Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Zoe Sugg – Girl Online

Annyira jól tudnak esni az ilyen kis boldogsághormonok, mint ez a könyv. Miközben olvastam, végig a fülig ért a szám. A stílus rettentően megkapó volt, Pennyt egy pillanat alatt meg lehetett szeretni, és a helyzetek, amikbe került végig érdekesek maradtak. Ritka az, mikor végig mosolyogva olvasok egy könyvet, de ez itt tényleg megtörtént, nem is akartam, hogy vége legyen. (De szerencsére hamarosan jön a folytatás, éljen!)

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

girl-online

A Girl Online tökéletes példája annak, hogyan tudnak jól működni egy könyvben a klisék. Mert az egész regény nem más, mint egy kliséhalmaz, az egyetlen rejtély is seperc alatt kitalálható, de ez semmit nem von le az élvezeti értékből, sőt! Adott egy hősnő, aki mindig elesik és bénázik, van egy meleg legjobb barátja, jó fej szülei, egy lány ellensége és egy srác, akibe szerelmes, de a fiú le se tolja. Új helyre érkezik, új srác, új Penny, változás, és minden, ami kell. A klisék okkal lettek azok, ha jól működnek, nagyon fel tudják dobni az adott regényt. Itt pedig valahogy minden klappolt.

A blogbejegyzéseket különösen imádtam. Bloggerként naná, hogy jól esett, hogy Penny is blogger, és – habár álnéven -, de megosztja a gondolatait online a külvilággal. Azt, hogy mindez mennyit tud segíteni, istenien ki lett fejtve, és maguk a bejegyzések is tetszettek. A könyv szerzője amúgy Zoella, aki ismert vlogger, így a blogolással kapcsolatos gondolatok különösen hitelesek lettek. Pennynél imádtam még a fotózás iránti szenvedélyét, teljesen átélhető volt, ahogy folyton a jó fotós témákat kereste, a lehetőséget, hogy minél több és jobb képet készíthessen.

Ahogy én elképzeltem: Penny | A fotón: Debby Ryan
Ahogy én elképzeltem: Penny | A fotón: Debby Ryan

Szeretem azokat a könyveket, ahol a személyiségfejlődés áll a középpontban. Itt is erről van szó, Penny érzi, hogy meg kell változnia, magabiztosabbnak kéne lennie, és ezért mindent meg is tesz. Bár a leírás didaktikus, és sokszor mondta ki a gondolatokat, rágta a szánkba, hogy ő most változni fog, mintsem megmutatta volna, de még így is működött a dolog. Néha nem gond, ha a szánkba rágják a fontos gondolatokat, pláne mert ez egy YA könyv, és a fiatal korosztály így biztos jobban megérti majd. A változásnál pedig az a jó, hogy ezzel (és az ezekből fakadó gondolatokkal) mindenki azonosulni tud, bármennyi idős is legyen.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Penny barátját, Elliotot különösen szerettem. Oké, Elliot is maradt klisé szinten, megkaptuk a szokásos divatmániás meleg srácot, akit nem fogadnak el a szülei, de itt abszolúte nem ez volt a lényeg, hanem a barátságuk dinamikája. Ahogy Penny képes volt titkolózni Elliot előtt, ahogy képes sebeket ejteni egy legjobb barátságon, ha az egyik fél szerelembe esik, és lesznek olyan titkai, amiket nem szívesen mondana el a másiknak, amiket megtartana magának, bármennyire is szereti a barátját. Ennek az ábrázolása remek lett, Penny és Elliot barátsága a végletekig hiteles volt. A falon kopogás pedig rém cuki.

Ahogy én elképzeltem: Noah | A fotón: Zayn Malik
Ahogy én elképzeltem: Noah | A fotón: Zayn Malik

A romantikus szál is teljesen feldobta ám a regényt. Noah egy tökéletesnél is tökéletesebb álompasi meg kell hagyni, de kit érdekel, Penny egyszerűen megérdemelte. Általában nem szeretem az instant szerelmet, volt már olyan regény, amit emiatt (is) utáltam meg, de a itt ez sem zavart. Érezhető volt a kémia Noah és Penny között, a közös jeleneteik dinamikusak voltak, vibrált a levegőben a kémia, és hogy megismerték egymást, elmondták a legféltettebb titkaikat, úgy vált egyre egyértelműbbé hogy őket tényleg egymásnak rendelte a sors, bármekkora is legyen köztük a távolság.

Jólesett ám olyan könyvet olvasni, ahol a család központi szerepet játszott, méghozzá pozitív értelemben. Penny szüleit nagyon csíptem, különösen az apját. A Downton Abbey-esküvő téma ütött, ahogy New York leírása is, a művészeti galéria az akváriummal különösen bejött. Noah családját is imádtam, a kis Bella teljesen magával ragadott, annyira édes volt az a kislány. Ó, és a könyv végét imádtam, Megan és Ollie utolsó jelenetét háromszor olvastam vissza, végig sírva röhögtem rajta.

Ahogy én elképzeltem: Elliot | A fotón: Chris Colfer
Ahogy én elképzeltem: Elliot | A fotón: Chris Colfer

Értékelés: 9/10

Pár aprócska hibától eltekintve imádtam a Girl Onlinet. A főszereplők hitelesek voltak és nagyon, de nagyon szerethetőek, a személyiségfejlődés teljesen átjött. Jó volt a humor, végig vigyorgós könyv a Girl Online, a romantikus szál pedig különösen édes.

Hogy tetszik a borító? Bámulatosan szép. Szerelem első látásra. Élőben pedig még jobb, a fényképek a borítón tapizhatóak, annyira szép!

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a YA könyveket kezdj bele bátran, korosztálytól függetlenül szerintem mindenki megtalálja benne az értéket.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

ZOE SUGG – GIRL ONLINE – BLOGTURNÉ

  •  Zoe Sugg azaz Zoella nevét nem kell bemutatni szinte senkinek. A fiatal lány úgy robbant be a Youtube bloggerek/vloggerek világába, mint egy üstökös. A szemtelenül fiatal lány a videók után most egy történetet hozott el nekünk, ami mellett nem szabad elmenni. Bár a Girl online kívülről egy romantikus tiniregénynek tűnik, belül sok olyan fontos tanulságot rejt az internetes zaklatásról, a blogolásról, a barátságról, és a család erejéről, amit minden fiatalnak és idősebbnek is érdemes elolvasnia.

    A Blogturné klub 6 bloggere is végigkövette a főszereplő Penny elképesztő kalandjait, és megnézték közelről, hogy miért is ennyire sikeres Zoe Sugg könyve. Tartsatok velünk március 24 és április 4. között és a turné végén, ha felkészültek vagytok a bloggerekből, akkor nektek is esélyetek van megnyerni a Girl online egyik példányát.

    girl-online-btk

  • Ahogy a könyv főszereplője Penny, úgy a turnéban résztvevő blogokon is a bloggereké a főszerep. Minden blogon találhattok egy kis leírást, és egy képet egy híres és sikeres bloggerről. A te feladatod az lesz, hogy a Rafflecopter dobozba beírd az állomásokon látható bloggerek nevét vagy blogjainak nevét.

    Ha ügyes vagy, és jó vagy a bloggerekben, akkor a turné végén megnyerheted a 3 Girl Online egyik példányát.
    Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

    The 22nd A Night at Sardis benefiting the Alzheimers Association

    A hölgy az ismertségét kezdetben híres színész férjének köszönhette, mára népszerű blogot/vlogot vezet, elsősorban divattal, ruhákkal, sminkkel kapcsolatosan posztol.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading