Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Jen Calonita – Tükröm, tükröm (Sorsfordító történetek)

Legutóbb Jen Calonitától a Jégvarázsos kötetet olvastam a Sorsfordító történeteken belül. Kíváncsi voltam, hogy az író mihez kezd Hófehérke történetével. Nos, azt kell mondjam jobban tetszett a Jégvarázsos történetnél, és meg is hozta a kedvem a többi Sorsfordító történet elolvasásához is. Disney rajongóként aztán pláne!

* Elolvasnád? Szerezd be a könyvet a kiadótól! *

Úgy érzem Calonitának egyszerre volt könnyű és nehéz dolga a könyv írása során. Hófehérke nem egy túl jellegzetes karakter a Disney mesében, a jelleme igazából kimerül annyiban, hogy jó és szép, de igazából ennyi. Calonita viszont személyiséggel ruházta fel Hófehérkét, miközben megtartotta az eredeti jellemvonásait is. Szó szerint életet lehelt a karakterbe, akivel a Disney annyira mostohán bánt a régi mesében.

Miközben olvastam ezt a könyvet, imádtam végigélni azt, ahogyan ebből a lányból királynő válik. Hiszen ő volt az, aki a legnagyobb sötétségben sem felejtette el, hogy a jóság mennyire fontos, és ezt végig meg is tartotta magában – akárcsak a mesében. Viszont Hófehérke itt rátalált a saját erejére, szó szerint harcolt a királynő ellen, a boldogságáért és persze az egész birodalomért. Oldalról oldalra lett egyre erősebb, elszántabb, kitartóbb, miközben végig megőrizte a jóságát, a kedvességét, az elveit. Nagy szó, hogy Hófehérkéből nem lett egy Mary Sue karakter, hanem megmaradt egy kedves, szerethető hősnőnek, akinek drukkolhatunk.

Ami a romantikát illeti, hála az égnek, hogy Calonita itt tényleg foglalkozott azzal, hogy igaz szerelem alakuljon ki a herceg és Hófehérke között. A mesével ellentétben (ahol a csávó neve se derül ki) itt tényleg éreztem azt, hogy az első, ikonikus „beszélgetek vele az erkélyről” találkozás után Henri és Hófehérke több időt töltöttek együtt, rengeteget beszélgettek, igyekeztek megismerni a másikat, és ezek után már teljesen valid volt az ő igaz szerelmük. Ráadásul a párosuk szerintem kifejezetten aranyos volt.

A könyv egyik érdekessége az, hogy váltott nézőpontban mesél, tehát Hófehérke mellett a Gonosz Királynő (aka Ingrid) életét is megismerhettük. Kezdetben a múltjáról mesél, amiben kiderül, hogy Ingrid volt Hófehérke anyukájának, Katalinnak a testvére, és mi vezette Ingridet ahhoz az úthoz, hogy ő lett a Gonosz Királynő. Mint az várható volt, Ingrid története igazából lesöpörte Hófehérkéét, sokkal érdekesebb és izgalmasabb volt nála, hiszen az mindig érdekesebb, hogy miként lesz velejéig gonosz egy olyan karakter, akiben bár már a kezdetekben ott volt a rosszindulat és a harag, de a szeretet még erősebb volt benne. Ügyesen végigvitte ezt a vonalat Calonita, és teljesen megértettem azt, hogy miként és miért változik meg Ingrid jelleme. Szeretem, amikor egy gonosz karakter hitelesen van ábrázolva, és ezt itt maximálisan megkaptuk.

Értékelés: 9/10

Jen Calonitának nehéz dolga volt. A Disney egyik legsótlanabb meséjét kellett felráznia úgy, hogy megtartsa az eredeti fordulatait, de kibővítse a mesét plusz sokakkal megszerettesse Hófehérke karakterét. Szerintem sikerrel járt, még azt a nevetséges jelenetet is sikerült érhetően átadni, hogy Hófehérke miért söpri ki a törpök házát, amikor megtalálja azt.

Maga a csavar (hogy mi történt volna, ha a herceget mérgezi meg a Gonosz királynő) nem volt akkora truváj, de figyelembe véve, hogy milyen alapanyagból dolgozott az író, és mit hozott ki belőle, én abszolút elégedetten csuktam be a könyvet, plusz tegyük hozzá, végig élveztem az olvasást.

Hogy tetszik a borító? Szerintem nagyon szép, imádom a színeit, az élfestésért pedig egyenesen odavagyok.

Kinek ajánlom elolvasásra? A Disney történetek rajongóinak mindenképpen, plusz ha te se nagyon csípted Hófehérke karakterét feltételnül olvasd el ezt a könyvet, hogy megváltozzon mindez benned.

* Elolvasnád? Szerezd be a könyvet a kiadótól! *

A blogturnéról

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb kötete, a Tükröm, tükröm. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják, mi történik akkor, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg.

Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint Hófehérkéé? Minden állomáson láthattok egy képet, melyen Hófehérke valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni annak a filmnek vagy sorozatnak a címét, amiből származik.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway

További állomások

10/18 Csak olvass!
10/20 Utószó
10/22 Sorok Között
10/24 Dreamworld