Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

5 könyvadaptáció, amit Magyarországon forgattak

Az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a Magyarországon forgatott film és sorozat forgatások, és nem egy olyan regényen vagy képregényen alapult, amit már korábban a szívünkbe zárhattunk.

Az ilyen adaptációk forgatása tulajdonképpen a lehető legjobb dolog, ami velünk történt. Egyrészt a forgatási helyszínek turista látványosságok lehetnek, a szomszédos Horvátországban például rendszeresek a Trónok harca helyszíneit bejáró túrák.

Másrészt a forgatások mindig azzal járnak, hogy magyar szakemberek munkáját keresik a produkciók vezetői. Legyen szó akár kaszkadőrökről, akár statisztákról, mi jövünk szóba, de gondolhatunk például olyan egyszerű dolgokra is, mint a hotelekben a szállás foglalás, vagy az itt-fogyasztásból bejövő adó.

Természetesen a forgatásokon szükséges különféle munkákat is elvégezni, legyen akár az géppel végzett földmunka, vagy ha a produkcióvezetőnek az a kérése a magyar fél felé, hogy béreljen bobcat gépet olcsón, akkor is magyar cégeket támogatnak ezzel. Márpedig a tisztességes magyar cégeket mindig jó támogatni, engem nézőként kifejezetten boldoggá tesz, ha tudom, hogy a külföldi pénz magyar ember kezébe kerül.

És mely könyvadaptációkat forgatták Magyarországon? A sok produkcióból párat kiválogattam most.

Árnyék és csont (2020 -)

A Leigh Bardugo Grisa regényein alapuló sorozat első, és a második évadát is itthon forgatták, többek között olyan helyeken, mint Isakszentgyörgy, Szentendre vagy a budapesti Néprajzi múzeum. A forgatásnak köszönhetően tudott 2019-ben Leigh Bardugo dedikálást tartani itthon, amire a sorozat főhőse, Ben Barnes is ellátogatott.

A fekete özvegy (2021)

Scarlett Johannson várva várt önálló Fekete özvegy filmje is Budapesten forgott, többek között a rakparton és a Citadellánál, tökéletes reklámot csinálva a fővárosunknak, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy itt ténylegesen Budapesten játszódott a cselekmény. Szerencsére kiderült az is, hogy Natasha és Clint mit is csinált pár éve a városban, amit már emlegettek ugye egy korábbi Bosszúállók filmben.

A Vaják (2020)

A Netflix egyik legnépszerűbb sorozata a Vaják, aminek az első évada Magyarországon forgott. Többek között a Vajdahunyadvár, a pilisi egri vár, a Jáki templom és Vajdahunyad vára is a forgatás helyszíne volt. Sajnos a második évadra már nem tért vissza hazánkba a produkció.

A Mentőexpedíció (2015)

Matt Damon számára a Marsot bizony Magyarországon teremtették meg, ugyanis a vörös bolygó felszínét egy magyar filmstúdióban rendezték be. A NASA központ a Bálnában, a Kínai Űrügynökség a Művészetek palotájában, a Sugárhajtási Laboratúrium pedig a Hungexpón kapott helyett. Ridley Scott monumentális munkát végzett, amihez a magyar szakemberek is hozzájárultak, mint Szabó István.

Fallen (2016)

Lauren Kate angyalos regényeiből is készült film, amit 2014-ben, több mint hét hónapon át forgattak Magyarországon, többek között Budapesten, és Turán, a gyönyörű Schossberger-kastélyban. Talán kevesen emlékeznek rá, de anno a Könyvmolyképző Kiadó Lauren Kate dedikálást is szervezett, hiszen a forgatás idejére az író is Magyarországra látogatott.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading