Könyvkritika: Suzanne Collins – Futótűz

Könyvkritika: Suzanne Collins – Futótűz

1
Oszd meg!

Nem lettem hirtelen szuperhős, hogy naponta elfogyasszak egy teljes könyvet, hanem, egyszerűen, úgy két napja nem alszom … de totál megéri 🙂 Imádom, de elborzaszt az a világ, amit az írónő megalkotott. Nagyon nem szeretnék benne élni, de szerintem ezzel sokan így vagyunk.

A Futótűz ugyan nem volt izgalmasabb, vagy érdekesebb az első kötetnél, de itt kaptunk egy nagyon erős befejezést, és most végre jól kezelték a romantikus szálat is. Kaptunk a pofánkba rendesen – ha élhetek ezzel a barbár kifejezéssel. Most, hogy nem ismertem a kifejletet, sokkal jobban végig izgultam az egészet. Volt annyi lélekjelenlétem, hogy ne olvassak előre, vagy ne nézzem meg a hivatalos ismertetőt, így a fő bonyodalom szinte villámcsapásként ért, valahogy pont úgy, mint Katnisst, és saccperkábé mindenkit a regény univerzumában.

* Az értékelést spoileresen folytatom tovább, óvatosan böngészd! *

Az elején kicsit talán még unatkoztam is, pedig az írónő nem csinált mást, csak szépen, lassan adagolta a fejleményeket. A szerelmi szál gondolom sokakat untatott. Én nem tartozom közéjük, tetszik az a szerelmi háromszög, amit felvázoltak. Jó volt még jobban megismerni Galet, és az érzéseket, amiket Katniss táplál a fiú irányában. Viszont később az ember felfedezi, hogy Peeta is hasonló érzéseket vált ki belőle, így pedig teljesen összezavarodhat az olvasó, legalább annyira, mint maga a hősnő. Sem ő, sem mi nem tudhatjuk igazán, kit is szeret igazán, és ez így van rendjén, hiszen a profi körítés ellenére jobb, ha nem felejtjük el, hogy Katniss még csak tizenhét éves.

Peeta (Josh Hutcherson) és Katniss (Jennifer Lawrence) a filmben
Peeta (Josh Hutcherson) és Katniss (Jennifer Lawrence) a filmben
“A hetvenötödik évfordulón, emlékeztetőül, hogy még a legerősebb lázadó sem győzheti le a Kapitóliumot, a kiválasztottakat a Viadal eddigi győztesei közül sorsoljuk ki”

És ez volt az a pont, ahol teljesen elvesztettem a fejem. Elkezdtem szó szerint falni a sorokat, és alig bírtam abbahagyni. Ismét elkezdtem aggódni a szereplőkért, akiket már a szívembe zártam.

Ez teljesen más, mint amikor gyerekek küzdenek meg egymással. Hiszen ők a Viadal korábbi győztesei, akik saját maguk is gyilkoltak már azért, hogy túléljék az Arénát. És nem csak azért volt izgalmas és érdekes ez a fejlemény, mert itt látszik igazán Snow elnök hatalommániája. Ha lazábban fogta volna a gyeplőt a körzetek felett, talán a lázadást is elkerülhette volna.

Maga az ötlet mellesleg azért is pompás, mert így nem csak jobban lehet aggódni a kedvencekért, de még a népet is meg lehetne szorongatni vele – de ők már szeretik a Viadal győzteseit, és innentől kezdődött meg az a harc, amitől az Elnök a legjobban tartott. A Nagy Mészárlás most talán egy kicsit izgalmasabb volt, mint a legutóbbi, minden bizonnyal a változó terep, és a szövetségesek együttműködése miatt. És mintha az írónő stílusa is fejlődött volna, bár, az is lehet, hogy a fordító kapott rá jobban az ízére. Akárhogyis, nekem nagyon bejött. Az akció, a meglepetések, és érzelmi szinten is teljesen bevonzott. Ó, Finnick!

Értékelés: 9/10

Amit még mindenképp kiemelnék, az a két világ ábrázolásmódja, a spektrum kiszélesítése. Az a kontraszt, ahogy a körzetekben emberek halnak éhen, hiába termelik meg az ételt, a szenet vagy ami a körzetük specialitása, hiszen át kell adniuk a Kapitóliumnak.

Eközben meg a fővárosban tivornyákat rendeznek és degeszre tömik a hasuk, aztán, ha tele van, megisznak egy pohár löttyöt, elmennek gyorsan a mosdóba, és zabálnak tovább. Ez a kontraszt remekül jelképezte azt, hogy mennyire szükség van a Lázadásra. Nagyon izgalmasan ért véget a második kötet, itt az ideje a folytatásnak, jöjjön A kiválasztott!

440 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok
440 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

1 hozzászólás

  1. Pontosan én is így voltam vele. Az amikor elmondták, hogy az eddigi nyertesek fognak bekerülni nem hittem el. Többször el kellett olvasnom mire tényleg tudatosult bennem, hogy megint öldökölniük kell s, hogy mostmár biztos h csak egy maradhat. Az egész amit Haymitch kitalált a többi játékossal, az pedig páratlan és meglepő. Vagyis az én naív fejemmel az.
    A végén, amikor Katniss megtudja, hogy Peeta nincs velük és az otthona megsemmisült felidegesített! De csak azért mert várnom kellett a következő könyvre amíg megjön, hogy megtudjam mi fog történni.. nagyon jó befejezés volt!