Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Suzanne Collins – Az éhezők viadala

Ilyen is ritkán fordul velem elő, hogy egy könyvből készült film megnézése után rákattanok a könyvre olyannyira, hogy tőlem szokatlan módon, egy nap alatt kiolvasom az egészet, vállalva a három órás alvást…

* Figyelem! Spoileres értékelés következik *

Pedig tudtam, mi lesz a vége, tudtam, miről szól mégis, könyvben akkora élményt adott, amit régen éltem át. Két ponton katarzisom is támadt, ami majdnem könnyesővel párosult – először az elején, amikor Katniss jelentkezett a húga helyett, másodjára pedig Ruta tragikus halála után. Azok a „jelenetek” zseniálisak voltak.

Rég olvastam jelen idejű leírásban könyvet. Kicsit furcsa volt elsőre, de hamar rákaptam az ízére – ugyanis így életszerűbbé vált a cselekmény, hiszen sok dolgot a képzeletünkre bíztak az alkotók, plusz így az Aréna cselekményei is életszerűbbek lehettek így.

Hiába ismertem a végkimenetelt, mégis, aggódtam Peeta és Katniss életéért, drukkoltam nekik, hogy sikerüljön. Ha pedig még így is átjött az érzés, el tudom képzelni milyen emóciót kaphatott az, aki először vette a kezébe a könyvet, a hype és a film előtt, a megjelenés másnapján.

Peeta (Josh Hutcherson) és Katniss (Jennifer Lawrence) a filmben
Peeta (Josh Hutcherson) és Katniss (Jennifer Lawrence) a filmben

A film adaptáció mellesleg jó lett, viszont sok dologban teljesen más, mint a könyv. És itt nem arra gondolok, hogy kimaradt egy-egy jelenet vagy fontosabb motívum, mint Peeta és a műláb, hanem azt hagyta ki leginkább az adaptáció, ami a könyvben talán a legjobban tetszett: Katniss gyűlöletét a kapitólium, a nézők és a játékmesterek iránt. Azt a küzdeni akarást, amivel irányította a játék menetét, az előre megfontolt gesztusokat, és a végig fennálló vegyes érzelmeket, amiket Peeta irányában táplált.

Ezeket a film nem tudta rendesen átvenni, így teljesen más ívet kapott bizonyos szempontból. Hiszen nekem úgy tűnt, Katniss ugyan nincs oda a Kapitóliumért, mégsincs benne nagy lázadás, harag vagy gyűlölet, hanem „csak” küzd a túlélésért.

Értékelés: 10/10

Mindent összevetve, érdemes megnézni a filmet és elolvasni a könyvet, a sorrend teljesen mindegy. A könyv inkább tinis, Katniss már vázolja a szerelmi háromszöget (Gale!), és jobban megismerhetjük a srácot a visszaemlékezéseken keresztül, míg a filmben nem kap sok teret Liam Hemsworth. Viszont, a film szerintem izgalmasabb, akciódúsabb. Mindkettő jó, és a változtatások dacára jól kiegészítik egymást.