vezérelt, hogy olyan könyvekre is felhívjuk a figyelmet, amiről xy eddig nem hallott. Mikor a jelölési időszakban özönlöttek a nomináló bloggerek pontjai Vivien Hollowayra, no akkor felfigyeltem rá én is, mivel odáig nem ismertem a nevét. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy az előszűrő bloggerek “Az év elsőkönyves debütálása” kategóriában a legtöbb pontot Hollowaynek adták a Pokoli szolgálatért, tehát már ez biztosíték volt számomra, hogy ennek a könyvnek jónak kell lennie. Az elolvasás után pedig bizton állíthatom: jó is lett, még úgy is, ha néhol becsúszott egy-egy logikai baki, vagy kiszámítható történés.

A történet hősnője Lilian, aki a húga megmentése érdekében aláírja az Ördög szerződését, miszerint ötven évre a szolgálatába áll. Lucifer azonban becspata őt, Savanna végül rákosan meghal, amikor pedig Lilian ezt megtudja, menekülőre fogja, de Lucifer zsoldosai megtalálják, évekre bebörtönzik, onnantól pedig tudja, hogy nincs menekvés. Lucifer embereként a feladata a következő: megszerettetni magát a célponttal, majd megölni és a lelket leszállítani a pokolba. Mindehhez trükkök kellenek és minél kevesebb lelkiismeretfurdalás. Egy nap azonban Liliannek menekülnie kell, ha kedves neki az élete. Ebben segítségére lesz a bukott angyal, Berith és Gabriel, aki ténylegesen angyal. Lilian viszont nem bízhat senkiben…

Kíváncsi lettél? Rendeld meg akciósan ->   Papírkiadás E-Book Kiadás

Ami a legfurább volt számomra a könyvben pont az, hogy folytonosan az életét féltette mindenki. Ez elég érdekes, mert nem vázolta a szerző azt, hogy kivel mi történik miután meghal. Azt tudtuk, hogy van menny és pokol (mily meglepő), de egyszer sem lamentált azon Lilian, hogy mi lesz vele, ha meghal, így pedig nem is igazán éreztem megalapozottnak a haláltól való félelmét. Logikusan belegondolva úgyis a pokolban dolgozik, a tettei miatt úgyis odakerül, akkor ha meghal, minden folytatódik ugyanúgy, lévén most sem öregszik, és így tovább. Ezt a részletet kidolgozatlannak éreztem, ami azért kár, mert erre húzták fel majdnem az egész karaktert. Sőt, a többieket is. (Bár, volt egy apróbb szeglet, amikor visszatért Savanna lelke a kislány testében, talán ez lehet a megoldás kulcsa.) Akárhogy is, nagyon bízom benne, hogy a folytatásban erre ad majd Holloway némi “magyarázatot”, hiszen tényleg a halál elől menekült végig a karakter, és perpillanat nem értem, hogy mit jelenthet egy Lélektolvaj számára a halál.

A többi viszont tetszett, különösen az a világ, amit Holloway megteremtett. Elgondolkodtam amúgy azon is, hogy melyik időben játszódhat a cselekmény, lévén 64 éve halt meg Savanna, verdikt az ’50-es években kerülhetett a pokolba Lilian. (Sajnáltam, hogy kimaradt az év meghatározása). Ettől függetlenül tetszett a háttérvilág, érdekesen használta fel a pokol és a menny harcát. Ez a Lélektolvaj dolog különösen érdekes volt, leginkább azért, mert szerettem közben a lány gondolatait. Jó volt újra egy erős, határozott, kitartó lányról olvasni, akit nem fúj el a szél, és aki a végsőkig harcol. Szeretem az ilyen határozott női karaktereket, még úgy is, ha nem csak ő, hanem az összes többi szereplő nevezhetett volna a Mr. and Miss World szépségversenyre, amit a leírások alapján biztos meg is nyernének.

Ez egy trilógia első kötete volt, a Pokoli szolgálatban pedig remekül megalapozta a szerző a folytatás útját. Sok mindennek nézünk itt elébe, erre enged következtetni a lezárás, ami meglepő fordulatokat hozott. Igaz, én úgy éreztem, mintha tíz oldalt kitéptek volna a könyvből, ugyanis hirtelen történt minden, de biztos vagyok abban, hogy a második kötetnél érkeznek majd a magyarázatok, amiket mellesleg kíváncsian várok.

Kíváncsi lettél? Rendeld meg akciósan ->   Papírkiadás E-Book Kiadás

Azt mindenképp meg kell említenem, hogy mennyire zseniális a cím. Pokoli szolgálat, ami egyrészt értelmezhető Lillan “foglalkozására” és persze a szituációra is, hogy mennyire “pokoli” számára ez a “szolgálat”. Zseniális 🙂 Ami a szerelmi részt illeti, mintha felvillant volna egy romantikus négyszög, de erre Holloway sem szentelt túl nagy figyelmet, így én sem fogok. Mert végre, egy Young Adult könyv, ahol a szerelem másodlagos. Köszönöm!

Értékelés: 7/10
Remek elsőkönyves debütálás volt ez, okkal ért el szép eredményt a Magyar Könyvek Viadalán is. Kíváncsian várom a folytatást, biztos vagyok benne, hogy az is hasonlóan minőségi lesz. Remélem mielőbb elolvashatom azt is.