Könyvkritika: Chris Colfer – Mesék földjén: A Kívánságvarázslat

Könyvkritika: Chris Colfer – Mesék földjén: A Kívánságvarázslat

4
Oszd meg!

Egyszerűen hihetetlen, hogy a Glee sztárja ennyire multitálentum legyen. Tök jó színész, egész tűrhető énekes, íróként pedig egészen kivételes tehetség. Az első könyve, A Kívánságvarázslat mesésen jó volt, olyan nagy vigyorral az arcomon olvastam, mint kevés másik könyvet. Sok helyen nevettem, másutt a szereplőkkel együtt izgultam, de leginkább csak ámultam és bámultam, mert imádtam felfedezni a csodás királyságokat, ahol a kedvenc mesehőseink élnek.

Kivansagvarazslat_mesek_foldjen

A történet főszereplői a tizenkét éves ikrek, Alex és Conner, akik az édesapjuk halála miatt nehéz időket élnek át. Egész életükben kiemelt szerepet játszottak a tündérmesék, aztán egyszer csak arra lesznek figyelmesek, hogy a nagymamájuktól kapott könyv beszippantja őket, és A Mesék földjére keverednek, aminek királyságaiban a terhes Hamupipőke, a nemrég feléledt Csipkerózsika, a gonosz mostohától rettegő Hófehérke és Piroska uralkodik. Az ikreknek be kell járniuk az összes kírályságot, hogy a kívánságvarázslat összetevőit összegyűjtve hazajuthassanak.

Mivel jómagam is bolondulok a grimm mesékért, örömmel olvastam ismét gyerekkorom kedvenc mesehőseiről. Jó volt látni, hogy mihez kezd Colfer a jól ismert mesealakokkal. Piroska átdeformálása például kifejezetten jól sikerült, de a Gonosz Királynő háttértörténetét is nagyon szerettem. Igazán kreatív volt a mód, ahogy a meséket Colfer összegyúrta, és új fényben világította meg, miközben a mesék jelentését és tanulságát is kiemelte. Az ok-okozati összefüggéseket szerettem a legjobban: ha a legkisebb Daliás-testvér nem tűnik el, és nem mennek a keresésükre a hercegek, nem találják meg Hófehérkét és Csipkerózsikát, és a bált sem rendezik meg, ahol Hamupipőke felbukkan. Imádtam látni, hogy minden okkal történt.

A képen a Kívánságvarázslat szerzője, Chris Colfer látható
A képen a Kívánságvarázslat szerzője, Chris Colfer látható

A karakterizálás is nagyon nagy erőssége volt a könyvnek, a főszereplő ikreket például nagyon szerettem. Át tudtam érezni a fájdalmukat, imádtam látni, ahogy szépen-lassan megtanulnak együtt élni a gyásszal, és olyan bátrak és erősek lesznek a mesevilágban, amilyenek legbelül mindig is voltak. A mesehősöket is nagyon jó volt más oldalukról megismerni, és sokszor magamon is azt a fajta lelkesedést éreztem, mint Alexen. Hogy “nem hiszem el, hogy találkozom Hamupipőkével“. Ennyire képes volt bevonni a történetbe az író. A találkozások pedig fantasztikusak lettek.

Pár dolog azért zavart, például a kalandok, a nagy megmenekülések néha elég hiteltelenek voltak, és a történetben is éreztem némi zavart. Például a tündérek közt voltak, és eszükbe se jutott megkérdezni, hogy valaki haza tudja-e őket küldeni, inkább bejárták a teljes birodalmat. Ilyen, és ehhez hasonló apróságok bökték néhol a csőröm, de idővel elfogadtam, hogy ez egy elsősorban gyerekeknek írt könyv, így igyekeztem elnyomni a kritikus énem, és engedni, hogy a bennem szunnyadó gyermek élvezze a könyvet. Ó, és élvezte. Nem is kicsit!

Térkép A Mesék földjén helyszíneihez
Térkép A Mesék földjén helyszíneihez

Értékelés: 9/10

A Kívánságvarázslat egy csodás könyv, amiben a mesealakokat új oldalukról lehet megismerni, és tele van tanulsággal, mókás és kalandos helyzetekkel. Imádtam!

Hogy tetszik a borító? Nagyon kreatív, egyszerűen gyönyörű még ránézni is. Örülök, hogy maradt az eredeti.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kortól és nemtől függetlenül érdemes lecsapni a kötetre. Különösen a Once Upon a Time című sorozat kedvelőinek, ők aztán pláne imádni fogják. Ó, és persze a Glee-fanok is ugorjanak bátran rá Colfer könyvére.

CHRIS COLFER – A KÍVÁNSÁGVARÁZSLAT – BLOGTURNÉ

 • Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár, akik egy nap a Mesék Földjén kötöttek ki, ahol egy óriási kaland várt rájuk. A Blogturné Klub három bloggere pedig úgy döntött, elkíséri Alexet és Connert a nagy útra, hogy biztosan ne vesszenek el, ne egyék meg a farkasok, vagy épp ne változtassa senki békává őket, ahogy ez Brekivel történt. Ha pedig ti is velünk tartotok erre az egész mesevilágot bejáró kalandra, megnyerhetitek a Könyvmolyképző által felajánlott A Kívánságvarázslat c. könyvet.

  mesek-foldjen

 • Mielőtt még elérnénk a “boldogan éltek, míg meg nem…” részhez, egy kihívás vár rátok. A résztvevő blogokon találtok egy-egy dalszövegrészletet, amely valamely híres meséből származik. A küldetésetek csupán annyi, hogy kitaláljátok, melyikből is pontosan, majd azt a címet beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére. A helyes válaszokkal pedig eséllyel indultok arra, hogy megnyerjétek A Kívánságvarázslatot. Tündér Keresztanya legyen veletek!
  Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

   “Van sok gyémántunk, csillogó
  Még a rubintunk is millió
  Bizony azt volna még tudni jó,
  Hogy mindez mire való.”

  a Rafflecopter giveaway

 • 01/06 Always Love a Wild Book
  01/09 Dreamworld – Térkép
  01/11 Media-Addict.hu

BLOGTURNÉ EXTRA

A Mesék földjén írója Chris Colfer, a Golden Globe díjas színész, aki a Glee – Sztárok leszünk című sorozat mind a hat évadában főszereplőként volt jelen, és több tucatnyi slágert énekelt el. A nyíltan meleg színész életrajzát ide kattintva elolvashatod.

chris-colfer-land-of-stories

557 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

 1. Ezután még jobban szeretném elolvasni ezt a könyvet. Sokat hallottam már róla és sokan mondták, hogy jó, de most, hogy neked is tetszett, már biztos vagyok benne, hogy érdemes lesz elolvasni.
  Nagyon szeretem Chris munkásságát és szerintem nagyon eredeti figura, szóval örültem neki, hogy itthon is megjelent a könyve.

 2. Még csak alig 4 napja vettem, de már a felénél járok! Egyszerűen nem lehet letenni! De amúgy érdekelne, hogy a könyvnek van-e folytatása?

  • Örülök, hogy téged is elvarázsolt 🙂 A könyvnek van folytatása, de az első rész is lezárt sztorinak tekinthető, tehát egy kerek egészet alkot. Azért remélem elolvashatjuk magyarul is a többi részt 🙂