Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Jennifer E. Smith – Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen

A történet főszereplője, Greta James egy fiatal zenész, aki egyre nagyobb sikereket arat. A németországi koncertje idején viszont az édesanyja rosszul lesz, a lány pedig nem érkezik időben meg, hogy elbúcsúzzon az anyukájától. A könyv ott veszi fel a fonalat, amikor Greta megy el végül az apjával arra a hajóútra Alaszkába, amit a szülei és a baráti körük szúrt ki, és ami Greta anyukájának az álma volt…

Jennifer E. Smith regényének a központi témája a gyászfeldolgozás volt, méghozzá a hősnő szemén át. Emiatt kicsit nehezen is haladtam az olvasással, mert az én anyukám is pár hónapja hunyt el egy betegség után, így nagyon tudtam azonosulni a főszereplő karakterével. Úgy érzem az író nagyon jól átadta a veszteséget, a fájdalmat és azt, hogy az élet legváratlanabb pillanataiban törhet rád a gyász, és végső soron minden emlék az édesanyádhoz vezet. Érzelmileg emiatt kissé megterhelő volt a könyv, hiszen az én sebem is ugyanolyan friss, mint Gretáé, és sok mindent feltépett bennem a sztori, de valamilyen szinten jót is tett a lelkemnek, hogy elolvastam. Emiatt is merem azt mondani, ha veszítetted már el egy szeretted, ez a könyv segíthet a feldolgozásban.

A történetben rengeteg emlék jelenik meg Greta múltjából, ezekből tök jól kirajzolódik, hogy milyen volt a kapcsolata az anyukájával. Varázslatos asszony volt, nem csoda, hogy annyira fájt Gretának a halála. A másik fontos szál az volt, hogy a lány miként hozza helyre a kapcsolatát az apukájával, aki sosem volt annyira támogató, akivel hideg a viszony, különösen azután, hogy Greta egy dühösebb hangvételű dalt írt erről.

Nagyon szerettem az apa-lánya kapcsolat alakulását, ahogy boncolgatták a múlton át, hogy mikér és mi romlott el köztük, hogy eleve az, hogy apuka milyen terhet hurcol magával fiatal korától miként hatott a köztük lévő kapocsra. Jó megoldás volt, hogy mennyire egyformák a maguk módján, és emiatt is nehéz a közeledés. Nagyon szépen végigvitte az író a szálat, amikor pedig a regény végén apuka megjelent a koncerten a Greta apukája táblával, úgy sírtam, mint egy gyerek. Csodálatos megkoronázása volt mindez a kapcsolatfejlődésüknek.

Érdekes volt ám Gretáról is olvasni, arról, hogy mit jelent számára a zene, milyen a harmincas évei elején a szingli lét, hogy mennyire tudja valaki élvezni az egyedüllétet és közben mégis vágyni egy társra, aki mellette van. Ez is olyan szépen át lett adva a sorok között, miközben Gretát nem lehetett megszeretni, olyan lány ő, akivel mindenki szívesen összebarátkozna. Ami a regény helyszíneit illeti, hát imádtam ezt a hajós megoldást, az óceánt, a gyönyörű helyeket amiket meglátogattak. A gleccseres jelenet volt a kedvenc, mintha láttam volna magam előtt az egészet. Összeszorult a szívem attól, amit ott tettek, de így lett igazán gyönyörű.

Ami a romantikus részt illeti, kaptunk ám egy helyes író pasit, aki Jack Londonról és A vadon szaváról írt egy regényt, amiről a hajón tartott egy előadást. Gretával megismerkednek, és kialakul köztük egy románc. Rengeteg YA regényt olvasok, így tök érdekes volt most más problémákat látni a szerelmesek között, mint azt, hogy „gyerekeim vannak és feleségem, akitől még nem váltam el„, és eleve tök jó témák merültek fel. Ben részéről nagyon szerettem, ahogy azt pedzegették mennyire nehéz változtatni, kilépni a megszokottból, szerintem ezzel sokan tudunk azonosulni. És hát, a beszélgetéseik, a romantikus jeleneteik annyira édesek voltak, hogy drukkoltam ám nekik a végéig, hogy sikerüljön. Szerintem pont összeillett ez a zenész lány és az író srác.

Értékelés: 10/10

Igényes nyelvezetű, ám mégis sodró lendületű ez a regény, ami őszintén és lehengerlően mesél a gyászfeldolgozásról, az apa-lánya kapcsolatok nehézségeiről, arról mit jelent, ha megrekedsz a karrieredben és az életedben. A romantikus rész pedig csak hab volt a tortán.

Hogy tetszik a borító? Szerintem gyönyörűséges, imádom a színeit, a betűtípust, a motívumokat. Egy az egyben passzol a regényhez.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a komolyabb történeteket, ez neked való. Plusz ha veszítetted már el egy szeretted, ez a könyv segíthet a feldolgozásban.

 • A 21. Század Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a sokak által méltán kedvelt Jennifer E. Smith legújabb könyve, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt az édes-bús történetet, mely nem csak Alaszka legvadabb vidékeire kalauzolja el olvasóját, hanem végigvezeti a gyászfeldolgozáson is. Továbbá kiderül, mi köze Jack Londonnak a regényhez, valamint hogy helyrehozható-e a megromlott szülő-gyermek kapcsolat.
  Tartsatok velünk, járjátok be a kirándulás helyszíneit és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

 • Greta James hétnapos alaszkai hajókirándulásra indul édesapjával, mely során több alaszkai várost is érintenek, ezért mostani játékunk során rendhagyó utazásra invitálunk benneteket. Minden állomáson találtok egy-egy plakátot, melyek által kicsit jobban is megismerhetitek a könyvben szereplő megállókat és New Yorkot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint azokat elolvasva, válaszolni a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre.
  (Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Milyen bálnákból él a legtöbb Icy Strait Pointnál?

  a Rafflecopter giveaway

 • 07/15 Dreamworld
  07/17 Olvasónapló
  07/19 KönyvParfé
  07/21 Sorok Között
  07/23 Könyvvilág